"Галъп": 59% у нас смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена

Ще се върнем ли към нормалността до края на годината?
166
"Галъп": 59% у нас смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Страхът от зараза с коронавирус остава висок по света, но се откриват и някои симптоми на намаляване. Въпреки че в САЩ, Великобритания и Италия са регистрирани 40% от всички смъртни случаи в световен мащаб, кривата на заразата в тези държави вече е под контрол и забраните за движение се отменят.

Все пак шокът остава на високи нива – 71%, 70%, и 79% съответно сa страхуващите се, че те или член на тяхното семейство може да се заразят с Ковид-19. Сред всичките изследвани 19 държави 67% от респондентите се страхуват от заразяване, а 30% не изпитват страх.

Хората по света като цяло продължават да изразяват широка подкрепа за своите правителства, макар и не на нивата, регистрирани в началото на кризата. Същевременно общественото мнение е разделено по въпроса дали животът ще се върне към нормалното през 2021 г.

Това са някои от изводите от третата вълна на глобално изследване, проведено от водещата световна асоциация "Галъп интернешънъл" – в 19 държави, включително САЩ, Русия, Великобритания, Индия, Италия, Япония и др. Първата вълна през март, а втората през април. 

Филипините и Индия, в които изглежда заразата расте, са и двете държави, които показват най-високи нива на страх: съответно 53% и 49% силно се опасяват, че те или член на тяхното семейство може да се заразят с коронавирус.

54% в изследваните държави не намират заплахата от вируса за преувеличена, а 41% са на противоположното мнение. Възприятията, че заплахата е преувеличена, са най-силно изразени в Босна и Херцеговина (66%), Казахстан (61%), България (59%) и Молдова (58%).

За сравнение, само 15% от запитаните в Южна Корея (която скоро преживя пандемията SARS) вярват, че заплахата от коронавирус е преувеличена.

Подкрепата за работата на правителствата по овладяването на кризата остава висока – 63% одобряват, 34% не одобряват начина, по който техните правителства се справят със ситуацията. Все пак наблюдават се и някои значителни промени в сравнение с първата вълна на глобално проучване по темата в началото на кризата.

В държави като Република Южна Корея, Малайзия и Швейцария подкрепата за начина, по който правителствата се справят, изглежда дори расте. В Казахстан и България стойностите, достигнати в периода между март и април, остават и днес.

В същото време, в Япония (33%), Босна и Херцеговина (36%) и Великобритания (38%) се регистрират значително по-ниски нива на одобрение за работата на правителството спрямо предходните вълни на изследване. А какво е отношението към работата на президента Тръмп? 40% в САЩ продължават да я одобряват, а 55% не одобряват.
Одобрението за правителствата по света е повлияно отчасти от възприятията за това дали вирусът е под контрол.

Тук глобалното мнение е разделено – 44% казват, че ситуацията вече е под контрол, а 49% - че още не е. Но има поразителна разлика във възприятията в различните държави по света – от 15% от японците, които мислят, че вирусът е под контрол, до цели 95% от запитаните в Грузия.

Една тема, по която мнозинствата в повечето държави са единодушни, е финансовото влияние на кризата. В 14 от 19 изследвани държави мнозинството казва, че доходите на домакинството им са намалели. Семействата във Филипините (88% признаващи обедняване) и Пакистан (87%) са най-притеснени.

А какви са вижданията за бъдещето? Няма ясно изразени очаквания за връщането на живота към нормалността. Повече от двама от всеки пет (41%) запитани вярват, че до края на годината животът ще се завърне към нормалния си ход, а 47% не са съгласни. Хората в Казахстан (65%), България (61%), Малайзия (60%) и Пакистан (59%) са по-големи оптимисти в това отношение, докато три от членките на Г7 – Япония (11%), САЩ (28%) и Великобритания (20%) изглеждат най-загрижени.

"Няма съмнение, че в глобален мащаб връщането към нормалността започна без провъзгласеното "ново нормално". Хората са по улиците, магазините са отворени, самолетите са в небето и границите се преминават, макар и не всички. Новият стар вирус още не си е отишъл и в известен смисъл никога няма да си отиде, тъй като вирусите са част от живота на нашата планета. Мнозина смятат, че надценихме опасността и така причинихме много повече щети (включително и загуби на живот) в сравнение със самата болест. Години ще изминат докато разберем защо, години ще изминат, докато се възстановим. Нещо ново се случва не в нашите тела, а в нашите глави, и то много наподобява нова религия - нов егалитарен култ", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

Къде е България?

У нас страхът от коронавируса постепенно намалява от април насам. Но тревогата още е тук, а данните у нас са регистрирани преди ескалацията на случаите от последните седмици.

В началото на юни за мнозинството от българите ситуацията с коронавируса вече е под контрол. Данните за разпространението на заразата в последните седмици обаче са силно динамични и са възможни промени и в усещанията за тревога и контрол над ситуацията, които ще бъдат установени и анализирани в следващите вълни на проучвания на "Галъп интернешънъл".

В същото време българите са убедени, че отговорността за решенията относно здравето е лична (84%), а не на държавата (10% са склонни да прехвърлят отговорността на държавата). В последните седмици след отпадането на редици мерки у нас и в много държави по света тази отговорност бе поставена на тест.

Подкрепата за правителството във връзка със ситуацията около пандемията остава стабилна и се запазва на нивата, регистрирани в най-тревожния период за нашето общество (през април) – от 77%. Тенденцията за силна подкрепа към правителството по отношение на ситуацията с коронавируса е обща за повечето държави, участвали в изследването.

Българите изглежда са сред най-силно убедените, че заплахата от коронавируса е преувеличена. 59% от запитаните у нас смятат така. Съмнението в сериозността на заплахата все пак намалява през последните месеци, но въпреки това България е сред водещите в това отношение.

Българското общество е сред тези, които в най-голяма степен очакват или по-скоро се надяват за нормализация на живота до края на годината – 61% от запитаните. До голяма степен това би могло да се свърже и с икономическия ефект на пандемията, който е усетен в доходите на една втора от домакинствата у нас.


В глобален мащаб са интервюирани близо 19 000 пълнолетни души. Във всяка от държавите изследването е проведено онлайн, по телефон или по метода CAPI сред представителна извадка от мъже и жени през юни 2020 г. Абсолютна максимална грешка е 3-5% при 95% доверителен интервал.


166
Още от Общество
Очаква ни сухо, топло и продължително лято
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
2
 
! Отговори
До 148 преди 1 седмица
Какъв сезонен грип от зимата до лятото? Пълни глупости пишеш
155
1
 
0
 
! Отговори
! преди 1 седмица
Като гледам кои са другите скептици като нас, разбираемо е! Беден и зависим от месечния си доход народ няма как да мисли по друг начин. Глада е по силен от вируса. Мизерен народ...
154
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 1 седмица
По-добре да се мисли за заплахата от глобалното затопляне...
153
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 1 седмица
Как може да се страхуваш от нещо, което го няма!? Имам предвид ''епидемията/ пандемия'', а не вируса!
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този вирус е по-фалшив от кацането на луната.
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
59% ???? Ако са питали само пенсионери, тогава може. От младите никой на ги бръсне за джанка.
150
2
 
7
 
! Отговори
Ттом преди 1 седмица
Май вече 100% вярват че е преувеличена :)
149
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
в България има дебилни егоистични българи които се интересуват само единствено от собственото си благополучие за живота на другите Българи въобще не им пука
-------

И въпреки това вече четвърти месец имаме под 20 болни, колкото и да сме бзчовечни и колкото и да надуват бройката.

Така че, вурус няма.
148
3
 
6
 
! Отговори
Вирусовед преди 1 седмица
Нищо пове1е от редовен сезонен грип, умишлено раздут до небесата. Дори смъртността е по-ниска от обичайния сезонен грип.
Кой има полза ? -- е стар, древен въпрос за ориентация в събитията ....
Май, милиардерите ще забогатеят многократно....
147
5
 
2
 
! Отговори
Сердика преди 1 седмица
Даа - вирусът го боли пипалото, какво мислят малоумниците за него!
146
7
 
5
 
! Отговори
АТВ преди 1 седмица
Че кога е имало затворени хора... Робство?!?
Само в жегата сега ни е надеждата.
Ако жегата все пак не успее да намали разпространението и я караме както сега, е кристално ясно къде ще стигнем. Вируса не чете коментарите и няма да може да различи напълно младите, здрави смелчаци( водещи пълноценен живот, който не може да бъде повлиян от нещо, което не може да се пипне) от сухите съчки и ще ги понагази и тях и техните близки. Тогава ще тръгнат съмнение от типа:да бях отложил дискотеката...
145
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
При този вирус няколко заразени е вече епидемия. Факт!
144
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мангърочалгарите могат да бъдат полезни и да се използват за задвижване на икономиката.
143
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста трол е впрегнат да защитава спуснатия план и да поддържа легендата за епидемии пандемии умиращи хора и т.н.. жалки сте тролове нагзени .. СЗО си обяви програмата за есен-зима вече и продължава обработката по платените марионетни медии
142
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо епидемия никога не е имало, да не говорим за нещо по-сериозно. Проверете си нормите кога се обявява епидемия. Тук говорим за 50 на 100к болни (ако са изцяло коректни данните, което те не са) за 40 месеца по официална статистика. Отделно тия тестове дават положителен и за преболедувалите, т.е. положителен тест не означава ама изобщо болен, камо ли за интензивното. Прогледнете вече .. това е икономическа война, няма общо с медицината.
141
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Та значи Бахурчо и тези които му плащат искат следното - ако сте човечни и морални ще ставате сутрин, изхождате се, отивате на работа (щото в завода е най-безопасното място и там може), прибирате се после право вкъщи, ядете и лягате да спите. Така до илюзорния момент когато се случи чудото за всеки човек на земята да има ваксина срещу короната която е на 100% ефективна и за цял живот. Таа по тази логика най-морални са в Северна Корея - защото там такъв е живота.
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има надежда
139
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Май трябва наистина да ни затворят, заради някакви, които твърдят, че маските в затворени обществени места означавало затваряне на млади и здрави хора. Младите също остаряват и се разболяват, проумейте го. 62% от хората в България над 18 годишна възраст са с наднормено тегло, готови за умирачка от вируса. Готови ли сте за това?
138
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Млади и здрави хора също умират от този вирус. Не си правете илюзии, че ще ви се размине.
137
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак се озовахме в група държави с население от скотове и жизнен стандарт близо до нула. Каква изненада.