Василев готви секира за гъбари и билкари - 480 лв. годишен данък

Минават на патентно облагане от догодина
28 сеп 2023 18:00, Петър Бойчев
95
Василев готви секира за гъбари и билкари - 480 лв. годишен данък
Снимка БГНЕС

Асен Василев е наточил секирата за билкарите и гъбарите, които се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството на финансите данъчни промени за догодина. Промените в облагането на този бизнес обхваща цели три закона, съобщават от „Сега“.

На първо място се предвижда тези, които събират и продават билки, гъби, трюфели, диворастящи семена и плодове, да минат на облагане с патентен данък. Според сега действащото законодателство доходите им се декларират с годишната данъчна декларация и се облагат с 10% налог, така както доходите от всяка друга трудова дейност.

С промяна в Закона за местните данъци и такси събирането на билки, гъби, боровинки и др. диворастящи плодове и растения се включва в списъка с дейностите, които се облагат с патентен данък от общините. Посочва се, че размерът на налога може да варира между 240 и 480 лв. годишно.

Според мотивите на законовата промяна целта е изсветляване на този вид дейност. Явно масово събирачите на билки не декларират доходите си от продажбата им. Патентният данък се приема като по-лесен начин малките предприемачи да бъдат облагани – плаща се една фиксирана сума, определена от общината. Изискването е местните физически лица и еднолични търговци да имат обороти под 50 000 лв. годишно.

В мотивите не се посочва какъв може да е икономическият ефект от преминаването към патентен данък, но трябва да се знае, че този налог влиза в бюджетите на общините. Все пак се споменава, че в България има „значителна по обем дейност по събиране на диворастящи лечебни растения, гъби, включително трюфели, плодове и др. Множество лица, най-вече пенсионери, социално слаби и безработни, извършват редовно такава дейност и предават срещу заплащане събраните продукти“.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Валисел луд ли е или толкова алчен , че няма повече на къде ??!!?!? тцтцтцтцт
81
0
 
0
 
! Отговори
480 лв преди 2 месеца
Бедна вечеря в ресторант е над 100 лв. Даже е малко заради щетите които причиняват на природата...
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
виждал съм човек българин предпенсия събирач на шипки. василчо го прави за да има повече пари за харчене той
79
0
 
6
 
! Отговори
Билкова аптека преди 2 месеца
Билките на общинска земя ли се берат василев или от гъзортефелата ти излизат
78
1
 
8
 
! Отговори
Ачик преди 2 месеца
Василев, ти си Смет Не щастлив!
77
1
 
2
 
! Отговори
Лош преди 2 месеца
От Хасанчо става идеално прасе за Коледа...
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хахах, не мгоат да се српавят с едни ресторантьори и Лукойл ще попъват хазната от гъбари и билкари колко са смешни, не решават проблеми а тормозят дребния човечец....
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Множество лица, най-вече пенсионери, социално слаби и безработни, извършват редовно такава дейност и предават срещу заплащане събраните продукти - и с този данък ще ударите чудесен шамар на тези хора, които развиват тази дейност точно защото страдат от безпаричие. Браво Василев. Най-сетне разбра как да напълниш хазната
74
0
 
5
 
! Отговори
Асан+МетоОтФакултето преди 2 месеца
Асенчо, ела у маалата да направиш общо събрание и да обЯсниш на народонаселението там как ще му взимаш патентен данък. Посещението ще остане незабравимо за теб, чЕкаме те с нетърпение!
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сурова манатарка 15-20 лв/кг, суха до към 100лв кг... платени данъци 0. Сега ако ударят и майсторите...
72
8
 
15
 
! Отговори
ДО 73 преди 2 месеца
Обиконовения беден пенсионер който бере билки е 1% от всичките билкари и гъбари!!! Какво сте ревнали всички! Много добра идея е! Ако е обвързана и с който го застигне този данък да не получава и помощи ще е още по-добре!99% от билкарите и гъбарите са едни тъмни субекти които унищожават все що минат и после със скъпите коли ходят да си теглят помощите от банкоматите!А пенсионерите са бедни,щото никой не си плаща данъците!
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам секира за Асен
70
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
69
3
 
22
 
! Отговори
гошо преди 2 месеца
Тоя съвсем изперка. Как ще докажеш че не са за собствено ползване? Гъбарите ще му наберат гъби които се консумират веднъж в живота. Но за това са вкусни....
68
4
 
15
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 месеца
Сглобката няма спирачки. Зърнарите, кръчмарите, миньорите и енергетиците, поповете, гъбарите и билкарите... Накрая ще дойде големият лобут. Не че ще помогне, Сглобката за 4 месеца за *** твърде много. но поне хората ще си направят кефа и ще им олекне:)
67
1
 
17
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 2 месеца
Когато вземат от бхаратец пари за патентен данък, да дойдат да се похвалят!
66
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо потрес! Висша форма на наглост. Да бъркаш в джоба на най- бедните докато богатите богатеят. Да обложат и баничките с цветя по улиците.
65
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Множество лица, най-вече пенсионери, социално слаби и безработни, извършват редовно такава дейност и предават срещу заплащане събраните продукти.----Е, точно такива лица ли решихте да облагате с нов данък, бе, хиени?!?
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Седесарски камшик по сивата икономика и милионерите гъбари, движещи се с Бентлита заради укрити данъци от търговията с печурки и манатарки!
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По принцип всеки трябва да плаща нещичко за да имаме държава.Тази сума от 480 лв. обаче е висока за берачите.Ако е за изкупвачите е друг въпрос.Всеки дребен бизнес трябва да е на патент и да няма касови апарати,счетоводство да плаща за счетоводител.По-лесно е с патент и да е на свободна професия.Обаче тук са комунисти на власт и никога не са слизали,затова е такова свирепо законодателството.Изискванията за веригите като Кауфланд и Лидл са еднакви и за дребните кафе-закуски в гараж.