Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е абсолютно вярно. Военните(и техните семейства) знаеха, но цивилното население беше държано в неведение.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако наистина е имало изтичане на радиация, една ли украинските власти само 30 години по-късно щяха да късат .олег ето от по 100 евро на зомбирани туристи, желаещи да си направят делфи на Командния пулт на АЕЦ-а.
86
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Баровеца

САЩ правят холивуд скандали и зрелища, защото са далече и се радват че няма как да стигне до там. СССР са погасили пожара и са предотвратили много по-големи щети и са спасили милиони хора. Вероятно става въпрос за грешка и неспазване на правилата от персонала и инженерите в АЕЦ и не са я изключили навреме.
85
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По това време САЩ имаха совалки, спътници, джипиес, а руснаците имаха едни голи зад ници и рускините вдигаха краката за едни дънки, маратонки и даже за бутилка коняк.
84
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политбюро също са ядяли храни внос а не са казали нищо на населението. Аз бях в детска градина тогава у сме си ядяли салатките без да информират абсолютно родителите ни! Изглежда е било по важно да не се петни името на СССР и на великата безгрешна партия, от здравето на хората
83
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едва ли радиационната замърсяване е било голямо след като дори в околностите на Чернобил няма засегнати, като се изключат жертвите от спасителните екипи, които ка основно пожарникари, изгоряли в пламъците.
Бог да ги прости.
82
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е имало такава заповед.
Тогава бях майор в танковата бригада в Горна баня и щях да знам
.
Лъжеш. По това време служих и прекратиха всякакви занимания навън и цяла седмица стояхме затворени и всичките занимания бяха по химическа защита и СМП. През два часа имаше газ чорапи наметало и излизахме облякани като марсианци да мерим радиационният фон. Слава богу нямаше повишен над нормалното. Хранеха ни само с консерви.
81
10
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 9 месеца
Бях чел в Гръцките Вестници навремето че евреиските болшевишки физици умишлено са саздали в Симулиран Учебен Сценарий, и пуснали тази верижна реактиа в ПРИПЯТ = РОДНОТО МЯСТО НА ВСИЧКИ СКЛЯВЯНИ според Историческите Книги !! Там са живуркали първите склавяни, и са дишали със сламки под водните блата на река Припят в 6 и 7 век .

МУАХАХА
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Войниците винаги са си пушечно месо и дали от радиация или от бомбите и куршумите на НАТО, си е все тая и все ще се мре. Така живееха хората тогава, не само войниците и бяха постояно в тревога за война. Сега парите са най-важни.
79
1
 
6
 
! Отговори
Баровеца преди 9 месеца
До Анонимен66
Да. Но какво казаха по съветската телевизия вечерта: Ами стана инцидент в ЧАЕС. Всичко е под контрол. Няма никаква опасност за населението. Слава на КПСС.
Ето това казаха, а американците са имали спътникови снимки с достатъчно висока резолюция още на разсъмване и веднага са анализирали мащаба на аварията.
78
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този цирк с Чернобил започва да прилича на "комунистическите лагери на смъртта" - хиляди, стотици хиляди, милиони жертви, но досега освене няколко имена които се броят на пръсти жертви на репресиите в лагерите нищо друго няма, същото и с Чербобил, само вдигат шум, но реално никакви данни за последствия и пострадали в годините след това, освен жертвите сред спасителните екипи.
77
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без значение къде са сядали войниците, руснацитата са болна нация от фашизоиди, черносотенци и най-обикновена хейтърска паплач.

По-далече от Просия - по-близо до цивилизацията.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нас пък в поделение 37 420 в Безмер ни караха да спим на земята и ни хранеха само с марули.
Явно са тествали дали ще оживеем.
75
1
 
6
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 9 месеца
След първи май 1986 година в Родопите колеги от Редки Метали се опитват да калибрират радиометри дозиметри СРП 2 М.не могат .
правят контролни замервания вкл в пясък в детска градина..УЖАС .Докладват веднага писмено.Следва прибирайте се веднага в Бухово..
Джуров Бог да го прости и да го споменем с добро /предпази ни от ядрена война/ не знаеше че Българските РР51 не дават точни данни.
74
1
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 месеца
Човек все от нещо ще умре. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Живота е гаден, само трябва да бачкаш да изкарваш на някого пари.
73
2
 
6
 
! Отговори
маларт преди 9 месеца
На нас в училище нищо не ни казваха. А се сцепвахме да тичаме из тревата, да играем там футбол, да лежим по нея итн.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9- Сериозно беше засегната
ядрената електроцентрала във Фукушима, където два дни по-късно ядрата на
някои от реакторите бяха частично стопени.заразяване до брега на сащ
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо свободните демократични медии като сиенен, дойче веле, ройтерс, фокс нюз не пуснат статискика колко заболявания е имало в годините след аварията, колко са се увеличили определини свързани с радиацията здравни аномалии, колко деца са се родили с проблеми, това може да се привери от здравното министерство на Украйна. При "кравожадния" комунистически режим са "рупали радиоактивни марули" а после никакви последствия не са документирани, как така?
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е имало такава заповед.
Тогава бях майор в танковата бригада в Горна баня и щях да знам.
69
1
 
3
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 9 месеца
преди месеци се наложи срочно да замеря радиоактивна зона недалече от моя дом.

Радиацията беше много висока от локви в разкалян участък.
Помолих срочно МАГАТЕ да поискат обемни снимки от сателити на ЕВро Азия..След дни постъпиха публикации за ядрена авария с Рутениi. Рутения още замърсява големи региони вкл в UK . ПРи сухо време рутения чрез прах прониква в тела на хора преминаващи или работещи в запрашени зони.