127 боеприпаса са унищожени за първите седем месеца на годината

Те са от различен тип и калибър, съобщи Министерството на отбраната
19 сеп 2023 07:19, Елка Василева
10
127 боеприпаса са унищожени за първите седем месеца на годината
Снимка: БГНЕС

Общо 127 боеприпаса от различен тип и калибър са унищожени от специализирани формирования на Българската армия през първите седем месеца на 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В понеделник беше обезвреден 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, прикрепен към части от дрон, открит в морски води край село Тюленово.

Още по темата
„Такъв тип събития се случват ежеседмично, дори и по-често. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират според ясни и установени протоколи при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими“, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Откриването и обезвреждането на невзривени боеприпаси е рутинна дейност на Българската армия, ръководена от военни експерти. По правило, министърът на отбраната получава информация след приключване на съответното мероприятие, уточниха от Министерството на отбраната. Така например, според публичните ежегодни доклади за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, през 2020 г. на територията на страната са разузнати, транспортирани и унищожени общо 392 невзривени боеприпаса от различен тип и калибър, през 2021 г. - 145 невзривени боеприпаса, а през 2022 г. техният брой е 194. За първите седем месеца на настоящата година са изпълнени 34 мероприятия, при които са унищожени 127 боеприпаса с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. При обезвреждането на невзривените боеприпаси сапьорите използват защитно облекло, а водолазите – неопренови костюми, посочват от Министерството на отбраната.

В следобедните часове в понеделник бе свикано извънредно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, по време на което министър Тодор Тагарев заяви, че все още не е установен произходът на дрона. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход, каза пред депутатите в комисията Тагарев. Сигналът за дрона е подаден в неделя около 22:00 часа, информираха по-рано от МВР. Дронът е открит в района на пристан за лодки край Тюленово.
(БТА, Таня Тодорова)
 


10
Още от Общество
Национален протест в София за запазване на въгледобива и срещу затваряне на мощности
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човека е с долна част на неопрен ама фейсбук сапьорите и съветските другари - потник било.
9
6
 
1
 
! Отговори
1262 преди 1 седмица
А защо се изключва възможността този дрон да е поставен там от руски агенти, каквито има много у нас.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 7. И да имаш облекло, ако ти гръмне това в лицето голям праз че си облечен.Това ли ви е големия проблем,а не че утре едно такова може да кацне в умилището на детето ти например ?
7
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
"Защитно облекло" използвали!От кога потника е такова?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като е ниска компетентността има ли и чули ли сте да има пострадали при толкова обезвреждания на боеприпаси?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие пушите ли цигари?Колко хора пушат цигари? Пушенето на открито престъпление ли е?
4
1
 
5
 
! Отговори
Накратко : преди 1 седмица
Оставка,Магаренко!
3
0
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 1 седмица
Състояние на война:)))
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Един от сапьорите си пушеше докато обезвреждаше бомбата голям куражлия
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НИСКА КОМПЕТЕНТНОСТ И УМЕНИЯ НА "УНИЩОЖИТЕЛИТЕ" И МИНИСТЪРА...