60% скок на парното и топлата вода: Ще се справим ли със сметките?

За потребителите сметките вече са по-високи от предвиденото
29 сеп 2022 09:40, Нели Христова
96

Ръст от 60% на цената на услугите ще поискат топлофикациите от догодина, ако държавата не компенсира дружествата заради високата цена на газа. Въпреки че за месец октомври тя е по-ниска, все пак остава 2 пъти по-висока от предвидената.

"Цените на топлинната енергия не са адекватни на цената на природния газ, една от тях трябва да се промени", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е необходимо да се продължат компенсациите, с които държавата подпомагаше топлофикациите заради високата цена на газа до май 2022 година, въпреки че към момента има намаляване на цените.

"С подобна формула да бъдат изчислени компенсациите. Компенсациите за високата цена на газа са както за топлоофикациите, така и за крайните потребители", допълни той.

За потребителите обаче сметките вече са по-високи от предвиденото. Те споделят, че трудно биха могли да покрият ръст от 60% и също настояват да има компенсации за крайните клиенти на топла вода и парно.

"Цените са високи и са много трудни за покриване сметките", категорична е Лидия.

"Трудно се покрива ръст от 60%", сподели друг потребител на "Топлофикация София".

Според Кремен Георгиев обаче трудно може подобен механизъм за компенсация да бъде изготвен от служебното правителство. Това може да се случи чрез актуализация на бюджета, приета от следващия парламент.


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно така. Крайно време е да осъвременят цените за парно на софиянци, съобразно новите цени на газа от американските танкери. Пълна диверсификация е нужна. 60% не са достатъчни, при положение, че цената на американския газ на европейската "борса" скочи 4 пъти през последната година. Още може, няма цяла България да продължава да плаща сметките на евро-атлантиците от центъра на София. Мартин Димитров би трябвало да подкрепя тези увеличения. Нека на каже каква е позицията на "Де е България".
85
1
 
3
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 2 месеца
От град Левски съм. Ще напълним затворите и ще отворим лагерите на смъртта.
84
2
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Преди години си спомням, че имаше стачка на учители. Заплатите им бяха около 500 лв и те искаха да се вдигнат двойно. Тогава управляващите се възмутика как смеят да искат 100% увеличение и това никъде го нямало. А сега всяка година да се вдигат ток, парно, вода с по 50-60% може...
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
всичко спрях
82
4
 
6
 
! Отговори
ТЕЦ преди 2 месеца
По голям кеф от ТЕЦ няма. Топла вода и отопление без лимит. Цената не е висока ако всички съкооператори са читави и нормални. За София е лошо , защото са събрали от кол и въже всякакви и чакат да им е ефтино. Никой по света не обича претъпканите градове но се натискат в тях и мрънкат постоянно.
81
3
 
8
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 2 месеца
Ой, Шопьооооо! Пак ли сметките ти големи и селяните трябвало да ги плащат с данъците си всяка година?
80
2
 
17
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 месеца
Стига, стига, стига! Нямам парно, никога не съм имал! Но ме дерат със "сградна инсталация" десетилетия. СТИГА! Всеки да си решава с какво да се топли, но да си плаща услугата. Стотици хиляди хора живеещи от десетилетия в чужбина плащат парното на мрънкащи пенсионери и мързеливи безработни, само защото си пазят по някоя панелка за старини.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази новина е паралелна до лозунгите на Нинова."Ситият не вярва на гладния".Искам Парламент, пропорционален на броя на българските граждани и мажоритарен избор.Мога да обясня защо, не съм привърженик на фантасмагориите на слави. Той свърши работата на когото трябваше.Ние имаме право да мислим и да изискваме по-добро управление.Тази държава е на нас, българите!
78
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига субсидии от бюджета за черната дупка Топлофикация София ! Който иска да е софиянец , да плаща яко за парно и топла вода ! Могат да дават по 200 хиляди евро за апартамент , ама парното му било скъпо ?! Селяндурници !
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин: Трябва да осъзнаваш ясно, че слугите никой не ги компенсира с нищо. Тяхното предназначение е да страдат вместо господаря си и да изпълняват бързо и старателно заповедите му.
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
Кеф цена няма. Важни са евроатлантическите ценности на Кики.
75
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Незабравяйте когато плащате сметките да извикате-СЛАВА УКРАИНЕ.
74
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ ГPИ НДЪPИ!!!!!!!
73
10
 
4
 
! Отговори
РУСИЯ И КОПЕЙКИТЕ ЗА преди 2 месеца
РУСИЯ И КОПЕЙКТИТЕ ЗА ТОПЛО: АКО ТИКВАТА БЕШЕ НАПРАВИЛ КОНЕКТОРИТЕ С ГЪРЦИЯ, АКО БЯХА ПОДПИСАЛИ С Азербайджан ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ КОЛИЧЕСТВА, АКО НАШИТЕ НАХОДИЩА БЯХА РАЗКРИТИ И ИЗПОЛЗВАНИ.... ДРУГО ЩЕШЕ ДА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. ПОМНЯ БОРИСОВ ВЕДНАЖ ИЗПЛАКА ПО БТВ: "ТЕ НЕ НИ РАЗРЕШАВАТ ДА ИЗСЛЕДВАМЕ НАШИТЕ НАХОДИЩА". КАЗА ГО НО ПОБЪРЗА С БЪЛГАРСКИ ПАРИ ДА ПОСТРОИ ТУРСКИ ПОТОК УДАРНО. Е, ЧЕСТИТО НА КОПЕЙКИНОВЦИТЕ- СПЕЧЕЛИХТЕ ВОЙНАТА С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евроатлантически кефффф
71
4
 
16
 
! Отговори
Всички плащаме преди 2 месеца
за да карат оръжия в покрайна. Фак за вас русофоби, вие сте виновни!
70
0
 
15
 
! Отговори
Дзивко преди 2 месеца
Хубаво е да се осъзнае, че в икономиката празно няма, ако го няма парното, цената на тока ще скочи, вече тока е борсова стока..., трябва да се махне системата с топломерите дето я въведе Костов и да се мине на водомери, няма логика еденица от топломера в един блок да е левче в съседния десет, изобщо темата е много дълга
69
1
 
15
 
! Отговори
л0ш Пр0рок преди 2 месеца
Мой Коментар Извадено с Гугъл от Самото Начало на Януари 2022, т.е. почти 2 месеца преди Войната - нима не съм Пр0рок: "като писах, че за Тръмп, ще плачете с Крокодилски сълзи, ми се подигравахте, присмивахте и трихте, но просто базирах прогнозите си на какво беше при Хюсеин Обама, Икономически Кризи и Войни....първите 3 години Тръмп - бяха рай, след това му пуснаха БиоОръжието КОВИД за да го бутнат от власт, щото друг начин нямаше при толкова успешните му първи 3 години от мандата!"
68
3
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
А цената на тока кога ще скочи?
67
1
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 2 месеца
Ай честито. Жалко, че не мога да се откажа от парно тотално, заради крадливи съседи, ама това са подробности.