Промени в правилата за вота все пак може да има

Цветанов и Симеонов се разбраха на спешна среща в НС
27 май 2015 13:14,
14
Промени в правилата за вота все пак може да има
Снимка: архив, Булфото

Ако има консенсус за промени в Изборния кодекс, може да се направи едня единственя промяна - за вдигане на прага на преференциалния вот. Това стана ясно от думите на лидера на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни обаче, че партията му няма да внася промени и принципно е против промяна на изборните правила три месеца преди вота.

Още по темата

Вчера и ГЕРБ, и РБ бяха категорични, че промени в Изборния кодекс няма да се правят. Патриотичният фронт обаче заплаши с оттегляне на подкрепата си за кабинета, ако не бъде разгледано искането им за вдигане на прага на преференциалния вот.

Днес Валери Симеонов дори обяви 7 мерки, които ПФ настояват да бъдат приети до 1 юли и декларира, че ако това не стане, формацията ще се оттегли от властта. 

Заради ултиматума в парламента се проведе среща между Цветанов и Симеонов. След разговорите зам.-шефът на ГЕРБ съобщи, че през следващата седмица партията му ще излезе с позиция-отговор на исканията на Патриотите. 

Лидерът на групата на ГЕРБ обясни, че настояването на ПФ за по-високи глоби за купуване на гласове може да бъде внесено в Наказателния кодекс. Той допусна промяна в Изборния кодекс за преференциите като единствена промяна, ако има консенсус за това сред партиите.

"Ако стигнем в хипотеза всеки да дава предложения, времето до изборите няма да стигне", каза Цветанов. 

Той и Симеонов са обсъдили и промените в Конституцията. Цветанов съобщи, че още на председателски съвет е решено БСП да оглави комисията за промени в Конституцията, която предстои да бъде създадена. Очаква се социалистите да отговорят на предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 8 години
ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ трябва, мамка ви...
8
0
 
6
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами да- ще ги направят по начин, по който си гарантират определени депутатски места.
7
5
 
6
 
! Отговори
Баце преди 8 години
Цветанов е разбрал колко трябва на бургаските *** да им се преведе по сметка и от ПФ ще продължат да го поемат четвартит !
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкратете броя на кметовете и общините наполовина и укрупнете общините така че българите да имат мнозинство. Българите вече са малцинство в по-малките села и общини и на практика нямат никакви права и са подложени на геноцид, защото малкото пари и земя се раздават на ромите.
5
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен АМА ТИ НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ ГОТВЯТ ЦВЕТАНОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ИЛИ НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ----САМО ТОЙ НЕМА ПОСТ
4
4
 
7
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Стиснаха си ръцете за определена сума?
3
1
 
16
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Аз имам няколко други предложения, понеже явно така наречената представителна демокрацияпри нас не работи:1. Намаляване на депутатите до 1202. Изцяло мажоритарен вот3. Обещанията преди избори се заверяват нотариално4. Има механизъм за отзоваване на депутатите от избирателите5. Преди гласуване депутатите се допитват до избирателите по електронен път, а не натискат каквото им кажат от партията6. Изцяло машинно или Интернет гласуване7. Работно време на депутатите като на всички други....
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе Цеко оправдаха ли го, ко стана? уж 1 месец беше пък те 40 дена минаха :)
1
10
 
12
 
! Отговори
АЍДЕ СТИГА преди 8 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ , ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.