Газови гиганти от години се оглеждали за блоковете в Черно море

България промотира "Силистар" и "Терес", макар моментът да не е подходящ
Обновена: 12 фев 2015 14:35 | 12 фев 2015 11:29,
5
Газови гиганти от години се оглеждали за блоковете в Черно море
Снимка: БТА

Гиганти като ВР, Shell и Statoil следят от дълго време региона на Черно море и това носи надежда за засилен интерес към търговете за блоковете „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Този коментар направи депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев пред БНТ след завръщането си от Лондон, където презентира възможностите за проучване за петрол и газ в двата черноморски блока.

Добрев призна обаче, че моментът за обявяването на търговете за проучване не е много подходящ заради ниската цена на петрола на международните пазари, което кара компаниите да съкращават разходи и инвестиции.

Припомняме, че с този мотив консорциумът между Total, OMV и Repsol отложиха с поне шест месеца началото на проучванията в блока „Хан Аспарух“. През лятото на 2013 година пък правителството на Пламен Орешарски прекрати процедура за избор на изпълнител на проучвателни дейности в „Терес“, защото нямаше нито един кандидат.

Делян Добрев обаче беше категоричен, че не трябва да се изчаква с началото на търговете за „Терес“ и „Силистар“, защото „ниските цени няма да продължат години наред, ще бъдат в рамките на тази година“. Крайният срок за участие в конкурса пък ще бъде през втората половина на 2015 година, когато може да се наблюдава възстановяване на пазара.

Бившият енергиен министър обясни още, че даването на лиценз за търсене и проучване не налага непосредствена инвестиция, защото е за срок от 5 години и с възможности за удължаване, и ще има интерес към проекта.

Добрев ще търси и други компании – инвеститори. Това ще стане по време на презентация в Хюстън, обясни той и допълни, че не са много компаниите, които могат да провеждат дълбоководни проучвания.

В двата блока - „Силистар“ и „Терес“, е правена само частична сеизмика и няма много данни, стана ясно още от думите на председателя на парламентарната енергийна комисия. „Геолозите, с които сме говорили, очакват в „Силистар“ да бъдат открити както нефт, така и газ, но това може да бъде твърдяно едва след като минат проучванията“, каза той.

Второто правителство на Бойко Борисов отново одобри началото на процедура за избор на изпълнител на дейностите по проучванията в "Силистар" и "Терес" в началото на декември. Преди ден от съобщенията на сайта на ГЕРБ по повод визитата на Добрев и зам.-министъра на енергетиката Жечо Сганков в Лондон пък стана ясно, че обявата ще бъде бъде публикувана до края на февруари в Официалния вестник на Европейския съюз.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
22
 
! Отговори
??? преди 9 години
Е тези компании като си направят инвестирането - всичко е тяхно след това ! некадърници продадоха държавните интереси ! Провалиха всички енергийни проекти за България ! Нито един изгоден договор нямат ???
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и да има залежи в Черно море ,100% ще ги изтъргуват в ущърб на страната
1
2
 
24
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Ало журналистите то бива, бива неграмотност, но това? "Газови гиганти се оглеждат" Нека ви светна нещо "Газовият гигант представлява голяма на размери и маса планета, по-голямата част от обема на която бива заеман от газове като водород и хелий в течно или газообразно състояние. В Слънчевата система са известни четири газови гиганта (наричани още юпитероподобни планети): Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун." Та как ми кажете те ще се оглеждат за блокове в Черно море?