Започва ремонт на 33 км от Айтоския проход

Това е най-краткият път от Варненска област към автомагистрала "Тракия"
30 юли 2020 13:29, Павел Гълъбов
8
Започва ремонт на 33 км от Айтоския проход
Снимка: БГНЕС

Утре - 31 юли, започва рехабилитацията на над 33 км от Айтоския проход - път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала "Тракия". Инвестицията е за над 24,3 млн. лв. На символичната първа копка ще присъства председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, съобщават от АПИ.

Още по темата
Проектът се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. За по-бързото му реализиране трасето е разделено на два лота - 29 и 30. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 15 месеца.

В лот 29
е отсечката от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на участъка, който ще се ремонтира, е от моста над язовир "Цонево" при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас.

Строително-монтажните работи предвиждат изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък, заустване на асфалтираните улици и на селскостопанските пътища, възстановяване на банкетите и откосите на пътя. За оптимално отводняване на настилката ще бъдат изградени нови облицовани окопи и бетонови бордюри. Ще се почистят съществуващите водостоци като ще се изградят и нови.

Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка. Основно ще бъдат ремонтирани 6 мостови съоръжения, сред които са мостът над яз. "Цонево", над р. Камчия и р. Гермето. Проектът превижда разширяване и укрепване на скалния тунел при 56-ти км, в близост до с. Билка. В участъци от пътя ще бъдат възстановени или надстроени укрепителните стени.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 29 е „ИСА 2000“ ООД. Стойността на договора е 13 862 109.24 лв. с ДДС. Надзорът ще осъществи „Пътинвест-инженеринг“ АД. Техният договор е за 297 524,17 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на Обединение „Сивет ЗТИ“, с участници: „3TI Проджети интенерия интеграта“ СпА и „СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД. Стойността на техния договор е 3840 лв. с ДДС.

Участъкът в лот 30
започва в близост до с. Вишна (км 65+933) и завършва малко преди кръстовището с третокласния път III-2085 Руен - Просеник (км 82+749). Предвижда се цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Ще се поставят нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще се ремонтират и 3 моста - над р. Казан дере, над Сазла дере и над р. Ябълчевска. На съоръженията ще се възстанови бетоновото покритие. Ще се положат нова хидроизолация и асфалтова настилка. Мостовете ще са с обновени тротоарни блокове и предпазна ограда.

Строително-монтажните работи на лот 30 са възложени на „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 9 732 925.76 лв. с ДДС. Надзорът ще е на „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е за 194 760 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни Обединение „Сивет 3ТИ“, с участници „3ТИ Проджети интенерия интеграта“ СпА и „СивЕн Дизайн Сървисис“ ООД по договор за 3840 лв. с ДДС.


8
Още от Общество
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важното е когато хората тръгнат тогава да започват всички ремонти, задължително трчбва на работниците да им е гадно като напече и е 37С на сянка, да пътуващите да им е гадно и да се изнервят от ремонти и затворени пътища .... браво, по стар обичай се започва в най-най неподходящото време
5
0
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 1 седмица
Кога ще има български имена на тези местности какво означава това ДЕРЕ,ТЕЗИ Журналисти на какъв език пишат?Държвата е тотално разбита духовно и икономически.
4
5
 
2
 
! Отговори
БСП преди 1 седмица
Това ако бяха нашите от БСП, вече щеше да е готова магистрала до там.
А шайката от ГЕРБ сега го почва.
3
1
 
8
 
! Отговори
sas преди 1 седмица
боко ще се доказва на избирателите на дпс в района ли?
Иначе няма лошо. Пътят там е потресаващ
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искате да кажете, че Тулупа Боко няма да иде там да се снима как прави първа копка, а праща някой друг?! Не, не го вярвам!
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ строи, Борисов гради, румен радев руши!