Д-р Стойчо Кацаров: Отнасяйте се с COVID-19 като с грип

Ваксината срещу грип не пази от коронавирус, предупреди той
28 сеп 2020 11:40, Анисия Иванова
36
Д-р Стойчо Кацаров: Отнасяйте се с COVID-19 като с грип
Снимка: БГНЕС

Правилният подход е да се отнасяме с COVID-19, както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи до оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Карантинирането на училищните класове води до страхотен хаос - при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралелката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 12-ми клас", смята той.

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от COVID".

"Все още съществуват неизвестни за коронавируса, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не разбрахме от отговорящите здравни институции няколко отговора на фундаментални въпроси - колко българи са се срещанали с вируса и какво е репродуктивното число. Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, които така и не знаем дали са медицински обосновани или са мотивирани от нещо друго.", каза още лекарят.

По думите на д-р Кацаров капацитетът на здравната система е "десетократен и няма повод за притеснение, проблемът се крие в организацията на процеса, която е причината за изтощаването на медицинския персонал"

Целия разговор - във видеото.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не можа да вземе никаква специалност, амаръси глупости на килограм
33
6
 
6
 
! Отговори
Лопе де Вега преди 1 месец
Мангъров трябва да бъде предложен за "Кирил и Методий" или "Стара планина" за това, че каза всичко това в началото?! На другите сега им узряха главите защото не знаеха дори за какво става дума, особено на коремни я хирург и приятел на Б.Б. Само оплюха човека. Оставка!!!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
куку
31
10
 
9
 
! Отговори
До обективно преди 1 месец
Колективен имуните се изгражда с масово ваксиниране, а не с поголовно разболяване на населението.
Примери има много за успешно преборено болести и епидемии в миналото именно чрез имунизация.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно как ще изолираме болните, като не се тестват контактните им лица, който също може да са безсимптомно носители.
Пример: в столичните училища не тестват с учениците и учителите, които са били в контакт с заразен ученик или учител. Тестват ги евентуално, когато стигне до болница някой от тях или ако родителите платят за тест на частно. През това време заразените се увеличават.
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пратете го в ковид отделение без маска и снимайте пряко, да го видим този Кацарчо Стойчев колко е смел.

Заедно с Мангъра да отиват да помагат като санитари в някое ковид отделение.

За друго не стават.
28
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният всезнайко, който гледа отстрани и плямпа.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден пред потрета на Ленин по пет пъти челото у пода и нема ковид, такова ковид Партията не е одобрявала следователно нема!
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25: Ти видя как изнемогват „истинските” доктори? Щото всички виждаме, че само пътеките са им в главата. Аре стига с такива като Сибила!!!!
25
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този "доктор"ходи като цветарка от телевизия на телевизия и сипе мъдрости, а не е помирисал един болен. Чиновник... Ако наистина има диплома за лекар да влезе да поработи в Ковид отделение, че истинските лекари изнемогват.
24
7
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Срещу Ковид въобще не може да има колективен имунитет поради простата причина, че епидемия въобще няма, тоест инфекцията се развива бавно - бавно във времето и след 4 месеца преболедувалият отново може да се разболее, тъй като имунитетът не е дълготраен. Така не е възможно въобще да се осъществи колективен имунитет - той става само при бързи епидемии като грипа примерно, при които много преболедували наведнъж, стават невъзприемчиви към вируса и спира разпространетието.
23
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял свят затваря изолира и спазва мерките. Но тук не Ганьо е хитър и по умен от умните. Ще натхитри и вирус и всичко. Да ама не и този път!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бау, и да беше доктор все тая. Затваряш си очите за фактите в БГ.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ваксината за грип се слага в ранна есен, не в късна.
20
6
 
16
 
! Отговори
славянин преди 1 месец
Аз се отнасям към вируса като към кьорфишек и той постоянно ми доказва че е такъв!
19
5
 
1
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
До 17
много ясно, че няма да цитираш мен ... Аз не съм лекар все пак. Ти обаче се хвана на този чието мнение съвпада с твоето. Останалите хиляди - майната им :D
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
поредния доктор *** от партия герб. грипа се лекува ковида не, само заради тази разлика трябва да си подаде оставката този доктор менгеле.
оставка бе ***!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бау: Естествено, че него ще цитирам. Да не мислиш, че теб. И още нещо- живея в БГ и ме интересува какво става ТУК.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6
Този въпрос го задай на ид отите в министерството които се чудят каква глупост да сътворят.Не питай доктора.
15
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
този ще го цитират до живот :D Все пак това, което става по света не е важно ...