Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ

Напрежението около Стара Загора не е стихнало
Обновена: 30 сеп 2023 08:31 | 30 сеп 2023 08:27, Красимир Ангелов
483
Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ
Снимка: БГНЕС

Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход.

От управляващите увериха, че е решено въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката (Хаинбоаз). Пропускат се единствено линейки и автомобили с бременни жени.

Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението, предаде БНТ.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост. Днес се очаква да се реши дали ще продължи блокадата и как ще се действа.

Протестиращите настояват поне  до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупави селяни.
408
1
 
3
 
! Отговори
Дидо преди 6 месеца
Протестите са хубаво нещо,но като нямаш идея за промяна,стоиш на асфалта като топографски знак и блееш ли блееш. Поне си напишете имената на тефтер,да Ви знаят деца и внуци,че ако разклатите държавата бай руснак само това и чака,ша ни удушат кат фъркато пиле,и хоп скочихме пак в москвича. И този път няма да е само за 45 години,ама всичко е до акъла, продължавайте то ша са чуй.......
407
0
 
2
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
Шуробаджанащина е там в Тецовете.Преди кандидатствах към 2008г. обявиха 50 места чаках от 3 ч. сутринта да подам документи въпреки че за по-ниско ниво /техник/ в три различни цеха;Сои,Автоматика,Електро и изобщо дори на интервю не ме поканиха.А имам три дипломи и за Ел.техник,Механо и др. Там се плаща тогава искаха по 10 хил . да започнеш! Така че знам ги там,да има и *** и тежка работа,но има много скатани длъжности и администрация!Повечето където работят там съм убеден че нямат нуж.дипломи.
406
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Програми за преквалификация, нещо?!? Едва ли всички ще се юрнат да стават учители, лекари, болногледачи, земеделци или програмисти, но все пак държавата трябва да мисли за тези хора и развитието на бизнеса в регионите.
405
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
36 заплати са супер много. То защо за другите хора по кодекса на труда се полагат до 4 заплати макс, а тези с какво са по-специални, че за тях да има 36 заплати? Да бях станал един енергетик и да получа 36 заплати, че иначе цял живот да спестявам такива пари няма да видя никога. С 36 заплати всеки от тях е все едно спечелил джакпота от търкащите билетчета на лотарията.
404
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хапат ми, ти кво мислиш?
403
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като електроинженер им съчувствам.Това е животът им.До този момент това е било начин на живот но всичко се променя.Така както в края на 17 век работниците са чупили машините с надежда да спрат прогреса защото ги оставя без препитание.Тези мои колеги които сега протестират са изтеглили късата клечка.Това е световен проблем и навсякъде ТЕЦ ,ВЕЦ, АЕЦ са в режим на затихване.Декарбонизацията започва и това е все още прелюдията.Без декарбонизация няма живот и въпроса е след нас и потоп или разум.
402
0
 
3
 
! Отговори
Живот преди 6 месеца
Но и каквото да направим да наем че ще платим с ДУШАТА! Карма.Алчността за власт пари идва от злите сили от дяволаБог.Любов. Вода. Въздух.Природа. Чиста мисъл и чиста храна. Какво повече искате ? !
401
0
 
4
 
! Отговори
Живот преди 6 месеца
Протести!~.. Протести! ... Протести! И Много Прости хора, невежи , духовно неразвити.Кога ли човешкият индивид ще разбера че там е проблемът му ,а именно нв него. Когато не живеете в БОГ и Любов ,ще протестирате ще имате болести вируси и катастрофи и убийства . Ще си учите уроците във всеки живот прераждане. Кога ли ще спрете да имате ЕГО себе си на 1 во място,негативните ви емоции ще ви управляват и водят към грешните пътища.Бог ви е дал свобода да се изразявате както искате защото ви обича!
400
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
До РеалностЗащото са овце , ти сам го каза........
399
3
 
8
 
! Отговори
Коджакафалията преди 6 месеца
Преди построяването на два нови реактора в Козлудуй затварянето на ТЕЦ-овете е национално предателство !
398
1
 
7
 
! Отговори
Силен сезон преди 6 месеца
На всички пенсионери да се отпуснат поне по 36 пенсии!
397
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Изловете ги с белезници и в кауша!! Няма да търпим разпасани мутри по улиците. Полиция!! ВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА!
396
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Мдаааа! на мен сега зимата ми е толкова сметката аз за после не ми се мисли , ще се топля на варела на жълтите павета
395
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Независимо от този въпрос трябва и да добиваме петрол и газ в Черно море и в България!
394
11
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 427: преди войната в Украйна внасяхме въглища от Донбас защото нашите са толкова качествени, че даже за барбекю не стават! Като са ни толкова хубави въглищата защо не изнасяме? Изкуствено се поддържат тези мини, същата работа като Кремиковци! Цялата държава да хрантути едни безполезници защото видиш ли ги мързи да се преместят или преклалифицират!
393
3
 
4
 
! Отговори
Александър Попов преди 6 месеца
Когато цената на електроенергията е висока можем да намалим своите разходи чрез използване на Честотни регулатори. ПМ Електрикал водещ специалист по честотни инвертори може да бъде полезен.
392
7
 
12
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 месеца
Егати дъжавата,щом шепа миньори и изви ръцете.Откъде накъде ще им изплаща 36 заплати от нашите джобове,да не са богопозани.Спомням си когато трябваше да се затварят блоковете на Козлодуй,пак се надаваше същия вой,как тока щял да поскъпне драстично и други апокалиптични картини.Е,нищо такова не се случи,даже продължихме да изнасяме ток.Така че държавата да ги озапти тия хрантутници и да ги сложи на място.
391
3
 
4
 
! Отговори
Ръб! преди 6 месеца
Тука много умни бре, ривът тея дето работят на "минимална заплата" и чакат точно тези хора да им плащат не заработените пенсии. Кви 36 заплати, да сте видели на някой да ги плащат? Тоя ТОЛУП колко пъти ви излъга за 15 години и ви настрои един срещу друг.
390
7
 
12
 
! Отговори
Мдаааа! преди 6 месеца
УВажаеми сънародници, стойте на слънце и събирайте топлина , че се задава люта зима ! А като почне режима на тока и като получите сметките за по 300-400 лв. ток, тогава и да се самозапалите на площада , няма да стане по-светло ! Неокомунистите ни водят уверено към поредния фалит !!! Защо ли ? Ами, тока - ще поскъпне 10 пъти, бензина - ще е 2-3 пъти по-скъп, а останалите стоки - пропорционално по-скъпи !!!! А пари - НЯМА !