Едва 0,7% от гражданите над 80 г. в България са напълно ваксинирани

ЕС не успява да изпълни целта, поставена от ЕК
31 мар 2021 19:20, Нели Христова
20
Едва 0,7% от гражданите над 80 г. в България са напълно ваксинирани
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз не е успял да изпълни целта, поставена от Европейската комисия, да ваксинира до края на март срещу КОВИД-19 80 процента от здравните работници и от хората над 80 години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Данните, публикувани от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕЦКПЗ), показват, че нито една държава от общността не е изпълнила тази цел.

Средно за ЕС 56,7 процента от хората на възраст над 80 години и 60 на сто от здравните работници са получили първа доза ваксина, според статистиката, актуализирана днес.

Броят е дори по-малък за напълно ваксинираните: получилите две дози хора над 80 години са само 27,4 процента, а здравните работници - 47 на сто.

Въпреки усилията за разпределяне на ваксините по равно в рамките на блока, темпът на имунизиране се различава силно за отделните държави, отбелязва ДПА.

В България, например, посочва агенцията, само 5,1 на сто от населението над 80-годишна възраст е получило първа доза ваксина. На другия полюс - в Малта са ваксинирани 95,3 на сто от хората в тази възрастова група, а в Ирландия - 94,1 процента.

Тази разлика до голяма степен може да бъде обяснена с разлика в приоритетите в националните ваксинационни програми.

В България не се дава предимство на граждани, които са над 80-годишна възраст, и само 0,7 на сто от представителите на тази възрастова група са напълно имунизирани, отбелязва ДПА.

Що се отнася до ваксинирането на здравните работници, там също има големи разлики - Унгария е първенец и съобщава, че е поставила по две дози на практика всички свои здравни служители. Това е в рязък контраст с Дания, където имунизираните от тази професионална група са 10,4 на сто.

Повечето държави от ЕС обаче не са изпратили данни как върви ваксинирането на здравните работници и това затруднява общата преценка.

Германия е една от страните, която не подава информация на ЕЦКПЗ. Говорител на института "Роберт Кох" обясни, че няма общи данни за страната, тъй като само 9 от 16-те федерални провинции са изпратили данни.

Освен разликите във ваксинационните стратегии, няколко държави се оплакаха, че не получават достатъчно дози ваксини за населението си.

Европейската комисия обаче изглежда хвърли върху националните правителства вината за това, че не са постигнали поставените от нея ваксинационни цели, отбелязва ДПА.

Разпратени са били достатъчно ваксини, за да покрият тези целеви групи, каза вчера пред журналисти говорителката на ЕК Дана Спинант. Днес Спинант заяви, че до края на седмицата държавите от общността ще получат 107 милиона дози.

От 30 януари ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози за 41 страни. От общо 491 поискани разрешителни за износ са били одобрени 483, каза Спинант. Едно е отхвърлено, а 7 са в процес на проучване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото има ред и проучвания онези почнаха с проучвания на по възрастното население щот нищо не знаят за последствията от вакдините а у нас младите юруш
14
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Работа, работа, работа!
13
2
 
1
 
! Отговори
Дядка преди 3 години
До 37632 Що не ходиш да се гръмнеш? В белите държави започнаха васкинацията от най- възрастните, в Нидерландия в момента ваксинират 70-годишните, тия, които са над 70 вече се ваксинирани. Само у нас подлагат харата на геноцид!
12
1
 
5
 
! Отговори
Така е при герп преди 3 години
Те само лапат, а грижа за хората - нула.Не се наядоха наглеците дебели.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка ми е на 84 години. Като я питах ще се ваксинира ли ми отговори, че вече няма за кога да го прави. Добави също, че май и от противогрипната ваксина няма никаква полза. А си я слага от почти 15 години.
10
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Няма никаква нужда от ваксинация - само си вкарвате *** в организма. Всички твърдения на Правителството за някакви пандемии, са вятър и мъгла. Плюйте и си глейте кефа!
9
4
 
11
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Дааа. Не само в Малта, навсякъде по света ценят живота на своите родители. Геноцид има само тук.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме да се ваксинира вождът с жипката, па тогаз ние. Да даде пример.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то у нас има ли такива хора?
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такова омазване с ваксинацията дори от ГЕПИ не съм очаквал. Тия надсвириха всички...
5
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пък за къде ще живят повече. И без това са развалини повечето
4
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
При тази смъртност според възрастта, все още имаме ниски нива на починалите, защото най-възрастните се заразяват много по-малко. При хората над 80 години заразените са един на всеки 44 човека, а при тези на възраст 40-49 години заразените са един на всеки 14 човека.
3
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
По груби сметки в България умира един от всеки трима заразени на възраст над 90 години. При 80-89 умира 1 на всеки 5 заразени. При 70-79 години умира 1 на 7,5При 60-69 - 1 на 17,5При 50-59 - 1 на 66 заразениПри 40-49 - 1 на 134При 30-39 - 1 на 432При 20-29 - 1 на 937Това много ясно показва кой трябва първи да бъде ваксинирани.
2
7
 
6
 
! Отговори
37632 преди 3 години
Справките показват, че все повече млади хора умират. Защо постоянно набъркват най-възрастните, които помти не излизат или слизат само в градинката пред дома си, но поти не ползват градски транспорт. Заразата се разпространява, защото никой не препоръчва на ваксинираните да се изолират за няколко дни след инжекцията, тъй като разнасят вируса. Стига вече алабализми.
1
2
 
24
 
! Отговори
геноцид преди 3 години
Една лекарка го каза по радиото: С НАЙ-ВИСОКА СМЪРТНОСТ СМЕ ЗАЩОТО ВЪЗРАСТНИТЕ БЯХА ЗАХВЪРЛЕНИ НА ПРОИЗВОЛА