Новият омбудсман: Институциите трябва да ми помагат

Диана Ковачева коментира бъдещата си работа
10 сеп 2019 10:32, Павел Гълъбов
11
Новият омбудсман: Институциите трябва да ми помагат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата. Това е голяма отговорност. Това каза Диана Ковачева, която пое поста омбудсман на България, след като Мая Манолова подаде оставка и се включи в битката за кмет на София, съобщава bTV.

Още по темата

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман на България

„Наследството от Мая Манолова е сериозно. Тя ми оставя една активно работеща институция, която реагира на проблемите на гражданите”, каза Ковачева.

По думите й в момента има три важни проекта на закони, които са предложени от омбудсмана и които тя ще продължи да настоява да бъдат разгледани. Борбата срещу монополите и защитата на гражданите ще продължи да бъде важна тема.

„Фактът, че има успешни законодателни инициативи говори, че има сътрудничество от страна на изпълнителната власт. 27 законодателни инициативи са внесени през тези години – 9 от тях са били уважени. Затова смятам, че има сътрудничество с Народното събрание и се надявам това да продължи и занапред”, каза още Диана Ковачева.

„Ролята на омбудсмана е такава – трябва да настоява и да очаква от институциите да й помагат”, допълни тя.

Ковачева бе помолена да коментира темата за отмяната на съкратеното производство във връзка с тежките престъпления, които бяха извършени през последните месеци, при които хората си признават за извършеното деяние и получават по-малка присъда.

Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избягва най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

„Вчера в институцията постъпи подписка от 5000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те трябва да бъдат обсъдени, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури”, коментира омбудсманът.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако изобщо се отчита, с този коментар бих искал да подам гласа си за възстановяване на смъртното наказание до новия омбудсман. Време е да почнем да ги НАМАЛЯВАМЕ, всичките. Също така, надявам се да бъде въведено колективното наказание, още известно като геноцид, при тежки престъпления, несъвместими с цивилизационните норми.
8
4
 
1
 
! Отговори
Стратег преди 6 месеца
Герберите нямат проблеми, докато са на хранилката на Бащицата;))) За останалите е предвидена Омбуцата;))) Ти със сигурност нямаш проблеми, но аз ще ти ги създам и то големи;))) И ти ще стигнеш до Омбуцата да цивриш, а пък аз ще гледам само благопожелателно на инициативите й. Съгласен ли си?;)))
7
4
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 6 месеца
До Стратег

"Големи групи хора" с червени партийни книжки. Разбирам те
6
2
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 6 месеца
До Хм!
Законопроектите на Омбуцата, нема как да са пи-ар, герберче, защото те са отклик на исканията на големи групи от хора. Това е лошо за Изпълнителната власт, че въобще Омбуцата е активна в Правото, това, автоматично означава, че Управлението на държавата или е девалвирало Правото или е изключително слаб.
5
5
 
4
 
! Отговори
Абе... преди 6 месеца
Тая й вършеше работата на Манолова и досега. Просто оная обичаше да говори пред камерите и да обира лаврите.
4
4
 
1
 
! Отговори
Хм! преди 6 месеца
До Стратег

От 27 законопроекта, само 9 са били състоятелни. Останалите - просто ПиАр, с пълното съзнание, че са чисти глупости и затова няма да минат.
3
2
 
5
 
! Отговори
Стратег преди 6 месеца
От 27 законопроекта внесени от Омбуцата, едва 9 са удовлетворени и то сигурно такива, които не засягат много интересите на групировките в ГЕРБ;))) Ами, останалите 21 законопроекта? А, Бойко бил й помагал, хахахахахахаха... Бойко е отбивал номера за пред Европа,за да каже, че ето, Омбуцата е една успешна институция в България. Г-жо КОвачева, Омбуцата е институция, създадена с цел, първом да защити и ако може, след това да коригира. Нейните идеи са пожелателниз а Изпълнителната власт;)))
2
4
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
Тая лелка защо се е направила на фолкаджийка? Нито изглежда по-млада, а само по-смешна. Кому е нужен такъв чалгасман?!
1
1
 
12
 
! Отговори
праведен преди 6 месеца
Те помагаха и на майчето, накрая излезе, че не било верно !