А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП

Не всичко е розово, но се справяме, отвърна им Симеон Дянков
10 май 2012 12:00,
74
А сега накъде – още по-зле, отговори си БСП
Вицепремиерът Симеон Дянков защити реформите в НС. Снимка: архив, БТА

"А сега накъде - още по-зле". Така червената депутатка Корнелия Нинова обобщи Националната програма за реформи, по която имаше разискване в парламента.

Тя отбеляза, че актуализираната национална програма за реформи е рестриктивна към бизнеса, антисоциална за хората и прокризисна за България.

Според левицата програмата не гарантира икономически растеж и приток на чуждестранни инвестиции, а данните за развитието на икономиката през януари и февруари 2012 г. са тревожни и показват риск за бюджетното изпълнение. 

"В нея има само две положителни неща – пенсионната реформа и строежът на  магистралите", отбеляза Нинова.

"Философията на пенсионната ви реформа е работи и умри. Министър-председателят съобразява строителството на автомагистралите с размножителния период на костенурки и червеношийки, но не ги съобразява с факта, че по тях не пътуват камиони и ТИР-ове, защото няма работеща икономика.

Не ги съобразява и с факта, че по тях няма да пътуват българи до морето и обратно, защото нямат пари за почивки. Извън тези две "постижения" на ГЕРБ националната програма за реформи не предлага никакви реформи", скочи червената депутатка.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също смята, че няма радикална промяна в нито една от ключовите публични сфери на страната.

"Ако има реформи, след няколко месеца ще има резултати, ще има ефект. Къде е ефектът? Няма ефект, няма реформи", заяви Костов.

В отговор шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че по данни на Еврокомисията  11 държави през 2012 година ще изпаднат в рецесия.

"На този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж", отбеляза Стоянова.

"Бюджетната позиция на България през изминалите месеци се подобрява спрямо предходната година", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на дискусията.

Той прочете някои от заключенията на МВФ, чиято техническа визита в България приключва днес. Сред изводите на фонда са че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза", "реформите за повишаване на събираемостта на ДДС дават заслужаващи поздравления резултати", "неотдавнашната пенсионна реформа ще донесе значителни икономии от четири процента от БВП
в средносрочен план".

"Тези изводи не означават, че всичко е розово, но от гледна точка на фискална, банкова, бюджетна политика България е една от малкото страни в ЕС, която засега се справя добре", коментира Дянков.

Той обаче отбеляза, че остават много предизвикателства пред България. Според него националната програма за реформи няма краткосрочен или антикризисен план, а има дългосрочна визия.

По думите му се предвижда по-голяма част от реформите, над 70%, да бъдат изпълнени до 2015 г., като работата вече е започнала по 3/4  от тях.

В крайна сметка Народното събрание задължи правителството при последваща актуализация да докладва за изпълнението на мерките, заложени в Националната програма за реформи.

Предвижда се Министерският съвет да докладва за изпълнението на мерките предимно в областта на фискалната политика, електронното управление, енергийната ефективност, административната реформа, както и реформата в системата на здравеопазването и образованието.

Приетото решение беше внесено от ПГ на ГЕРБ във връзка с разискванията по питането на народните представители от Коалиция за България Пламен Орешарски и Корнелия Нинова към вицепремиера
и министър на финансите Симеон Дянков относно Националната програма за реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
4
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
В момента си записвам, колко неща се случват ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ от 22 г. насам... Ще предложа това твърде интересно четиво на КОМУНОИДНИТЕ ДРАСКАЧИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! А също и когато след изборите започне неистовото квичене, че са манипулирани и купени от ГЕРБ. Ако има кой да ***, де! Че както го е подкарала КОМУНОИДНАТА ПАСМИНА, може Борисов да го докара до КОНСТИТУЦИОННО МНОЗИНСТВО! Дали ще се намери нормален ЧОВЕК да гласува за КОМУНОИДНИТЕ КРАДЦИ? Май техни гласоподаватели остават клиентелата, деменциралите пенсионери и мазохистите с диагноза... В тая група причислявам и безпросветния електорат на ДПС-то...
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В белия свят е ценност да работиш след пенсия и в САЩ примерно над 40 % от хората над 60 години и над 20 % от тези над 65 г. работят. Защо ли? Ами защото така имат по-високи доходи и съхраняват умствените си способности и физическото си здраве. А тук мечтаем да се пенсионираме на 50 г., да легнем на една умряла пенсия от държавата, и да дремем на пейката пред дома си докато изкукаме и умрем. Ще бачкам докато съм жив, вие ако искате се пенсионирайте и на 30 години...мързелив народ...
60
1
 
2
 
! Отговори
абв.бг преди 11 години
умрЕл си ти, мой човек ! имаш к`во да хапваш и пийваш и ми се правиш на горделив шоп, ама си толкова тесногръд, че умрЕлата ти логика направо смърди
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 67истината е ,че когато нещо се движи независимо назад , напред , надолу или нагоре това е признак за живот , а като отидеш в провинцията няма никакво движение тоест всичко е умрело
58
2
 
3
 
! Отговори
КГП преди 11 години
Статията е хубава ,но народа знае да гледа какво сте правили ,а не какво говорите.... УФ забравих ,че от 1980 живеем по комунистически
57
0
 
3
 
! Отговори
do 65 преди 11 години
To4no pyk Ataka sa takiva "nacionalisti" 4e ko da ti kaja. Volen4eo gleda samo kak da nalapa pove4e subsudiq i do tam. Ataka umrq priemi go. I az predpo4itam nacionalisti(ne kraini razbira se) , no za jalost nqma takiva za koito da glasuva6. VMRO s Karaka4anskata;Ataka s Volen4o ; tretite s nulev shans. Koi da izbere6?
56
1
 
9
 
! Отговори
стига преди 11 години
Знам че в провинцията е тежко но тук в София скъп бензин скъпа храна скъпи дрехи-та защо са сутрин и вечер тези задръствания преди Великден истерия по супермаркетите и в моловете фул!Я ми кажете кое е истина и кое лъжа?
55
11
 
7
 
! Отговори
Човек преди 11 години
До 54. Тук явно са под строй всички комунисти които познават азбуката и са под 95 години за да плюят, вече никой не ви слуша, БСП никога не е било алтернатива и няма да бъде, стойте си с Доган и така ще си умрете, вече сме в Европа, не можете да крадете и убивате безнаказано, доведохте хората до просешка тояга, но българите сме силни и ще тръгнеме напред, а вие ще си останете в историята като крадците, убийците и некадърниците разрушили нашата скъпа родина !!!
54
6
 
2
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Стия с тоя комунизъм!Изберете НАЦИОНАЛИСТИ, за да може да се разбере най-накрая, че българите вече не са овце! Да може да се спре турцизирането и колонизирането (разпродаването) на държавата!
53
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП трябва да бъде забранена със закон!Защо още се мотаят?
52
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутрокомунистите направиха така, че да си спомняме с носталгия за тройната ламя, смятайте кво чудо е сега !!!Ще ни накарат зорлем да гласуваме за Станишев само и само да се оттървем от тез.
51
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 11 години
за съжаление нямаме свестни управляващи и това е
50
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още по-зле може, НО НИКОГА Бе-е-е Се-е-е ***-е-е! Никога повече!
49
3
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
Ти явно си гласувал за по- големите и също така доказани крадци и некадърници. За по-интелигентен ли се имаш?
48
5
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 54 - Не вървите вече! Единствените са те - стари, но познати муцуни, но все в един и същ отбор, а не като останалите, които хвърчат от цвят, на цвят и се пишат първи демократи. Всички тези, които отидоха при Кунева не предадоха ли своите избиратели? А ДСБ, СДС, РЗС, Атака със своите постоянни врътки ту с ГЕРБ, ту против тях, без ясни позиции за това какво всъщност правят в парламента? Единствено БСП са опозиция, но сами нищо не могат да направят!
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно са прави от МВФ, защото за много по-малко по света и най-вече в Европа хората протестират и всичко ври и кипи. А ние дремем и зяпаме пастира си охранител как ни лъготи.
46
0
 
12
 
! Отговори
симо преди 11 години
какви кражби какви пет лева ако имаше такива Шестака да бе ги тръшнал пред камерите.Единствено един клозет бутнаха на Резачката и той си построи 2 нови и един министър от НДСВ партията на Боко /само припомням/позадържаха ама последно го оправдаха че бил невинен.Не знам някой министър или бесепар от ръководството им да е задържан,обвинен съден.Май това се оказа поредния кьорфишек и ние баламурниците се джавкаме докато новите властимащи товарят колата /асвалта приятел хасфалта/.
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иначе пак си гласуваха големите бонуси на чиновниците. А нас, кой ще ни даде бонуси бе инфатили безподобни?! Защо не кажете, от чий джоб ще излязат парите за "бонусите" на тия мързели от администрацията? Ние ще им ги платим, а пък ние да седим безработни или със смешни заплати. Е няма да стане - аз няма да ви плащам бонусите. Предпочитам да съм в чужбина, от колкото тук да ме третират по-долу и от *** - понеже съм българка нямам право на пари и помощи нали така? Расисти долни...
44
14
 
17
 
! Отговори
Човек преди 11 години
До 47. БСП алтернатива? Пак тройна коалиция с Доган, Гоце пак на лов и да прави далавери, Петков пак със старите другари братя Галеви (те тогава пак ще са невинни), Р. Овч. пак ще сключи "изгодни" договори за България, ще се върнат пак Свинарови, Говедарови и цялата свинска комунистическа напаст, благодаря не я искаме вече тая алтернатива. Комунистите убийци, крадци и некадърници цяла България ви молим, заминете си за любимата ви Русия, там ще си правите компания с любимите Путин и Медведев!
43
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
abe dobre e ,,,,moje i po zlew nali........6a sa opravim