Светлан Стоев: Приоритет е евакуацията на гражданите ни

Шестима българи към момента очакват да напуснат Кабул
Обновена: 17 авг 2021 23:16 | 17 авг 2021 23:16, Веселина Йорданова
17
Светлан Стоев: Приоритет е евакуацията на гражданите ни
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев пред колегите си от ЕС по време на състоялия се днес извънреден Съвет "Външни работи", посветен на ситуацията в Афганистан.

Външните министри от ЕС обсъдиха изключително тревожната и динамична ситуация в Афганистан и произтичащите от нея предизвикателства за страната, региона и ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Единодушно като непосредствен приоритет бе определена евакуацията на гражданите на държавите членки и местния персонал в чуждестранните мисии и международни организации.

Потвърден бе ангажиментът на ЕС към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на населението на страната. Налице е воля за разработване на актуализирана стратегия на ЕС за Афганистан. Сътрудничеството и подкрепата към държавите от региона ще бъдат ключови за овладяване на ситуацията, включително на мигрантския натиск.

Министрите на външните работи се обединиха около разбирането, че ясно следва да бъдат заявени очакванията към бъдещото управление на Афганистан за спазване на международното и хуманитарното право и поетите от страната международни ангажименти. Специално внимание бе отделено на ситуацията на жените и момичетата, както и малцинствата, чиито права и равноправно участие в социалния живот на страната трябва да бъде осигурено.

В своето изказване българският външен министър изрази и притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

Съветът завърши с приемането на декларация по ситуацията в Афганистан. Афганистан е включен като тема и в неформалната среща на външните министри в началото на септември.

Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.

На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се e свърза.f с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде свърши още една хранилка за всякакви клеркове...
13
2
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Много съм любопитен, какви са били тези 11 българи в Афганистан, за какви организации са работили там и какво по - точно ?
12
1
 
2
 
! Отговори
Spy преди 2 години
Имаме роднини на Емил Боев, брат на Жеймс Бонд/офф, на Афганистанска земля. Дрогата трябва да се доставя навреме и безпрепятствено.
11
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Работили у Афганистан за ЕС значи са фрашкани с пари :)))
10
9
 
4
 
! Отговори
Али Реза Помакът преди 2 години
Нищо чудно талибаните вече да са им клъцнали зелките. Поредното фиаско за България под ръководство на фигурант Радев.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настъпват времена когато ще си проличи колко нямаме армия
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние разузнаване имаме ли? Не.Сега всички начело с Рашков са заети да търсят снимките на уж битата *** от протестите.Това ще оправи държавата, а вие се спасявайте както можете.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега дали Янев ще прати Спартана, да прибере шестима българи?
6
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоталното осиране на Рундю предстои. Да пали Грипена и да ги прибира :))))))))))))))))
5
6
 
6
 
! Отговори
На теория добре преди 2 години
Добре го знаете, на практика нищо нама да направите бесапарчета, бат Бойко щеше да прати правителствения самолет а вие само ще коментирате и констатирате ситуацията, и смъртта им там
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние разузнаване имаме ли?
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези българи българските институции ли са ги изпратили в Афганистан или работят за чужди служби?
2
2
 
6
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Ми, ако не искат? Тукашните талибани и тсмошните може ни са несравними :) еее, едно време, какви тслибани имаше :)
1
2
 
20
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
да се хванат за колесника на някой самолет и да устискат докато стигнат до България успех!