Отиде си легендата Иван Абаджиев

Треньорът по щанги почина на 85 години
Обновена: 25 мар 2017 08:53 | 25 мар 2017 08:49, Петя Славова
83
Отиде си легендата Иван Абаджиев
Снимка: архив, Булфото

На 85-годишна възраст почина легендарният треньор по вдигане на щанги Иван Абаджиев. За смъртта му е съобщила неговата дъщеря Ангелина на свои близки.

Обявен шест пъти за най-добър треньор на България, Иван Абаджиев започва да тренира тежести през 1953 г. в категория до 67,5 кг. Две години по-късно е участието му на световното първенство в Мюнхен. Последното му състезание е на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г.

Девет години по-късно става треньор на националния ни отбор и е на поста почти 30 години. Още първата година постига първия голям успех за страната, когато отборът печели два златни медала.

Успехите наистина са много - 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиона. Влиза и в парламента през 90-те, но напуска по собствено желание.

С името на Абаджиев са свързани както големите успехи, така и два шумни допинг-скандала - на олимпийските игри в Сеул и в Сидни.

Получава високи държавни награди. Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия.

Поклон пред паметта му!


 


83
Още по темата: щангиИван Абаджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
61
 
! Отговори
8 преди 3 години
ЕТО ТОВА Е ЗВЕЗДА!ВЕЛИК БЪЛГАРИН!ГОЛЯМ ЧОВЕК!БОГ ДА ГО ПРОСТИ И ДА ПОЧИВА В МИР!
33
1
 
50
 
! Отговори
БАЙ МИЛЕ преди 3 години
ВЕЛИК !!!! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ...
32
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но в Сеул откриха не щангисти а надрусани
И за какво той виновен, че не се е противопоставил на комустическите зверове на всяка цена победа. Сеул беше битка на идеологиите.
31
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
велик треньор..... но в Сеул откриха не щангисти а надрусани с анаболи човешки същества и всичко рухна
30
1
 
84
 
! Отговори
бг преди 3 години
Винаги съм се чудел защо най-успешните български треньори Абаджиев и Робева -изглеждаха сякаш са им потънали гемиите .Един път не съм видял да са усмихнати. Този човек преобърна тренировъчните методи в световните щанги и въпреки това остана скромен и затворен в себе си.Велик българин!
29
2
 
63
 
! Отговори
БГ.турчин преди 3 години
Поклон светило, поклон учителю поклон великан. Почивай в мир Не се изненадвай ако Господ те е отредил място там до великите бьлгари през вековете. Заслужаваш си го.Не го познавах лично за любопитните,щях да се гордея.Лека му пръст, Бог да му прости
28
2
 
38
 
! Отговори
Кр. Средков преди 3 години
ВЕЛИК ЧОВЕК ! ГОЛЯМ ТРЕНЬОР ! Много е тъжно, когато ТАКИВА ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ си отиват от този свят, а пък остават ей такива измислени КРАТУНИ, като оня там напарфюмирания говняр от ......!!!!!! ПОКЛОН чичо Ваньо!!!!!
27
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон. Голям Българин. Допринесе много за страната си.
26
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега се радваме на 1 сребърен и 2 бронзови медала извоювани от жените на България! В Сеул Ангел Генчев направо ги разби, размаха победоносно колана и ни отрязаха, защото не може малка България да претендира за челната тройка в класирането по медали.
25
11
 
13
 
! Отговори
Мед мафиоти убиват преди 3 години
отровен от ХЛОР токсични разтвори подавани вместо питейна вода ..под контрола на обсебени от масови убиици терористи от ХЕИ.
Седем милиона българи са тровени ежедневно от мръсните престъпници от Дирекции "обществено здраве" към нагло престъпното тн Министерство на 'здраве опазването"
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен27 Поредният Гербъв и.д.иот.Като вожда, психически бо лен .БОГ ДА ПРОСТИ БАЙ ИВАН .Сега ще се събере в праведния свят и с нашите съотборници братята Стефан и Михайл Петрови . Михайл -3 пъти световен за мъже а Стефан по -гголемият 2 пъти световен за младежи до 21 години - носител на Дунавската купа ,,Панония,, Сбогом ,тренер.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С допинг до 85 ! С ГМО колко?
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Легенда!!!
21
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също като Нешка не приемаше каквато и да е ирония с неговия спорт. Бе в шоуто на Слав, Поставиха нещо като щанга, излезе някакъв коремест тип по трико от пажовете на Слави, издупи се и имитира изхвърляне. Да, но Старшията не се смее, намръщи се още повече, стана и показа как трябва да бъде дори в едно развлекателно шоу!
20
3
 
35
 
! Отговори
/./ преди 3 години
Авторката, ограмоти се малко. Спорта се казва вдигане на тежести а не вдигане на щанги.
И като бивш спортист в този спорт - Поклон пред легендата. Почивай в мир старши...
И къде ще бъде погребението му, в София или в родния му град Нови Пазар? Аз съм от Шумен и ако е в родния му град, задължително ще присъствам.
19
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, още един добър знак на честта и достойнството на социалистическа България си отива!
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26
Ский сеа, брато, има достатъчно публикации, под които можеш да се из.хождаш на воля, но под една такава статия, отдаваща дължимата почит към един починал известен и много уважават човек, просто е глупаво и нелепо! Бъди здрав и се коригирай, щото е жалко и гадно да пльоскаш тикварски, бесепарски и всякакви други щения точно под тази статия! А на чичо Ваньо, лека му пръст и бог да го прости!
17
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20
СбъркАл си адреса, драги! Днес почитаме паметта на един голям българин и политическите пристрастия нямат място в коментарите под тази статия! Освести се и кажи нещо за най-великия треньор, който е раждала България!
16
3
 
43
 
! Отговори
Кире преди 3 години
Беше и си остава завинаги ВЕЛИК!!! Поклон!!!
15
14
 
5
 
! Отговори
Щангист преди 3 години
Ний не сме веке рая покорна! Както и да е за мъртвите не е хубаво да се говори лошо. Да почива в мир.