Няма основание за скок на тока и парното!

Министър Дончев убеден - трябва да се свиват разходи
Обновена: 4 май 2015 14:01 | 4 май 2015 11:34,
20
Няма основание за скок на тока и парното!
Томислав Дончев. Снимка: БТА, архив

Няма основание за повишаване на цената на електричеството и на топлоенергията, каза в ефира на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. За своето мнение той се позовава на състоянието на системата и на цените на енергоносителите.

Още по темата
Цената на електроенергията е чувствителна тема за всички и не трябва да плашим хората с нея, коментира още вицепремиерът и допълни, че независимата Комисия за енергийно и водно регулиране ще определи имат ли основание енергийните компании да искат такова увеличение.

Дончев призна, че в Националната електрическа компания (НЕК) има натрупан дефицит от 3,5 млрд. лева, голяма част от който е породен от изкуственото задържане на цената на тока преди година. Този дефицит обаче може да бъде свит чрез ограничаване на разходите, а не толкова чрез повишаването на цената на тока, посочи той.

Припомняме, че в края на миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране публикува ценовите заявления на лицензионните дружества за новия регулаторен период. Исканията са за повишение и на тока, и на парното и топлата вода. В същото време обаче новият председател на енергийния регулатор Иван Иванов дава заявки, че цената на тока няма да се повиши от 1 юли.

Според Дончев причината дружествата да искат увеличението на цените ще бъде мотивирана от състоянието на мрежата и необходимостта от инвестиции.

Вицепремиерът направи коментар и за промените в газовата карта на Европа и изтъкна необходимостта страната ни да се бори през територията й да минават колкото е възможно повече газопроводи. „Най-лошият сценарий би бил да изгубим ролята си на транзитираща страна“, допълни той. За него няма притеснения за сигурността на газовите доставки и основание за това е интерконекторната връзка с Гърция. Тя е първостепенен приоритет и се работи активно за нейната реализация, стана ясно от думите на Дончев.

Прехвърлянето на Агенцията по обществените поръчки от икономическото към финансовото министерство ще събере на едно място органите, които провеждат контрола върху провеждането на тези поръчки, смята вицепремиерът. Той обясни, че при провеждането на търговете Агенцията прави предварителен контрол – за избягването на грешки, а след това – Министерството на финансите прави последващ контрол, за да се прецени дали няма нарушения.

„Иска ми се контролът да е малко по-синхронен, дори концентриран в по-малко звена“, допълни той.

По отношение на дупките и ремонтите по пътищата Дончев коментира, че „пълненето на дупки е грешна икономическа логика“ и целта на правителството е да се работи за цялостен ремонт, а не просто да се „кърпят“ участъци. Това обаче изисква много пари, допълни още той.

„Държавата разполага с едни пари, които е събрала от данъците на хората, плюс тази част от парите, които идват от еврофондовете. Тоест ресурсът е краен“, обясни вицепремиерът и допълни, че се полагат „неимоверни усилия“, но тези разходи са в конкуренция с всички останали – за пенсии, образование и други социални разходи.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Томислав Дончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То всички така казват преди поредното увеличение
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О има. Затовасе нарича картел и монопол. Медиите му викат едър бизнес
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то герберастите и предния мандат така казваха, но увеличаваха тока по два пъти на година.Единствено Орешарски намали тока за последните 25 години, но *** не го харесаха и го махнаха. Гласувайте пак за тиквите. Ама после се оплаквайте на Арменския поп.
12
0
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
По-скоро реституто - реформаст!
11
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
На такива като теб в наше село им казваме неонатален либераст-сорососедераст!
10
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Българските политици са щастливци ,избрани от кротката аморфна маса наричана за краткост народ.
9
0
 
10
 
! Отговори
БоСимеонов преди 8 години
Когато Орешарски беше на власт...същите тези гении ни убеждаваха, че цената на тока се държи изкуствено ниска и това ще ни коства много. Фалит на НЕК, петдесеторни увеличения в бъдеще.... Сега, когато те се върнаха на власт обърнаха лопатата.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, как ще има...все пак изборите наближават. Като минат изборите-скока ще е тогава и то бая солен. Кой се е прекарал да гласува се е прекарал! Честито на бунаците!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе къде е Батко.още ли спинка с Лиляна в Плиска.нанкай Батко,нанкай.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дончев, свийте неоправданите помощи давани на определени етноси и ще останеш крайно изненадан колко пари ще спестите!
5
1
 
9
 
! Отговори
жоро с. преди 8 години
жалката пародия, министър по усвояване на средствата от европейския съюз, политолог и заместник министър-председател, отново се изказа неподготвен. опради кашата с договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми и се зае и с друг ресор. хвала, дялан камък, хари потър нумеро дуе.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма основание за скок на тока и парното!Фнимание, Фнимание, Фафлите на фестиФала са безплатни само през феФруари!И въпреки, че няма основание за скок на тока и парното, цената ще върви ПЛАВНО нагоре, докато се стигне до върха на скока и това за 2-3 дни макс
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи, като скача цената на хляб, плодове и зеленчуци, лекарства, агнешкото, марулите и много други, си трайкате и мълчите! само като вдигнат цената на тора, ревете като ощипани моминки! значи тая работа с тока е изкуствено раздуване и насаждане на гняв към населението от разни продажни индивиди, целящи дестабилизиране на положението и предизвикване на недоверие кър определени управляващи!
2
2
 
6
 
! Отговори
СОРОСОИД ДОНЧЕВ преди 8 години
пак взе да се изказва дълбокомислено. Отде такива мисли в тая куха кратуна
1
1
 
17
 
! Отговори
кака Пена преди 8 години
То за много неща в държавата ни няма основание, но въпреки това стават. Щом се заговори за вдигане на цени и става, рано или късно. Не знам само тоя народ докога ще спи?