Велика събота – най-благословеният ден, идва Благодатният огън

Огънят се очаква у нас около 20:00 часа
Обновена: 15 апр 2023 08:23 | 15 апр 2023 07:23, Александър Попов
22
Велика събота – най-благословеният ден, идва Благодатният огън
Снимка: БГНЕС

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

За първи път тази година великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” утре няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григоий.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан.

Българската църковна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Очаква се делегацията да кацне с Благодатния огън около 20:00 часа на летище София с правителствения самолет. Огънят ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Велика Събота
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ви е срам на Велика Събота да пишете такива долни коментари. Всеки вярва и почита който иска и както иска.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коран, Сура 4 Ниса - 156/157И изричаха- Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах, но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те. Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, всемъдър.
8
6
 
3
 
! Отговори
ИЗМАМАТА ХРИСТОС преди 1 година
ИСУС ЮДЕЙСКИ ЦАР ПО-НИЩ ОТ БАНДИТА ВАРАВА,РАЗПЪНАТ УМРЯЛ ЗА НЯКОЛКО ЧАСА ЗА РАЗЛИКА ОТ 6000 ВЪСТАННИЦИ НА СПАРТАК РАЗПЪНАТИ НА ВИА АПИА И МРЕЛИ С ДНИ;ЗА ТРИ ДНИ ЩЯЛ ДА ВЪЗКРЪСНЕ;ПОГРЕБАН ПЕТЪК ВЕЧЕР,ПАЗЕН ОТ СТРАЖИ И О ЧУДО, В ДЕНЯ СЛЕД ШАБАТ(СЪБОТА) - В НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА(ДЕМЕК НЕДЕЛЯ), КАТО СТАХАНОВЕЦ ПРЕИЗПЪЛНЯВАЩ ПЕТИЛЕТКА,ДВЕТЕ МАРИИ ВИДЕЛИ БЯЛО ЗАРЕВО НАД ОТМЕСТЕНИЯТ КАМЪК И ПРАЗЕН ГРОБ - ЯВНО ОЩЕ ТОГАВА СА ВЛАДЕЕЛИ ТЕХНОЛОГИЯТА НА АНИХИЛАЦИЯТА...БРАВО,БРАВО!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ти се мислиш за овца, но посмъртно няма да се отървеш от телешкото. Двойно мезе си сега, двойно такова и ще бъдеш. И твоята *** също.
6
6
 
6
 
! Отговори
мисулманка преди 1 година
Учили са ни че aлax е пазител на хомосексуалните хора по света
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лозето не иска молитва, иска мотика!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Християнка. Тролинг изчезни бе.
3
14
 
6
 
! Отговори
Християнка преди 1 година
На Велика събота се пуска кръв на младо теленце и се играят ритуални танци на балкона. Яде се печена котка и се гадае по жълтото на гащите.
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такива неща! Няма благодатен огън, няма благоловена събота...от къде ги мислите тея езически ритуали и просттоттии? Никъде Бог не казва в Словото си нито да се пазят такива ритуали, нито да се празнуват коледи и не знам си какво. Библията не назовата нито рождената дата на Христос, нито кога е разпънат, С ЦЕЛ...от къде и кой дявол ги е измислил тези "празници"?
1
3
 
10
 
! Отговори
Благодатният огън преди 1 година
Господи, помилуй!