Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.


404
Още от Страната
ИДИЛ, вербовки... България е по-близо до тероризма, отколкото изглежда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По отношение на Чернобил сме късметлийка държава , просто при нас се разминава с изключение на един дъжд които замърсява зеленчуците , по отношение на Сърбия обаче нямаме такъв късмет отнасяме всички негативи на радиацията .
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е абсолютно вярно. Военните(и техните семейства) знаеха, но цивилното население беше държано в неведение.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако наистина е имало изтичане на радиация, една ли украинските власти само 30 години по-късно щяха да късат .олег ето от по 100 евро на зомбирани туристи, желаещи да си направят делфи на Командния пулт на АЕЦ-а.
86
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Баровеца

САЩ правят холивуд скандали и зрелища, защото са далече и се радват че няма как да стигне до там. СССР са погасили пожара и са предотвратили много по-големи щети и са спасили милиони хора. Вероятно става въпрос за грешка и неспазване на правилата от персонала и инженерите в АЕЦ и не са я изключили навреме.
85
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По това време САЩ имаха совалки, спътници, джипиес, а руснаците имаха едни голи зад ници и рускините вдигаха краката за едни дънки, маратонки и даже за бутилка коняк.
84
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политбюро също са ядяли храни внос а не са казали нищо на населението. Аз бях в детска градина тогава у сме си ядяли салатките без да информират абсолютно родителите ни! Изглежда е било по важно да не се петни името на СССР и на великата безгрешна партия, от здравето на хората
83
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едва ли радиационната замърсяване е било голямо след като дори в околностите на Чернобил няма засегнати, като се изключат жертвите от спасителните екипи, които ка основно пожарникари, изгоряли в пламъците.
Бог да ги прости.
82
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е имало такава заповед.
Тогава бях майор в танковата бригада в Горна баня и щях да знам
.
Лъжеш. По това време служих и прекратиха всякакви занимания навън и цяла седмица стояхме затворени и всичките занимания бяха по химическа защита и СМП. През два часа имаше газ чорапи наметало и излизахме облякани като марсианци да мерим радиационният фон. Слава богу нямаше повишен над нормалното. Хранеха ни само с консерви.
81
10
 
3
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 1 седмица
Бях чел в Гръцките Вестници навремето че евреиските болшевишки физици умишлено са саздали в Симулиран Учебен Сценарий, и пуснали тази верижна реактиа в ПРИПЯТ = РОДНОТО МЯСТО НА ВСИЧКИ СКЛЯВЯНИ според Историческите Книги !! Там са живуркали първите склавяни, и са дишали със сламки под водните блата на река Припят в 6 и 7 век .

МУАХАХА
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войниците винаги са си пушечно месо и дали от радиация или от бомбите и куршумите на НАТО, си е все тая и все ще се мре. Така живееха хората тогава, не само войниците и бяха постояно в тревога за война. Сега парите са най-важни.
79
1
 
6
 
! Отговори
Баровеца преди 1 седмица
До Анонимен66
Да. Но какво казаха по съветската телевизия вечерта: Ами стана инцидент в ЧАЕС. Всичко е под контрол. Няма никаква опасност за населението. Слава на КПСС.
Ето това казаха, а американците са имали спътникови снимки с достатъчно висока резолюция още на разсъмване и веднага са анализирали мащаба на аварията.
78
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този цирк с Чернобил започва да прилича на "комунистическите лагери на смъртта" - хиляди, стотици хиляди, милиони жертви, но досега освене няколко имена които се броят на пръсти жертви на репресиите в лагерите нищо друго няма, същото и с Чербобил, само вдигат шум, но реално никакви данни за последствия и пострадали в годините след това, освен жертвите сред спасителните екипи.
77
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Без значение къде са сядали войниците, руснацитата са болна нация от фашизоиди, черносотенци и най-обикновена хейтърска паплач.

По-далече от Просия - по-близо до цивилизацията.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нас пък в поделение 37 420 в Безмер ни караха да спим на земята и ни хранеха само с марули.
Явно са тествали дали ще оживеем.
75
1
 
6
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 1 седмица
След първи май 1986 година в Родопите колеги от Редки Метали се опитват да калибрират радиометри дозиметри СРП 2 М.не могат .
правят контролни замервания вкл в пясък в детска градина..УЖАС .Докладват веднага писмено.Следва прибирайте се веднага в Бухово..
Джуров Бог да го прости и да го споменем с добро /предпази ни от ядрена война/ не знаеше че Българските РР51 не дават точни данни.
74
1
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Човек все от нещо ще умре. И колкото по-скоро, толкова по-добре. Живота е гаден, само трябва да бачкаш да изкарваш на някого пари.
73
2
 
6
 
! Отговори
маларт преди 1 седмица
На нас в училище нищо не ни казваха. А се сцепвахме да тичаме из тревата, да играем там футбол, да лежим по нея итн.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9- Сериозно беше засегната
ядрената електроцентрала във Фукушима, където два дни по-късно ядрата на
някои от реакторите бяха частично стопени.заразяване до брега на сащ
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А защо свободните демократични медии като сиенен, дойче веле, ройтерс, фокс нюз не пуснат статискика колко заболявания е имало в годините след аварията, колко са се увеличили определини свързани с радиацията здравни аномалии, колко деца са се родили с проблеми, това може да се привери от здравното министерство на Украйна. При "кравожадния" комунистически режим са "рупали радиоактивни марули" а после никакви последствия не са документирани, как така?
70
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е имало такава заповед.
Тогава бях майор в танковата бригада в Горна баня и щях да знам.