Посланието на дядо Добри: Човек има ли Бога, има всичко!

Ставай да служим! – първите му думи към отец Серафим
14 фев 2018 11:07, Анисия Иванова
74

8260 гледания   |  Още видео

"Ставай да служим!" С тези думи дядо Добри се обръща към игумена на Кремиковския манастир отец Серафим при първата им среща.

Прочутият със своята добрина и смиреност дядо Добри си отиде вчера от земния свят. "Светецът от Байлово" дочака последния си час в скромни условия в манастира.

За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с милостиня и молитва.

Още по темата

Отец Серафим, където дядо Добри служеше до последно, разказа пред Bulgaria ON AIR, че основната черта на светеца е била изключително вярата в Бога.

"Имаше силна, пламенна, искрена вяра в Бога. Тя го правеше много силен, той нямаше страхове, нямаше притеснения", разказва той.

"Винаги е казвал едно единствено нещо: "Човек има ли Бога, има всичко". Искаше да покаже на хората, че има нещо много по-ценно от всички материални блага, а именно Господ", допълни отец Серафим.

"В него нямаше възмущение към хората, ядосваше се на дявола. Молеше се непрестанно. Когато виждаше неправда, заставаше и се молеше човекът да се промени, да се отдръпне от злото", разказва отецът.

Според кмета на село Байлово дядо Добри е живял скромно, неестествено за някои хора.

"Имаше легло, но не го ползваше - спеше на кашон на земята. Когато дядо Добри е бил по-млад е помагал на всички хора в селото, които са се нуждаели. Той се мести в столицата и по време на бомбандировките, снаряд попада в стаята на "светецът от Байлово", тогава умира неговият съквартирант", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът.

Този инцидент променя коренно дядо Добри и той започва да събира пари и да ги дарява на църкви и храмове.

А дали дядо Добри ще бъде канонизиран за светец?

"Дядо Добри е чудо за нас, той живееше по различен начин, имаше мисия в живота си - хората да изберат и да живеят с Бога. А за канонизацията - Бог ще каже", завърши отец Серафим.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ви попитам,вас, какво ви е мнението з атази статия,написана от Десислава Главева(там се споменава и за дядо Добри): "По-леко с контрапунктите, другари!" budiveren

(budiveren/index.php?option=com_content&view=article&id=333:2010-12-22-00-40-32&catid=46&Itemid=77)
Не смятате ли,че въпросната презвитера,прекалява със своето мнение,което е против дядо Добри? Докато е бил жив,е имало и такива хора от църквата,които са го обвинявали. НЕ съм против църковните свещенослужители?
42
3
 
2
 
! Отговори
Ето... преди 2 години
един работещ модел за управление на България"Човек има ли Бога, има всичко!" - ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ...дядо Добри осъвремени значението на думата министър.
41
9
 
3
 
! Отговори
Горан преди 2 години
И, що да не е светец стареца, а? Щото не е живял по времето на светците ли, или? Ако имат желанието нека го канонизират, аз не съм против. Само факта, че е живял цели 103 години е забележителен, за другото дори да не говорим.
40
4
 
4
 
! Отговори
бг преди 2 години
А, бе хора статията за кого е? Що коментирате комунзма и други подобни?Къде е вярата на българина?Покаяние и трябва на България.Човекът-дядо Добри ни е дал пример,който да уважаваме,ако не му подръжаваме."Исус Христос е пътят истината и животът"
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Демократ

Хората бедни през комунизма ?!?!?
Или си взимаш информацията от учебник по история за 10 клас или си новоизлюпен богаташ .
Що не питаш някой пенсионер как я кара с 200 - 250 лв.?!?
През комунизма селата бяха пълни ... всеки си гледаше каквото му трябва. Всички крадяха и за всички имаше а и комунистическата върхушка зве няколко милиарда ...
Имаше доста неща . тия които не се разрушиха за 30 години и не се окрадоха ... още не могат да ги боядисат ...
38
9
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
При Тодор Живков и при социализма в старчестките домове нямаше компетентни грижи за старите хора, а кофите бяха празни защото народа беше беден и нищо не изхвърляше. Днес при демокрацията хората са богати и изхвърлят много огризки в кофите да ровят страрите хора и да се хранят и да просят като Дядо Добри и да живеят добре, затова дядо Добри доживя до 103 години при демокрацията, при Тодор Живков нямаше да може да проси и щяха да го уморят в някой старчеси дом.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да прав е професора 80% за нищо не стават .
Особено тези дето разправят,че в старчески дом се живеело добре и имало компетентни грижи.
Точно толкова колкото и в детските градини, и домовете за деца с неравностойно положение ,и частните домове за стари хора дето никой не ги знае, и приютите за кучета
Харесайте си едно место и идете да си "живеете" живота там !
А дядо Добри и сам се е оправил до 103 години . Добре ,че не е имал "компетентна " помощ!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Luksa

ти явно не разбираш от метафори. да крадеш е наглост и безочие, а не лукс. Лукса идва след това... евентуално.
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прост човечеч пълнил гушката на ония с мазните коли и дебелите пръсти с златни пръстени това че дарявал ма църквата не те прави светец
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всики останали хора, който всеки ден се грижат за семейства и близки, работят и строят.
Те по-малко уважение ли заслужават. Просто един добър старец посветил се на кауза в която вярва. не е светец.
33
2
 
1
 
! Отговори
Luksa преди 2 години
До Анонимен да се отречеш не е лукс... Лукс е да крадеш данъците, примерно
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зареждат ме добри новини ето този старец е правил само добрини,хаири,а не да четем и да гледаме по тв всеки ден само негативни , лоши новини......да не ги изброявам.
31
2
 
10
 
! Отговори
до българин преди 2 години
Незнаем дали е светец,но колко хора са като него да посветят живота си НА БОГ и на нас хората,да се откажат от светския живот и да се отдадат само на помагане и вършене на добри дела.Човекът е загърбил суетата и е живял праведен живот така както ГОСПОД е искал от нас.
30
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Безспорно дядо Добри е бил добър и достоен човек приживе , но да се твърди , че е светец и цяла България да тръгне на поклонение е доста пресилено !
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почива в мир стареца. Намерил сие призванието в живота. За да има такива, като него трябва да ни има всички нас, останалите "обикновени хора". Не всеки може да си позволи лукса да се отрече от всичко земно.
28
6
 
12
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Дядо Добри е превърнал живота си в непрекъснато служение на Бога! Живот истински, материално беден, но духовно богат с любов към всички хора, молитва за целия свят, дарение на всичко, което притежава на Църквата! Защото той е знаел къде е Истината, В ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА, в нейните свети храмове и манастири, където е Божията благодат! И за тяхното процъфтяване е давал своята лепта години от живота си! За да просияе лицето му с чистотата на детското усещане за света! Както Бог иска от всички нас!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Василев
Ти не убеди че Сатаната е княз на този свят, а Дяда Добри е Божий посланик.
Твоите мисли не са негови мисли, защо и тук набутваш тези теми?
Защо? Ти си тъмнина, ни си тлен, ти си никой, ти нямаш име ...
Да се продъниш в бездната дано....
Не можеш да го достигнеш ти и тези като тебе.... винаги ще ви има и тази битка е загубениа и ако си поне малко по-мъдър ще разбереш, че единставтото, което предстои е да разбереш как точно е загубил Сатана...
26
1
 
2
 
! Отговори
-------------- преди 2 години
До DIKASTRO,
че си проз е ясно, че си *** е ясно, но защо требе да хулиш хората за да разбереш, че си проз ***?!
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

"чудя се как не го убиха комуниягите по - рано (враговете на всичко свято и свободно!) ... светла му памет и да почива в мир!"

Преди 89та години нямаше просяци, хора като дядо Добри бяха лишени от възможността да просят и да станат светци (много е лош социализма, да) защото щеше да живее в дом за стари хора под медицински грижи и можеше и много по дълго да доживее, и без да го разнасят още приживе и след това като светец,
24
21
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам България да се прекръсти на Дядодобрия или на Григордимитровия. Дядодобрия особено ще и отива с оглед на мизерното състояние на страната.

Поклон пред великаните дядо Добри и Григор Димитров.