Затварят дома за стари хора в "Драгалевци" от 1 януари 2022 г.

Прикриван ли е тормозът над възрастни хора?
12 окт 2021 11:27, Ния Христова
20
Затварят дома за стари хора в "Драгалевци" от 1 януари 2022 г.
Снимка: БГНЕС
Домът за стари хора в "Драгалевци" от 1 януари 2022 година ще спре да съществува. 
 
Това обяви в ефира на Нова тв Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.
 
След като близките на 90-годишен мъж, сигнализираха как са прибрали възрастния човек със синини и охлузвания, последва вълна от сигнали за насилие в дома. Местни жители разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ.
 
От Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали.
 
"Но това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България", каза Николива Иванова. 
 
Тя уточни още, че Агенцията е създадена през 2020 година и проверката в дома в „Драгалевци” е била рутинна.
Още по темата
 
"Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие", каза Иванова.
 
"Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата", обясни Иванова.
 
Предписания са били издадени, срокът за изпълнението им е бил в края на септември. Последвала е и втора проверка.
 
"Предписанията не бяха изпълнени и е издаден акт", обясни Иванова.
 
Със случая са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Иванова уточни, че и от МВР са се самосезирали.
 
"Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи", каза Иванова.
 

20
Още от Общество
Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 1 седмица
А Тея мазни, с изскубани вежди ,,внучки,дъщери,снахи" и всяка друга ***,готови да лапнат имотите на бабите си,майките си и свекърви.Кога проговорихте,като видяхте,че може да имате келепир,а когато ги оставихте,стари и немощни като кучета,не давахте вой.Вие сте съучастници в това престъпление.Много хубаво да се отървеш от баба и дядо,много модерно,а!Мързелани ,незнаещи нищо за обществото.Евала.Наследници!!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 седмица
Супер! Ще станат безработни щом се отнасят безотговорно към хората! Сигурно ще се чувсват по-добре.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само че в последния работен ден преди да затворят този дом, когато персоналът излиза, пред вратата да ги чакат близките на домуващите там старци и да им ударят един хубав пердах, какъвто са си заслужили.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щот у нас пак няма контрол вместо домовете за стари хора да са добри да продъжиш тсм да живееш у нас са като концентрагиозен лагер дето умират или уморяват хора Е безконтролна среда
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Класика.Точно така се прави.Оплаквания,проверки,затваране и после тарикантите придобиват държавното за стотинки.Точно по евроатлантически.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По целият свят има подобни престъпления,хора в социални домове ,интернати и тям подобни винаги са подложени на рискове ,за това е нужен държавен контрол.Проблем е ако държавата се прави на, не чула и не видяла,както десетилетия е правила Канада и то с интернати за деца от коренното население.Насила извеждани от семействата за превъзпитание!Бегла Вие фантазията какво е ставало там.Преди година откриха масови гробове на деца със стотици са убитите!От 1996год. интернатите са закрити
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кажете кой дом е де. "Св. Димитър" или "Лилия" ???
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са контролните органи, които са лицензирали дома и отговарят и за неговата работа като социален дом? Трябва да има периодични изненадващи проверки, а не да се чака сигнал. Достатъчен ли е персоналът както медизински, така и обслужващ/ Това се отнася за всички домове за стари хора. Във Варна всеки хотел, който няма летовници стана дом за стари хора с по една медицинска сестра и един обслужващ на по 100-на хора. Лекарите прихождат при повикване и съответно заплащане .
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виновни -няма ,нали ?!
9
0
 
8
 
! Отговори
глупости! преди 1 седмица
щом казвате, че ще има затваряне след 2 месеца и половина, има достатъчно време дотогава да играя рушветите .... нищо няма да затворят накрая, глупости!
8
6
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
Бойко е преди фигуранта, защото е по-дърт, мисли за него или той си е осигурил къщичка в Барселона.
7
15
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 седмица
Абе старият човек е като съдран чувал. Полза никва
6
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
супермаркетът го затварят ами и апартаменти крадяли освен че те бият
5
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 седмица
Видимо не си добре!!!
4
2
 
25
 
! Отговори
Явор преди 1 седмица
Понеже чета гадни и глупави коментари, искам да напиша, че Радев не е виновен, че агресията не си дава почивка. Вие сте безразлични към всичко, но когато трябва да плюете и да хейтвате, не се колебаете. Некадърни политици има, но никой от тях не е виновен, че в тези домове има агресивен и бездушен персонал, както и че има пасивно обществото, на което не му пука за нищо.
3
0
 
15
 
! Отговори
Явор преди 1 седмица
Нека го затворят, но е време и ние вече да започнем да се стряскаме от такива неща.
2
25
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 седмица
Абе дъртаците там си живеят като на курорт. Няма ли от бившите казарми свинарници да ги ползват? На стр човек колко му трябва.
1
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А фигуранта къде ще отиде??????