Летни неволи в офиса: Климатикът и ксероксът ни разболяват

Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух, всъщност е отровен газ
14
Летни неволи в офиса: Климатикът и ксероксът ни разболяват
Снимка: Pixabay

Озонът, който повечето хора смятат за синоним на чист въздух, всъщност е отровен газ. Големите копирни машини в офисите пръскат озон и ако помещението няма добра вентилация, хората го вдишват.

"Това е един от рисковете за здравето, заедно с климатиците, които са инкубатор на бактерии и вируси", коментира Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ и автор на книга за безопасните условия на труд.

Според него най-опасни са централните климатици, тъй като те се чистят по-рядко и в тях се наслоява фин прах, развъдник на всякакви акари.

Обикновено това се случва, когато климатикът е спрян известно време, прахът се натрупва и при пускането му, микроорганизмите излитат в атмосферата на офиса. Мастилото от тонерите не е толкова опасно, но за служителите, които непрекъснато са в контакт с него съществува известен риск от алергични състояния на кожата, уточни експертът.

Другите проблемни места в офиса са настилките, тъй като в немалко помещения подът е постлан с мокет. Там също се загнездват всякакви микроорганизми."Алергените в офиса са повече от тези в дома", категоричен е Атанасов пред "Монитор".

Почистването с евтини препарати също носи риск за здравето, твърдят експертите. Формалдехидът, с чиято миризма в болниците сме свикнали, е канцерогенен. Този химичен елемент е един от 100-те записани в европейските директиви за безопасни условия на труд, определени като канцерогени и мутагени. Бензоли, феноли, както и формалдехидът са част от елементите, които макар и в малки количества се съдържат в някои от вещите и предметите на работното място.

На първо място обаче е азбестът. Той е посочен като канцероген №1. Не е представен в евродирективите за вредни вещества на работното място, тъй като за него има отделна директива. По-голяма част от професионалните ракови заболявания са последствие от употребата на азбест в миналото. Евродирективата "Europe – 2023 – Asbestos Free” ни задължава той да бъде премахнат от средата, която ни заобикаля до 2023 г..

У нас азбест се съдържа на много места, като например в окачените тавани, които се поставяха в много от служебните помещения.

Съдържа се в малки количества в някои видове изолации, най-вече на покривите. "У нас има само две лицензирани фирми за премахване на азбест, а той не е толкова опасен, когато се пресова, отколкото когато се реже", уточни Атанасов.

"Най-старата директива, още от 1999 г. на Международната организация на труда, която е отразена и в европейските документи е тази за лъченията", обясни още Атанасов. Изискванията, заложени по онова време са екранът на компютъра да е на нивото на очите, клавиатурата да е отдалечена на 45 см от погледа, да се ползват протекторни очила и др. Някои вече са отпаднали, защото технологиите са напреднали и част от рисковете са елиминирани. В големи мултинационални компании дори се договаря, служители да получат специалните очила за компютър, които може да са от 50 до 300 лева, в зависимост от възможностите на фирмата.

"Електромагнитните излъчвания могат да се измерват, но това се прави много рядко у нас", обясни Огнян Атанасов. Когато те са извън нормите могат да предизвикат хронично главоболие, системна тревожност и дори остра нужда от свръх доза кафе. Според специалистът по безопасни условия на труд, обаче и най-обикновените контакти могат да произведат инцидент с тежки изгаряния, затова те трябва да се замерват редовно.

Най-честите оплаквания на офисните работници обаче са алергиите и заболяванията на дихателните пътища. Вирусните заболявания, които циркулират от октомври до април в затворените пространства на служебните помещения са редовната причина за отсъствия от работа.

"Кабинетните" работници страдат от алергии и болести на дихателните пътища

Част от раковите заболявания доказано се свързват с професионалните задължения. На второ място са болестите на кръвоносната система, сочи статистиката. Влошаването на кръвообращението се предизвиква от часовете прекарани в седнало положение. Това предизвиква натрупване на кръв в краката и стъпалата, което на свой ред води към разширени вени, подути стъпала и дори тромбоза. Хората, които прекарват повече от 23 часа седмично седнали се излагат на риск от сърдечно-съдови заболявания. Повишават се кръвното налягане и нивото на холестерола. Развива се и склонност към диабет. Застоят на кръвта в таза увеличава рискът от рак на дебелото черво.


14
Още по темата: офисклиматикозон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Copy

Тва да се изнервиш на ксерокса е много по-опасно от евентуалните нива на озона
10
0
 
2
 
! Отговори
aa преди 10 месеца
да опасно е за такива джендъри на снимката, всичко е опасно, особено простотията
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От климатик да най-много да се разболее някой разглезен кекав програмист.
То по програмистките какви модерни климатични системи съм виждал не е истина - с овлажнители , некви филтви , обезшумени ...

ама всичките програмисти са разплути и кекакви.
8
2
 
4
 
! Отговори
Ман преди 10 месеца
Ксерокс е xerox, а това е марка на производител на копирни машини и други устройства. Българите все още са соц. кратунки. Да не говорим за ламарина, само в бг наричат така листната стомана.
7
1
 
1
 
! Отговори
расате преди 10 месеца
Не разбрах само какво образование има въпросният специалист по безопасност на труда. Книга всеки може да напише, но знанията се получават от четене на книги, и то специализирана литература, а не от писане.
6
0
 
8
 
! Отговори
Copy преди 10 месеца
Ксерокса е подла твар, която може да ви изкара извън нерви във всеки един момент. Например когато се наложи да разпечатвате голям документ 20-30 страници, след първите няколко листа се оказва, че хартията е свършила. Или когато подготвите за печат голям брой справки, обезателно някой смачкан лист задръства принтера.
5
1
 
9
 
! Отговори
Климатика е смърт! преди 10 месеца
Личи си човекът че е истински българин от село.Климатикът го разболявал,ароматизаторът също.Друго си е да дойде с вълненият пуловер през август ама тоя непраният от 1994-та,да затвори всички прозорци на 37 градуса температура да не му изстива главата че август месец е кучи студ и не е за мъже да легне на стола и да почне да се изрезва хайдушката докат се драпа по чатала.Чорапите ги е прал 96-та гащите милениума.Миризмите са натурални-Лампи горят,компютри блокират,жените припадат.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако всички работехме в офиси с ду.пе на стола, нямаше ни храна да има, ни дрехи, ни обувки, ни автомобили, нито офиси. Стига с тия мало.умни статии, пълни с клишета.
3
1
 
8
 
! Отговори
Интересува ги адми-- преди 10 месеца
нистрацията -- работниците пеят и работят до 50--60 г и гушнат букета ...
2
4
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 10 месеца
След като е толкова опасно за канцеларските плъхове да си сменят работата.
1
1
 
18
 
! Отговори
Бай Евстати преди 10 месеца
Къв климатик
Къв ксерокс
ела да мъкнеш тухли да видим кое те разболява точно