Делото Бобокови: Открити са 17 хил. тона незаконни отпадъци

7 756 тона от тях са опасни
29 сеп 2020 14:08, Нели Христова
43
Делото Бобокови: Открити са 17 хил. тона незаконни отпадъци
Снимка: БГНЕС

16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, са открити при огледи по разследването на Специализираната прокуратура срещу  Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда  Красимир Живков, управители на фирми и директор на РИОСВ. Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области, съобщават от държавното обвинение.

В землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на гр. Лом, обл. Монтана - 501 тона опасен отпадък и в гр. Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, гр. София - 1108 тона опасен отпадък.

Съгласно действащото в Република България законодателство, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък в Република България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ на Република България, съгласно Регламент №1013/2006г./ЕО/. От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в гр. Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци , т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия.

От събраните до момента доказателства е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на разследването е установено, че на 25.01.2018 г. е бил сключен договор между „Монбат Рисайклинг“ ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В изпълнение на този договор през 2018 г. „Монбат Рисайклинг“ ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД на друго дружество, а на трето - 1465,11 тона отпадъци, които са опасни.

Дружества от група „Монбат“, контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28.05.2020 г. на територията на Република България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца са участвали в организирана престъпна група по смисъла на чл.93, т.20 от НК с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл.255, ал.1 от НК, чл.353б, ал.1 от НК чл.353в, ал.1 от НК, чл.282, ал.1 от НК.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.


43
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** резидентът каза , че той подкрепял само “ честния” бизнес, който плашал данъци.Сега срещу Мунчовите спонсори Бобокови се води международно разследване.*** иначе се изказва за всичко, сега защо мълчи? Собствените олигарси трябва да се пазят, те са от “добрите”.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е модел на крадене на бизнес, държавна мафия.
Чиновникът ти издава фалшиви документи, а после идва прокурора к ти конфискува компанията.
37
0
 
6
 
! Отговори
До к34 преди 4 седмици
Разрешителните за преработка на отпадъци са издадени от чиновници от МОСВ. Дали са червени, пембени, зелени, те са издадени от чиновници, които са удостоверили, че теза фирми имат необхидимото оборудване и капацитет да преработват даден вид отпдъци.###########

Прав сте донякъде.Но аз правя коментара от лични наблюдения.В моя град администрацията е на 80 процента от БСП при кмет от ГЕРБ.И с чиста съвест заявявам, че при всяка възможност му подливат вода.Разбира се не явно.
36
0
 
3
 
! Отговори
Говорете,господа! преди 4 седмици
Тук няма ГЕРБ, БСП, ДПС и т.н. Има корумпирани чиновници, шефове на фиктивни фирми за преработка, кметове, които знаят какво се изхвърля в техния район и са си мълчали! Чухме кои хора са в ареста, но никъде не прочетохме кои фиктивни фирми откога са започнали да изхвърлят опасни отпадъци, кои държавни чиновници са им разрешили! Това да обяснят от СпП.Кметовете на населените места са знаели кои фирми изхвърлят, а МЗ и ДФ Земеделие са знаели за химикалите отпреди 30 години.Защо мълчите, господа?
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега остава да каже колко пари са взети и внесени в червената каса. Също и за благословията на фигуранта, от което мижитурчето толкова се уплаши.
34
1
 
1
 
! Отговори
до к.33 преди 4 седмици
Разрешителните за преработка на отпадъци са издадени от чиновници от МОСВ. Дали са червени, пембени, зелени, те са издадени от чиновници, които са удостоверили, че теза фирми имат необхидимото оборудване и капацитет да преработват даден вид отпдъци. Тези чиновници предадени ли са на ГлП за издаване на документи с невярно съдържание? Фирмите предадени ли са за разследване? Та те са декларирали лъжи!
33
2
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 4 седмици
Разрешителните са издадени от ГЕРБ. Как так сега изведнъж са фиктивни. ############

Другарю ,разрешителните не са издадени от ГЕРБ а от служители на БСП. Грешката на Борисов е ,че остави че рв ен ата администрация на служба .И,те постоянно работят подмолно против ГЕРБ.
32
1
 
0
 
! Отговори
Сат Н преди 4 седмици
Какво е фиктивна фирма?
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи всички тези фирми дето ги пишат за фиктивни имат регистрация и резрешителни за съхранение и обезвреждане на тези опасни отпадъци. Разрешителните са издадени от ГЕРБ. Как так сега изведнъж са фиктивни. За да ги издадат се регистрират площадки и др. съоръжения.Всичко минава проверка.
30
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 4 седмици
До Анонимен
А Ковачки гори желирани бонбони. Защо за него никой не говори - прокуратура,медии,разбирачи по форумите...?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Типично за това управление.
Като паднат какви ли гадости ще излязат от кутията на Пандора?
С Ндрангетата превърнаха България в бунище и няма нито един виновен.

Гарантирано от ГЕРБ!
28
5
 
14
 
! Отговори
Радеффф преди 4 седмици
Бачи Бобоков ми обеща ако викам достатъчно силно пред парламента да ми купи кололо...ама друг път....като порасна
27
2
 
14
 
! Отговори
ааа преди 4 седмици
И сега ще излезе Бобоков и ще каже - ама аз не съм виновен, те се опитват да ме натопят, аз не знаех, че Монбат върти измами с опасни отпадъци за милиони. Той давал на фиктивни фирми тонове отпадъци, като е било пределно ясно на всички учасници, че правят голяма измама за милиони, ама Бобока не разбрал.
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
а останалите внесени 60 000 тона на кого са
сигур от тях саи кюлчетата
нема лошо до вкарат бобокови
ама и всички останали трябва
сигур са на банкянския комунист хора
25
6
 
13
 
! Отговори
dodger преди 4 седмици
защо не разследват лицензираната фирма, която отговаря за отпадъците? Сигурно защото не е на Бобокови, а е грбаджийска
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От алчност за пари, Бобокови превърнаха България в бунището на Европа.
Добре, че бързо ги закопчаха. Това нямаше да се случи, ако не бяха италианските служби.
23
20
 
16
 
! Отговори
Нали преди 4 седмици
Това е спонсора на радефффф. Заради това са всички напъни на случайно попадналия на власт шофьор на самолет, да избегне съдебно преследване , като организира немощни протести и театър за наивници.
22
4
 
15
 
! Отговори
а за тия преди 4 седмици
През 2017г. са внесени и изгорени в България 72 000 тона, през 2018г. 85 000 тона.
Но по-важно е съдържанието и състава на отпадъка.
За тия неща нищо нали, защото сигурно тия все още си плащат и не се пипат.
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой знае още колко има на други места. Бобоков може да иде да живее извън България. Но заблудените че р ве ни овчици,които го подкрепят няма къде да отидат.Но и нямат ,толкова мозък да асимилират,какво се случва.
20
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега стана ясно, за какво зеления чорап вдига юмруци.Защото разкриха далаверите на спонсорите му.