На всеки 7 секунди умира човек с диабет в света

Това е най-опасното предизвикателство пред световната общност
26 окт 2020 13:25, Петя Славова
12
На всеки 7 секунди умира човек с диабет в света
Снимка: БГНЕС

На всеки 5 секунди един човек в света развива захарен диабет, на всеки 7 умира от това, а на всеки 30 секунди е обречен на ампутация заради тази болест. Това съобщи главният ендокринолог на свободна практика към Министерството на здравеопазването, академик на Руската академия на науките Иван Дедов.

"Захарният диабет е наистина най-опасното предизвикателство за световната общност. Представете си, че на всеки 5 секунди един човек развива диабет, на всеки 7 секунди човек умира, на всеки 30 секунди е обречен на ампутация”, каза Дедов.

Той поясни, че списъкът може да бъде продължен с инсулт и инфаркт на миокардата на всеки няколко минути, както и пълна бъбречна блокада, предава БГНЕС.

В същото време, според Дедов, всеки втори човек със захарен диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет) дори не знае за това, така че е невъзможно да се изчисли точният брой на хората с това заболяване във всяка държава по света.

"Невъзможно е, защото всеки втори човек, страдащ от диабет тип 2 не подозира за него, отдавайки неразположението на хронична умора и т.н. Но според официалната статистика, за 2019 г. броят е 463 милиона души", каза главният ендокринолог на свободна практика към Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: диабетИван Дедов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Тези без диабет са много повече.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Щом това е лечение според теб лекувай се де!
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната наука намери лечение на диабета, докато диабетиците са сравнително здрави и работят, не се прилага. Прилага се само в терминалните стадии, които товарят много здравната система. Нарича се Ковид-19. Значително ще намалим диабетиците, вярвайте ни...Ще оставим само здравите, които потребяват и произвеждат. Важи и за възрастните хора също, пенсионните системи издъхват
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно на всеки 0.1 секунди умира някой от коронясаните!
6
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 4Бебета на които откриват диабет за съжаление са винаги от първия тип, тоест инсулинозаисим. Това е автоимунно заболяване, при което панкреаса не произвежда инсулин и е необходимо да се внася с инжекции.Тук в статията се говори за втория тип диабет, т.нар. "старчески" диабет, който се проявява в по-напреднала възраст и се характеризира с инсулинова резистентност.Той е "по-благоприятен" и може да се контролира с диета и двигателен режим.
5
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ако питате главния епидемиолог на Република България, той няма да е съгласен, а ще ви каже, че коронавирусът е главното предизвикателство и от него умират всяка секунда по 50 човека!А който е умрял от диабет, то това е било "придружаващо" коронавируса заболяване и е умрял от коронавирус, а не от диабет! Ако не е с положителен тест, то значи са пропуснали да му направят теста.ВЕрвайте му!!!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде всички с диабет да лягаме да мрем ,чува ли се тази какво говори.Сега и на бебета се открива диабет и с правилата диета и лекарства имат огромен шанс да водят един почти нормален и доста дълъг живот.Хайде да не сме толкова черногледи и трагични от понеделник.
3
3
 
6
 
! Отговори
Един Гей тс преди 3 години
Колко му е да ги пишеме и тях от курона,само и само да повЕрвате.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не може да се умира от нещо различно от КОВИД. Сега пък диабет.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е. Стига с тоя коронавирус.