България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това

Подписите с искания за данъчна промяна влязоха в НС
92
България – черна дупка на картата на Европа. 30 000 искат край на това
Снимка: архив, Ройтерс

България – черна дупка на картата на Европа. Причината – страната ни е единствената в целия ЕС без необлагаем минимум, а група граждани поискаха на това да се сложи край.

Още по темата
Над 30 000 подписа в подкрепа на предложения за промени в данъчната система в България внесоха в деловодството на Народното събрание представители на гражданската инициатива "Да спрем машината за неравенство".

Инициативата стартира преди два месеца с петиция, която настоява за въвеждане на необлагаем минимум за доходите поне до размера на текущата минимална работна заплата и намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост - хляб, вода, детски храни, лекарства, учебници, книги и други.

"Настояваме за европеизиране на данъчната система в България чрез въвеждането на две мерки, които действат в целия Европейски съюз", обясни координаторът на гражданската инициатива Мирена Филипова.

Тя посочи, че България е единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, и едва втората, в която не се прилагат диференцирани ставки на ДДС за стоки от първа необходимост.

Представители на инициативния комитет и организациите, подкрепящи инициативата, се срещнаха с Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, за да представят своите искания.

Те отчетоха, че в рамките на около два месеца се успели да съберат подкрепата на 30 683 души за двете искания.

Организаторите припомниха, че преди 10 години, когато в България е осъществена драстична данъчна реформа, като е отменен необлагаемият минимум, това се случва след писмо на около 100 души и при отсъствие на публичен дебат.

Днес над 30 000 души настояват за малко повече справедливост чрез мерки, същестуващи навсякъде в Европейския съюз.

"През миналата година България достигна до първото място по неравенство сред страните от ЕС. Ножицата между бедни и богати е широко отворена. За сметка на това България е на едно от последните места по мерки за борба с неравенството сред страните от ЕС", подчерта Мирена Филипова.

Тя посочи още, че кампанията не е нито лява, нито дясна и припомни, че в последните няколко предизборни кампании партии от целия политически спектър са предлагали част от мерките, за които настояват днес подписалите петицията граждани.

Основни организатори на инициативата "Да спрем машината за неравенство" са КТ "Подкрепа", сдружение "Солидарна България", Автономен работнически синдикат, Българска анти-бедност мрежа, Колектив за обществени интервенции, както и няколко политически партии - АБВ, Движение 21, Българската левица и Зелената партия.

Солидарност с исканията и публична подкрепа са декларирали и множество обществени фигури, сред които евродепутатите Костадинка Кунева и Георги Пирински, икономистите проф. Боян Дуранкев, проф. Ганчо Ганчев, проф. Росица Чобанова, д-р Филка Секулова, Мика Зайкова, Атанас Пеканов, историкът проф. Искра Баева, юристите Михаил Миков и доц. Янаки Стоилов, философът чл. кор. Васил Проданов, политологът проф. Антоний Тородов, доц. Иво Инджов, доц. Страхил Делийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
България е чеерна дупка в много отношения.България е най-бедналата и най-пропадналата държава в целия ЕС , с най-мръсната столица София.
83
0
 
9
 
! Отговори
Ми преди 6 години
Нека има необлагаем минимум, а за да не хейтят някои, нека да има и затвор за рабородатели, плащащи под масата, с цел да крадат осигуровки от работниците си. Ама ефективен затвор. И всичко ще бъде една идея по- добре. Даже хората един ден и нормални пенсии току виж взели, защото плащането под масата означава малки осигуровки за пенсия, а те са означаващи и малка пенсия после. Жал, че на тарикатите работници така и не им ства ясно защо плащането под масата обира само тях самите.
82
1
 
7
 
! Отговори
,,алчни,, преди 6 години
не е ,,черна дупка,,
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГЛУПОСТИ 84Ти на мизерията на пенсионерите ли завидя?! Дано Господ те остави да живееш на една пенсия!
80
2
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
Това чудо въобще излизало ли е извън България .... ХАхахахХАхахаХ
79
13
 
6
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 6 години
Никъде в Света няма Необлагаем Доход за Работници .Както навсякъде и в България Пенсиите не се облагат с Данъци .Тази *група граждани* е Фалшива .
78
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЛИ БОЙКО И ТЕЗИ ОТ ГЕРБ СА ДОБРЕ, ДРУГИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
77
3
 
4
 
! Отговори
София ужасена преди 6 години
Полицията военните и народа да знаят че турско говорящи терористи готвещи кървави преврати в Анкара париж Лондон и Берлин командват и МВР и крадците на власт..Поне пет милиарда живи лева искали от София тази година в Брой ..как ще ги изкарат техните мекерета от министерствто на финасните и другите нагло престъпни министерства и ведомств а не им пукало иначе щели да ги изнасилват и тровят..подават контролирани с микро и нано скенери зомбирани турско говорящи терористи
76
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавния апарат е мафията, забележете другарите в НС (там всички са другари) сложили си комисийка да ги пази от досег с гражданите и техните жалби и искания, предложения... не знам как ще се оправи България, не виждам изход, съд, прокуратура, мвр, нзок..всички са мафиоти
75
2
 
15
 
! Отговори
аман от крадци преди 6 години
У Нас заграбили власта на 10 ноември нагли престъпници провеждат показна ликвидация на народа.След като ликвидираха милиони животни вкл крави,свинe,овце,магарета,кокошки,патки,пуйки смачкаха с нагло престъпен данък ДДС индустрията след 2005 година взеха курс на ограбване на десетки милиарди живи левове годишно от народа за нагло ненужни ЯКО КОРупциони обектчета..Особенно високи успехи терористие постигнаха при управлението на Бойко Борисов.Поят ме подава с миризми Борисов с зомби озверяващи
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 28 г. псевдо демокрация най-накрая някой се сети да иска да е както в Европа.
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до #68:Боя се,че овцете вече са така умрели,че вълците могат спокойно да си правят с тях,каквото си искат,включително и да ги поведат към кланицата!Всъщност,те спокойно си го правят!Уви,това е краят на държавата и то край не от някой завоевател,а от приключилия със себе си "народ"!
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закон за Подоходно облагане е Истината , само така можеш да вземеш пари от милионерите със закон ! иначе те ще си плащат по 500лв заплати и ще трупат пачки .само така ще има пари за медицина,пенсии и социални . Ами вижте богатите държави всички са с подоходно облагане .
71
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
700 лева, 500 необлагаеми, за останалите 200 данък от примерно 10%, т.е. 10 лева, значи взимаш 690, а сега взимаш 630. Това е разликата - 60 лева в повече. Тук друго е важното - необлагаем минимум, означава масово плащане на ръка и всички в частния сектор със заплати на този минимум. Затова плоският данък си остава по-доброто решение, даже би трябвало до 500 или 700 лева да се облагат с 30-40%.
70
1
 
9
 
! Отговори
Александър преди 6 години
До Влади:Съгласен съм, че примерът, който описваш, има известна логика. От друга страна, ако взимаш 500 необлагаеми, а ти предложат работа за 700, разликата във възнаграждението няма да бъде особено голяма - 160 лева. Като вземем предвид, че останалата в България работна ръка масово и сега не си дава зор за повишаване на стандарта, това допълнително ще ги демотивира. Отделно ще има масово опити да се влезе в по-долната ставка, с цел плащане на по-ниски данъци.
69
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те българите си купуват неща само от първа необходимост, ако те не се облагат с ДДС то няма откъде да се събира ДДС.
68
0
 
10
 
! Отговори
Влади преди 6 години
До АлександърВторият проблем е, че множество работодатели укриват данъци като декларират, че заплащат МРЗ на своите служители, и реално не плащат данъци върху сумат над нея (което са точно парите, които искаме да се облагат с това предложение).Към момента МРЗ гарантира, че държавата ще има някакви приходи дори и от тези, които окриват реалните заплати което дефакто си е мярка за борба със сивия сектор.Алтернативно никой богат не иска да му качават данъците върху големите приходи...
67
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по нисък е данъкът за Еднолични търговци, толкова по-висока ще е събираемоста, просто няма да има причина хората да укриват данъците си и мнозина ще излязат от "сивата икономика" на "светло" !Това дори би вогло да снижи процента на безработицата в Бг с наемането на 1-2 работника от малките фирми.
66
1
 
13
 
! Отговори
Влади преди 6 години
До АлександърАко правилно разбирам искането, идеята е доходи до да кажем 500лв да не се облагат.Това означава който взима 900лв, да плаща данъци само върху разликата от 500лв на горе, т.е. върху 400лв които взима от горе. По този начин няма как да вземе същите пари като този който взима 500, защото дори и след облагане ще получи 500+ (част от 400, примерно 320 ако данъка е 20%).Проблема в схемата е, че държавата се лишава от приходи, без предложение да ги компенсира.
65
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
То и в момента има необлагаем минимум - нула лева. Ако необлагаемият минимум стане от нула, на 1 лев или 10 лева, това ще промени ли нещо? Необлагаемият минимум за България трябва да е или нула лева, както сега или на една доста по-висока стойност от сегашната минимална работна заплата (МРЗ), примерно 5-6 хиляди лева, но тогава почти няма да има постъпления в бюджета от ДОД. Необлагаем минимум колкото е МРЗ е доста неумно решение, насърчаващо и без това масовото укриване на доходи, което води д