Пенсионната възраст ще е съобразена с демографията на страната

Кабинетът може да въведе и "гъвкаво" минимално почасово заплащане
24 яну 2015 14:21, Надежда Бочева
26
Пенсионната възраст ще е съобразена с демографията на страната
Снимка: архив, Булфото

Въвеждане на "гъвкаво" минимално почасово заплащане, търсене на възможности за нарастване на пенсиите, съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната са заложени в частта "Социална политика" на Програмата на правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014 -2018 година, съобщава БТА.

Насърчаване на отговорното родителство и подкрепа на тридетния модел с висок интензитет на подпомагане до трето дете е сред приоритетите на правителството, като за целта ще бъдат направени промени в Закона за семейните помощи за деца.

Предвижда се и да бъде приета Национална програма за противодействие на демографската катастрофа, както и да бъде разработена Национална стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

Управленската програма предвижда промяна на механизма на изплащането на целевите социални помощи, мерки за намаляване на нископлатените работници, нов модел на медицинска и социална оценка на вида и степента на увреждане.

Съгласуване на механизъм за определяне размера на минималната работна заплата, преглед и анализ на договарянето на минималните осигурителни доходи и разработване на Концепция на политиката по доходите от труд също са сред заложените правителствени цели.

Политики за възстановяване на заетостта сред самонаетите и семейните фирми, намаляване на безработицата сред младежите, изработване на индивидуални социални оценки на социално слаби български граждани и търсене на възможност за включването им в заетост са също сред приоритетите.

Оптимизиране на социалното подпомагане чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи е сред целите на правителството в областта на социалната политика. Предвижда се промяна на механизма на изплащането на целевите помощи за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

Предвижда се да бъде изготвен анализ за идентифициране на обхвата на "работещите бедни" по региони, както и разработване на мерки за намаляване дела на нископлатените работници. Очаква се и промяна на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) за определяне на гъвкави мерки за неравнопоставените групи и създаване на нов механизъм за финансиране.

Актуализиране на методиката за кандидатстване на работодателите за разкриване на работни места по програми също е сред целите на правителството.

Очаква се да бъде изготвено и предложение за промяна на Кодекса на труда с цел регламентиране на самостоятелен трудов договор за обучение чрез работа (дуално обучение).

Правителството планира да се регламентира нормативно основание за създаването на трудово досие за работник или служител при постъпване на работа, в което да се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

Осигуряване на подкрепа за малкия и среден бизнес за разкриване на нови работни места е записано още в правителствената програма. Сред заложените мерки са финансово подпомагане на безработни за създаване на микропредприятия, финансиране на обучения на заети в микро- и малки предприятия - 4000 души, включени в обучение, както и осигуряване на финансова подкрепа за микропредприятия чрез субсидиране на първите пет разкрити работни места - осигурена заетост на 2000 безработни.

Финансиране на обучения за придобиване или актуализиране на знанията, уменията и компетентностите на безработни, съвместно с национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите - 30 000, включени в обучение, са сред целите на правителството.

Правителството очаква намаляване на безработицата сред младежите, като предвидените мерки са програми, чрез които се осигуряват възможности за младежите в срок до 4 месеца от оставане без работа или напускане на системата на образованието да бъдат включени в заетост, образование или обучение. Целта е не по-малко от 10 000 младежи на възраст до 25 години да бъдат включени в заетост, образование или обучение.

Предвидено е за 8 000 безработни младежи да бъде осигурена възможност за стажуване или обучение по време на работа в изпълнение на Схема "Младежка заетост" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. 

Още икономически новини четете в Investor.bg


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
pepipetko преди 5 години
Калфин,пенсионерите сме по-умни,отколкото си мислите!Увеличавате пенсиите с 2,5% и ни замазвате очите!в същото време не стига,че увеличавате мин.пенсии с повече%,но и с тези 40лв.им ги увеличаеате с още към 2% повече! Ами то си е далавера-имаш фирма,осигуряваш се не върху действителните доходи,а на мин.,останалото си влагаш в нещо за старини.Или си от т.н.изселници,имаш висока пенсия там,а тук си на мин.пенсия заради малък стаж,която също расте повече!Пенсиите изостанаха от заплатите в пъти!СРАМ
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-справедливо ще е партийни функционери, да нямат право на пенсия!
19
0
 
0
 
! Отговори
Мълчи се като гъз преди 6 години
Докато се крият реалните цифри значи ни лъжат. Главният проблем са силовите пенсионери и дехуманизираните от ДПС. От 4 месеца дрънкат за ЧФ, където отиват максимум 5% от ДОО. Що не се каже колко МВР и МО чепика се осигуряват в ЧФ за втора пенсия. Дотацията от 53% не покрива загубите за член 69%/ МВР+МО/.
18
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
Безработните младежи ще имат работни места, когато ги освободят отдавна навършилите години за пенсия. Те са толкова много и законът насърчава да работят до безкрай. Незаменими хора няма!На практика те получават пенсия и заплата,т. е. източват държавата, а младежите са принудени да си търсят късмета извън страната, което води до сериозни демографски проблеми. Бабите получават доходи от две места, но за съжаление не могат и да раждат.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има страни, където на ефективната пенсионна възраст е под 61 година. В Хърватия, Чехия, Италия, Франция и Малта са се средната етап пенсиониране преди навършване 61, но след 60-та годишнина.В Унгария беше средностатистическия гражданин пенсионират на 59.3 години на възраст, и в Словакия е ефективна пенсионна възраст 58,8 години, преди три години
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се върнем към 2009 г., също е Холандия, Швейцария, Норвегия и Великобритания с високо съдържание на тази пенсия отгоре с ефективна пенсионна възраст между 63 и 63 години и половина. В Германия, пенсионната възраст е 62,2 години и 62,3 години в Испания.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова години съм работил и какво получавам нищожна 187лв.Проклиням Ви
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PENSII TRIABVAT ZA ROMITE,ZA BALGARITE NE
13
0
 
6
 
! Отговори
!? преди 6 години
Ако има Закон за Лустрация - този на снимката ще е аут!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
агента Калфата - пудела на агента гоце - седефа!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калпавия Калфин въобще не е за политик....Всички дс,кгб-ари вън от политиката!
10
0
 
12
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Окрадоха парите на хората и сега говорят за реформи. Пълен провал. Всеки трябва да има лична партида и на 65 год.възраст се възстановява на човека или на наследниците му. Какво толкова сложно има в това.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и тези обещания приличат на телефонен указател.НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ.
8
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ВЪЗРАСТОВАТА ГРАНИЦА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ МАЙ БЯХА ЗАВЕТИТЕ НА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА. ЗНАЕТЕ ТЯ НА КАКВА ВЪЗРАСТ СЕ ПЕНСИОНИРА.Е... ТАКА Е.
7
1
 
10
 
! Отговори
666 СОЛ ИНВИКТУС преди 6 години
Програмата на БОРСОВ ще доведе до увеличаване на пътникопотока през ТЕРМИНАЛ 2Борисов и компания отлично знаят, че най големият инвеститор в България са БЪЛГАРИТЕ РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА!ЗАТОВА И ПРОГРАМАТА ИМ Е НАСОЧЕНА В ТАЗИ ПОСОКА - към стригане до кожа на българина!
6
0
 
22
 
! Отговори
vas преди 6 години
Понеже всички искат да се увеличи възрастта за пенсиониране, да се увеличат пенсионните вноски, защото част от парите за пенсии се вземат от държавния бюджет, да попитам: Защо никой не казва колко са парите за социални плащания социални помощи, детски, майчински, за трайно безработни /тоест никога не работили/ и откъде държавата взема тия средства? Не е ли дискриминация спрямо работещите да се взема само от тях за сметка на не работещите?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71 за ж и 69 за м-да ама направете статистика и за трета категория колко е продължителността на живота!Те това е ИСТИНАТА!
4
0
 
3
 
! Отговори
до Майката Ситрака преди 6 години
71 за жените и 69 за мъжете!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Положението е ясно - ГЕРБ искат да ни направят да работим до гроб.
2
0
 
8
 
! Отговори
60 годишен преди 6 години
Ще, Ще, Ще..... Особено, като става дума за за различни видове обучения. Наливане на пари в бездънна яма, или в джобовете на сои хора. Накрая пак си безработен.Когато това нещо стане тук няма да са останали хора.