Един арабин в България: И сте миризливи, и сте мързеливи...

Ливанецът с канадски паспорт сипел обиди по български IT-та
Обновена: 12 юни 2017 11:04 | 12 юни 2017 11:00, Вера К. Александрова
528
Един арабин в България: И сте миризливи, и сте мързеливи...
Снимка: Reuters

Канадец от Ливан с IT-фирма у нас месеци наред обижда българските програмисти, които работят за него, че са мързеливи и миризливи. Нещо повече, той дори обобщава, че "всички българи сте мързеливи" и "никоя нация не мирише така лошо, както българите".

Както Dnes.bg писа преди дни Комисията за защита от дискриминация глоби 1000 лв. канадския шеф от арабски произход в България след жалба на мениджъра във фирмата му. На българина това струва над 4000 лева до момента, пише "24 часа".

Всичко започва през 2012 година, когато канадецът основава фирмата си в София. Идеята му е да създаде социална мрежа за хора по професии. Наема на работа 10 български програмисти.

Още по темата

Обидите започнали да валят още в началото. Ливанецът с канадски паспорт обяснявал, че в Северна Америка се работело много по-сериозно, че българите са много мързеливи, че не дават нищо от себе си.

Чужденецът осъждал пушенето по време на обедната почивка и често правел обидни забележки на служителите си.

"Лошо миришеш, не си се къпал", е една от обидите, която взривила българина. Той признава, че това го накарало да се почувства зле, отразило се и на авторитета сред колегите му, защото канадецът го обиждал пред всички.

Лошото отношение продължило и към останалите служители, които сравнявал с 15-годишни момиченца, които се лигавели. Според него те не си вършели работата, а само се оплаквали, че са претоварени.

Освен обидите, канадецът от Ливан не спазвал и правилата на българския Кодекс на труда. Той не плащал извънреден труд, карал програмистите да стоят до късно, викал ги на работа и през уикенда.

"Често седях до 23 часа, а на следващия ден бях отново на работа в 8:30", разказва още програмистът. Вместо похвала обаче той отнасял поредните обиди - "Изглеждаш ужасно и видът ти е уморен, съвземи се, защото създаваш лош имидж на фирмата". За да са в кондиция, чужденецът карал служителите си да пият енергийни напитки.

Чужденецът се отнасял лошо и към болните си служители.

"Всички българи постоянно боледуват и не знаят как да се лекуват! Пиете витамин С и после се чудите защо постоянно боледувате. Ние в Канада имаме много по-сериозни лекарства и изобщо не боледуваме", казвал той.

Да се накаже обаче канадския шеф не се оказало толкова лесно. Въпреки започналата проверка на Комисията срещу дискриминация, арабинът и адвокатът му приложили хитри хватки, за да протакат решението. Защитната им теза била, че канадецът се шегувал, а българинът не знаел добре английски, за да разбере това.

Двамата поискали да се предостави сертификат за владеене на езика като доказателство пред комисията.

"Когато човек крещи срещу теб "шибаняк", няма как да не го разбереш", категоричен е програмистът.

Едва тази година 5-членен състав на комисията излиза с решение, че канадецът е употребявал описаните в жалбата реплики. Съставът е квалифицирал тези обстоятелства "като форма на тормоз" по смисъла на Закона за защита от дискриминация на основата на признаците "гражданство" и "националност", обясниха експерти. Заради нарушението е наложена и глоба от 1000 лв. Санкцията, предвидена в Закона за юридическо лице, е в размер от 250 до 2500 лв.

Канадецът обжалва решението в Административния съд София-град.


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
409
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
408
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
407
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
406
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
405
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
404
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз против
403
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
да те са
402
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвет към програмистите от фирмата: Изкопирайте бутафорнията дето пишете докато работите от вкъщи. Спрете лаптопа, извадете диска и го копирайте през вашият домашен компютър. Може и във фирмата да копирате през флашка. Колежката която следи всичките ви действия не успява да следи всички и всичко. После, като ви изгоди ония пуснете му кода като отворен код! Всички ще бъдете изгонени, мислете овреме!
401
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АИКБ харесва това.
400
1
 
5
 
! Отговори
Ала бала преди 3 години
Ако за вас отказа ми да бъда експлоатиран от българските и западни капиталисти за 500 или 1000 лв на месец е мързел. Така да бъде. 448 прост и ограничен шоп
399
1
 
8
 
! Отговори
Морски преди 3 години
До от Лондон

А бе всички с "милиони" си играете, пък като дойде ред да плащате заплати все мънкате и си броите стотинките. Аман от пишман предприемачи!
398
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този явно съди за другите по себе си.
397
0
 
10
 
! Отговори
Safwan Hak преди 3 години
Safwan Hak e най-болният от всичките във фирмата. Той не може да спи повече от 3 часа на денонощие. Колената не го държат. Той не спортува нищо (тялото му надали може да издържи какъв да е спорт). Макар да не пуши и пие видът му издава, че е много болен човек.
396
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не работи с канадски работници в Канада?!А с ливански?!С други-в Канада има хора от цял свят.Вероятно,защото там е от безработните или от работещите с оскъдно за Канада заплащане,та е замислил криворазбрано и"по-добро"припечелване в България!Освен на комплексар ми прилича и на личност с ментално разстройство,та няма да е зле да се полекува преди да предприеме"бизнес"в друга държава,защото може и да си"изпати"с такова поведение!И да се научи да плаща,ако иска качество!!! *** ЖАЛЪК!!!
395
0
 
14
 
! Отговори
dok преди 3 години
az sam rabotil 2 god v arabska strana i moga da kaja 4e tova se otnasia za arabite. tozi iavno e kompleksar
394
1
 
35
 
! Отговори
Х преди 3 години
Щом българите са му мързеливи, да си вземе араби, те мирушат по-малко и работят в пъти повече, даже и за по-малко пари. Като ги намери тея араби да ми се обади по социалната си мрежа да го поздравя.
393
26
 
11
 
! Отговори
Девил преди 3 години
Само защото е казвал истината да го глобят някак си не е правилно!
392
5
 
44
 
! Отговори
Bukra преди 3 години
Бухахаха! Като Българин, който досега работих година и половина в Ливан, трябва да ви кажа, че няма по мързеливи, отлагащи, мудни и безотговорни хора. Тоя да си ходи в Канадата, да видим, дали за български заплати ще си намери някой да му мирише по-добре
391
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е мързелив нсрод
особено вишистите и са тъпи бавни мудни и така