Едва 0,7% от гражданите над 80 г. в България са напълно ваксинирани

ЕС не успява да изпълни целта, поставена от ЕК
31 мар 2021 19:20, Нели Христова
20
Едва 0,7% от гражданите над 80 г. в България са напълно ваксинирани
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не е успял да изпълни целта, поставена от Европейската комисия, да ваксинира до края на март срещу КОВИД-19 80 процента от здравните работници и от хората над 80 години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Данните, публикувани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦКПЗ), показват, че нито една държава от общността не е изпълнила тази цел.

Средно за ЕС 56,7 процента от хората на възраст над 80 години и 60 на сто от здравните работници са получили първа доза ваксина, според статистиката, актуализирана днес.

Броят е дори по-малък за напълно ваксинираните: получилите две дози хора над 80 години са само 27,4 процента, а здравните работници - 47 на сто.

Въпреки усилията за разпределяне на ваксините по равно в рамките на блока, темпът на имунизиране се различава силно за отделните държави, отбелязва ДПА.

В България, например, посочва агенцията, само 5,1 на сто от населението над 80-годишна възраст е получило първа доза ваксина. На другия полюс - в Малта са ваксинирани 95,3 на сто от хората в тази възрастова група, а в Ирландия - 94,1 процента.

Тази разлика до голяма степен може да бъде обяснена с разлика в приоритетите в националните ваксинационни програми.

В България не се дава предимство на граждани, които са над 80-годишна възраст, и само 0,7 на сто от представителите на тази възрастова група са напълно имунизирани, отбелязва ДПА.

Що се отнася до ваксинирането на здравните работници, там също има големи разлики - Унгария е първенец и съобщава, че е поставила по две дози на практика всички свои здравни служители. Това е в рязък контраст с Дания, където имунизираните от тази професионална група са 10,4 на сто.

Повечето държави от ЕС обаче не са изпратили данни как върви ваксинирането на здравните работници и това затруднява общата преценка.

Германия е една от страните, която не подава информация на ЕЦКПЗ. Говорител на института "Роберт Кох" обясни, че няма общи данни за страната, тъй като само 9 от 16-те федерални провинции са изпратили данни.

Освен разликите във ваксинационните стратегии, няколко държави се оплакаха, че не получават достатъчно дози ваксини за населението си.

Европейската комисия обаче изглежда хвърли върху националните правителства вината за това, че не са постигнали поставените от нея ваксинационни цели, отбелязва ДПА.

Разпратени са били достатъчно ваксини, за да покрият тези целеви групи, каза вчера пред журналисти говорителката на ЕК Дана Спинант. Днес Спинант заяви, че до края на седмицата държавите от общността ще получат 107 милиона дози.

От 30 януари ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози за 41 страни. От общо 491 поискани разрешителни за износ са били одобрени 483, каза Спинант. Едно е отхвърлено, а 7 са в процес на проучване.


20
Още от Общество
Мними борсови посредници - как да се предпазим от тях?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щото има ред и проучвания онези почнаха с проучвания на по възрастното население щот нищо не знаят за последствията от вакдините а у нас младите юруш
15
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 2 седмици
Работа, работа, работа!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това прави под 50 човека
13
1
 
1
 
! Отговори
Дядка преди 2 седмици
До 37632 Що не ходиш да се гръмнеш? В белите държави започнаха васкинацията от най- възрастните, в Нидерландия в момента ваксинират 70-годишните, тия, които са над 70 вече се ваксинирани. Само у нас подлагат харата на геноцид!
12
0
 
5
 
! Отговори
Така е при герп преди 2 седмици
Те само лапат, а грижа за хората - нула.
Не се наядоха наглеците дебели.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Майка ми е на 84 години. Като я питах ще се ваксинира ли ми отговори, че вече няма за кога да го прави. Добави също, че май и от противогрипната ваксина няма никаква полза. А си я слага от почти 15 години.
10
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Няма никаква нужда от ваксинация - само си вкарвате *** в организма.

Всички твърдения на Правителството за някакви пандемии, са вятър и мъгла.

Плюйте и си глейте кефа!
9
3
 
11
 
! Отговори
Вики преди 2 седмици
Дааа. Не само в Малта, навсякъде по света ценят живота на своите родители. Геноцид има само тук.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чакаме да се ваксинира вождът с жипката, па тогаз ние. Да даде пример.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама то у нас има ли такива хора?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такова омазване с ваксинацията дори от ГЕПИ не съм очаквал. Тия надсвириха всички...
5
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те пък за къде ще живят повече. И без това са развалини повечето
4
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
При тази смъртност според възрастта, все още имаме ниски нива на починалите, защото най-възрастните се заразяват много по-малко. При хората над 80 години заразените са един на всеки 44 човека, а при тези на възраст 40-49 години заразените са един на всеки 14 човека.
3
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
По груби сметки в България умира един от всеки трима заразени на възраст над 90 години.
При 80-89 умира 1 на всеки 5 заразени.
При 70-79 години умира 1 на 7,5
При 60-69 - 1 на 17,5
При 50-59 - 1 на 66 заразени
При 40-49 - 1 на 134
При 30-39 - 1 на 432
При 20-29 - 1 на 937

Това много ясно показва кой трябва първи да бъде ваксинирани.
2
6
 
6
 
! Отговори
37632 преди 2 седмици
Справките показват, че все повече млади хора умират. Защо постоянно набъркват най-възрастните, които помти не излизат или слизат само в градинката пред дома си, но поти не ползват градски транспорт. Заразата се разпространява, защото никой не препоръчва на ваксинираните да се изолират за няколко дни след инжекцията, тъй като разнасят вируса. Стига вече алабализми.
1
1
 
24
 
! Отговори
геноцид преди 2 седмици
Една лекарка го каза по радиото: С НАЙ-ВИСОКА СМЪРТНОСТ СМЕ ЗАЩОТО ВЪЗРАСТНИТЕ БЯХА ЗАХВЪРЛЕНИ НА ПРОИЗВОЛА