В НС: Пешеходната пътека – продължение на тротоара!

Обмислят нов текст, който дава пълни права на пешеходеца на "зебрата"
25 окт 2016 15:44,
86
В НС: Пешеходната пътека – продължение на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Пешеходната пътека е продължение на тротоара и на нея пешеходецът има пълно право. Изменение в закона в този дух пишат депутатите от транспортната комисия, обяви шефът им Настимир Ананиев.

Той съобщи и че до няколко месеца преди пешеходните пътеки ще се сложи нов знак "Погледни наляво, погледни надясно!".

Задължението се въвежда с новия стандарт, който е влязъл в сила преди две седмици.

Още по темата

Дебатът около пресичането на пешеходна пътека възникна след казуса с убитата от моторист Лора Казанлиева на пешеходна пътека в Бургас през 2011 година. В едно от решенията си по делото съдът определи, че жертвата не е съобразила пресичането си със скоростта на идващия мотор. След поискано тълкуване ВСС обяви, че пешеходците нямат абсолютни права на пешеходната пътека.

"В момента се подготвя текст в Закона за движението по пътищата, който много ясно трябва да определи, че пешеходецът има пълно право на пешеходна пътека, защото тя е продължение на тротоара", обясни Ананиев пред БНТ.

На въпрос дали когато пешеходецът изскочи внезапно пред шофьора и водачът няма физическата възможност да реагира, ще има равнопоставеност при носенето на отговорност и при пешеходеца, и при шофьора Ананиев каза, че в промените в закона трябва да се сложат както права така и задължения на шофьори и пешеходци. До момента по-големи права имат пешеходците.

Шефът на транспортната комисия припомни и приетите от комисията текстове за двойно увеличение на глобите за превишена скорост.

За алкохол, наркотици, отказ от тест и каране без книжка новите текстове предвиждат спиране на колата от движение, вземане на малкия талон и сваляне на номерата. 

Така например санкциите за шофиране с превишена скорост в населено място могат да стигнат до 700 лева, за извън населените места – до 600 лева, а за шофьори в обществения транспорт и на опасни товари -  до 1000 лева.

Настимир Ананиев изрази надежда, че промените ще влязат в дневния ред на парламента след изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Съпричинител" на инцидента, а при смъртни случаи - "СЪ-УБИЕЦ" е СЪДЪТ, както и цялото правно воинство, корумпирано и алчно, което неистово се мъчи да убеди хората, че пострадалите са виновни. Но умишлено "забравят", че АВТОМОБИЛЪТ Е СТРАШНО ОРЪЖИЕ, което В НЕВЕЖИ, НЕРАЗУМНИ, ГЛУПАВИ, ПРОСТАШКИ И ПРЕСТЪПНИ РЪЦЕ - У Б И В А! Пешеходецът не носи оръжие. А щеше да е добре. За да може, макар и с последни сили, да накаже убиеца си.
73
0
 
1
 
! Отговори
бат Слави преди 7 години
До Грухтос БомбастичниКАТ: И наградата "служител на годината" отива при... легналия полицай на ъгъла
72
0
 
0
 
! Отговори
бат Слави преди 7 години
НС обмисля новата табела в тоалетните с надпис "Първо се наведи!"
71
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Реалните убиици на "зебрите" са съдиите /като тази в Бургас/ и адвокатите!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много хитро, да заложиш живота на хората, за да се спазват ограниченията в населени места! Страшна логика 79!Колко хора трябва да умрат, според теб, за да бъде постигнат някакъв резултат?
69
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Главното е спазването ограничението в населени места.*** летят с трошляците с над 100 и после адвокатите сътворяват мисловни небивалици.
68
0
 
3
 
! Отговори
Другия пешеходецът преди 7 години
Абе супермен 77!Мен закона ми гара... гарла.. гарнира бесзмъртие бе, не четеш ли весници бе?
67
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 7 години
До другаря пешеходец76.Ходи в гората и си ползвай предимството.Шофьора ще си те излежи на легло.А ти пешеходецо със предимството ще лежиш в Орландовци.Той ще излезе,а ти.Без лоши чувства.
66
2
 
0
 
! Отговори
Другия пешаходецът преди 7 години
Точно така аз сам пешеходец и съм оязвим! Като ми дадът законово предимство на пешаходната патека, вече няма да сам оязвим! Всеки който ме утрепе, вече ще го пращат вав затвора! Така постепено всички джегити, ще влазнат вав затвора и ще мога да си песичаме спокойно ние пешаходците! Евала на законотфорците!
65
2
 
2
 
! Отговори
Грухтос Бомбастични преди 7 години
Наистина може би е най-добре да се слагат масово легнали милиционери. Има страшно много позитиви:- Безопасност за пешеходците;- На джигитите ще им се трошат колите и по този начин ще бъдат автоматично наказвани да си "платят глобата" в сервиза;- Ще има повече сервизи и повече работни места, т.е. намаляваме безработицата;- Ще има хора заети да правят легнали милиционери.
64
4
 
3
 
! Отговори
Пешеходецът преди 7 години
трябва да е с предимство, защото е уязвим. Пешеходец по никакъв начин не може да навреди на превозното средство, докато превозното средство, може да причини средна и тежка телесна повреда, и да доведе до смърт на пешеходеца! Това трябва да е отправната точка на закона! Да не говорим, че участници в движението са и деца, и възрастни хора с двигателни и други увреждания! Детето може и да тича по пешеходната пътека, а възрастният може да залитне и даже да падне. Шофьорът трябва да носи отговорност!
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ден така скочих на един изруд-джегит, дето караше с 200, ама съм се скрил хубуву, да ме не види и рипнах току пред него ей вервайте тапанаpа изрева на умрело...Гаранция никога повече нема да кара с 200 :) !
62
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Оказва се, че още има хора, които не са разбрали, че пешеходната пътека може да няма маркировка и да не е обозначена с пътен знак!!! За предимствата на пешеходеца на пешеходна пътека по сегашния закон, няма разлика дали е на зебра или на неочертана и необозначена пешеходна пътека като продължение на тротоара. Дано не сте шофьори, дето не знаета важни неща от Закона за движение по пътищата.
61
0
 
12
 
! Отговори
ГОСТ преди 7 години
ВЕЛОСИПЕДИСТА на снимката към статията е в нарушение. По пешеходна пътека са длъжни да слязат от велосипеда и да преминат по пътеката - бутайки го. Ако този колоездач го блъсне кола както е върху колелото на пътеката - велосипедиста е в нарушение!
60
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 7 години
Защо се нарича кръстовище?Защото трябва да се прекръстиш, преди да пресечеш.
59
0
 
4
 
! Отговори
Инструкция 3 преди 7 години
Процедурата за депутатския мерцедес да се използва и срещу кметския автомобил, председателя на общинския съвет и всички общински съветници.
58
0
 
5
 
! Отговори
Инструкция 2 преди 7 години
Ако автомобила е на НСО, демек депутатски мерцедес, тогава в този случай е нужна по голяма подготовка за преминаване на пешеходната пътека. Намерете най-близкия контейнер за смет тип Бобър, неговите 4 колела ще Ви улеснят в предвижването му до пешеходната пътека. Правилно преценете кога да бутнете рязко на пътя контейнера тип Бобър, така че той да застане по средата на пътното платно. След това бързо метнете по депутатския мерцедес предварително подготвените от Вас павета, буци асфалт, камъни
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Европа пешеходеца е на почит. Тук трябвало да се озърташ като плъх в брашно и след това да претичаш. Има малки деца, болни хора, възрастни, което налага преди всяка пешеходна пътека да има знак ограничаващ скоростта до безопасна, така че понятието "жертвата не е съобразила пресичането си" да отпадне.
56
2
 
5
 
! Отговори
Инструкция преди 7 години
Инструкция към пешеходеца. Преди да тръгнеш да пресичаш пешеходната пътека, трябва да се подготвиш, като за целта. В дясната си ръка вземете по голям камък, паве или буца асфалт. Следа като сте се огледали и сте забелязали автомобил, който приближава пешеходната пътека внимателно преценете момента, когато да замахнете и с нужната сила да хвърлете предварително подготвеното паве, буца или голям камък.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости 63, като съм скрит зад некой стълб, на пешоходната патека и щофоира нема водимос към мен, като изкочим внезапно, изненадата му е по-голема :)