За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?

С мажоритарната система няма да настъпи краят на света, каза Мая Манолова
2 дек 2016 15:41,
99
За мажоритарния вот: 240 ще сменят 240. Е, и?
Снимка: Архив, Булфото

100% мажоритарният вот не е идеален, разбираемо е да се чуят минусите. Но за гражданите, ако тези 240 депутати се сменят с други 240, няма да е драмата на България. 

Така омбудсманът Мая Манолова подкрепи резултата от референдума за промяна на избирателната система. Тя участва в дискусията на Националната конференция по изборни системи, организирана от Българска асоциация по изборни системи. 

Ден по-рано в рамките на форума се чуха остри критики към инициаторите на референдума и предупреждения за опасните последствия от въвеждане на мажоритарната избирателна система. "Някой трябва да се изправи срещу Слави Трифонов и да каже - Достатъчно", каза тогава бившият премиер Георги Близнашки. 

Днес Манолова разясни внесения от нея проект за въвеждане на мажоритарната избирателна система и отвърна на критиките за това. "Не очаквах аплодисменти, но чак такава истерична реакция...", каза тя. 

Според Манолова е донякъде разбираемо депутатите и партийните ръководства да са против. Тя попита какво ще прави един от сегашните депутати, ако трябва да се изправи в пряк сблъсък в едномандатен избирателен район. 

За партийните ръководства Манолова каза, че държат хляба и ножа и е естествено да не искат да дават властта си на гражданите. "Сега, ако искаш да направиш нещо, трябва да се съобразяваш с партийното ръководство, а не с хората", каза тя. 

Манолова нарече крайност твърдението на критиците на мажоритарната система, че с нея ще настъпи краят на света. Тя обясни, че с проекта не се е застъпила за Слави Трифонов, а за хората. 

"Всеки си дава сметка, че това не е референдумът на Слави Трифонов, а на българските граждани. Както изборите не са на Бойко Борисов, макар че той ги предизвика", каза още омбудсманът. 

Тя обясни, че не иска да се превръща в защитник на мажритарния вот, защото е наясно с рисковете и попита политиците и социолозите защо не са предупредили за тях преди референдума.

По време на дискусията стана ясно, че правителството в оставка е провело сондаж за това кой би направил евентуалното райониране на страната за мажоритарни избори. 

Изборният експерт Михаил Константинов съобщи, че вицепремиерът в оставка Томислав Дончев е пратил преди дни писмо до "Информационно обслужване", за да ги пита дали биха се заели със задачата. Професорът обясни, че стига да получи официално задание, екипът е готов да започне работа. Въпросът обаче бил коя е легитимната власт, която може да възложи това. 

По-рано социологът Кольо Колев нарече опасността от въвеждането на мажоритарна избирателна система голяма, но според него не по-малка ще е опасността от притаяването и стаяването пред референдума. 

"Бавене и липса на отговор ще усилва напрежението по отношение на политическите партии", каза той. 

Според него политическите формации нямат избор и трябва да променят избирателната система. Той прогнозира, че инициаторите на референдума няма да отстъпят пред по-разумната според експертите смесена избирателна система по германски модел. 

Затова той предложи да се въведе вариант - 120 депутати, избрани мажоритарно и 120 - избрани пропорционално. Според Колев този вариант би бил приет от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da se nadiavame da ne sa tolkova kradlivi kato VAS !!! ..za tova ma...
71
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Тогава да се гласува по местоживеене.
70
0
 
0
 
! Отговори
Математик преди 7 години
До опетков при малки райони с около 10 -15000 реално гласуващи кой ще попречи да се "преселят" 1000-2000 гласоподаватели в оспорван район и веднага да отзоват депутата.После същите ги преселваш в друг район и така може да бутнеш целия парламент един по един.Цялата работа и за референдума и за несъществуващото никъде отзоваване се върти около това,че някои хора се боят от парламентарната система и искат да въведат някакво еднолично управление.Затова и виковете да се приема нова конституция.
69
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
До опетковДай Боже да доживеем и такова чудо!
68
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Щирлиц В закона за мажоритарните избори трябва задължително да има проста и ясна процедура за отзоваване на мажоритарен депутат, ако са налице Х подписа от неговия район. Това ще ги обуздава до известна степен.
67
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
И какво,че ще изберем някого с "абсолютно мнозинство"?Сигурни ли сме,че го познаваме?Като влезе в парлаМЕНТО,как ще му попречим да прокарва удобни нему,и на разни близки бизнесайдуци,опорочени "закони"?Тотмаков ще смени Топмаков и айде у лево.
66
0
 
2
 
! Отговори
Математик преди 7 години
Референдумът се провали-не събра необходимите гласове.Може да са малко,но не достигат.Референдумът беше за мажоритарна система в два тура с АБСОЛЮТНО мнозинство.Абсолютно мнозинство е повече от ВСИЧКИ избиратели по списъка.В България при такава система няма да има Народно събрание,защото никога няма да изберат дори 120 депутата.Да се позовават на референдума и да пробутват мажоритарна система с обикновено мнозинство в 2 тура е демагогия,да не говорим за смесени и немски системи.
65
2
 
4
 
! Отговори
ha ha преди 7 години
Кой се опитва да ме убеди че е лошо да знам ЗА КОГО точно гласувам!?!?!? А не да избираш един, а покрай него да се промъкнат още 10 платили си за дупедати.... Я чупка!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези политици не искат да ги избират хората а само да си предават властта един на друг,нито си намалят субсидиите нито разрешават на хората да избират кой да е във властта,наглеят и ни крадат парите и се превърнаха в политически олигарси,май без революция няма да ги махнем от двореца им (парламента)
63
5
 
0
 
! Отговори
Избирател преди 7 години
Какъвто и изборен кодекс да напише Мая ще е провал като предишния и кодекс. Сложна наука е правото за боядисаната и главица. Проба / грешка. Колко просто звучи.
62
2
 
2
 
! Отговори
Вълчо преди 7 години
При комунистите никога не се получава така както са го замислили. ВКШ Москва е ярък пример. Тази много лъже......Като руска ***, значи няма да стане.......
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намериха се един куп умници, с титли и без, които вече три седмици реват колко ужасно нещо е мажоритарната система.И като са толкова умни, компетентни и пр. и пр. защо не измислиха начин да отлепиме от дъното? Не само не отлепяме ами копаме надолу и по всички социални показатели сме на последно мясп в Европа.Но да обясняват колко са умни много ги бива.
60
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Госпожата подражава на ранният Б. Борисов, качи се и яхна "вълната" , започна да "асфалтира" навред! Но, прекален светец и богу е не е драг. Цялата тази "надута сапунена сфера" няма да" изкъпе " народа, ще ни остане въздуха и голата вода!
59
2
 
4
 
! Отговори
Борнео ДО 61 преди 7 години
До ПАК ПРОСТОТИЙ...Сега не ги купуват, нали? Това заплаха, че ще се корумпират партиите ли е? Има си НК.Хайде стига с този плач! Като не сме на жълтите павета, да не ядем доматите с колците?:)
58
4
 
7
 
! Отговори
ПАК ПРОСТОТИЙ... преди 7 години
....ТЯ --ИЗБОРНАТА СИСТЕМА ----И СЕГА СИ Е ПОЛУ-МАЖОРИТАРНА ---ПОЛУ--ПРОПОРЦИОНАЛНА!АКО Е САМО "МАЖОРИТАРНА" -----ДЕПУТАТИТЕ ,,ЩЕ СЕ КУПУВАТ НА КИЛОГРАМ---БЕЗ ПРОБЛЕМИ!ВСИЧКИ МОНОПОЛНИ СТРУКТУРИ И СЕЛСКИТЕ БЕЙОВЕ ---ЩЕ СИ ВКАРАТ ИЗБРАНИ ОТ ТЯХ ХОРА !!!ТОВА СЕ ПРАВИ -----ЗА ДА Е СИГУРНА "избирателната система"---- И ДА НЯМА ИЗНЕНАДИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ!МАХНАТ ЛИ СУБСИДИИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА -----ПАРТИИТЕ ЩЕ СЕ ФИНАНСИРАТ ДИРЕКТНО ОТ....... ТУРЦИЯ , РУСИЯ , ЕВРОПА И САЩ!!!!/...това е целта /
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от политици и политолози. Закъсахме го както никога не сме го закъсвали, свихме се от 9 милиона на 6. Но не да си останело както е било. Ми то в момента е един кошмар. И става по-зле. Да се спретнат нещо да правят, че ще има бой. Минималната пенсия я вдигнаха нагло с 4/четири/ лева. А Слънцето Борисов ката джип за 200 000!!Да се взимат в ръце, че лошо им се пише.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До опппаааааИ не заеквай като отговаряш.Ако бяхме 100000 трудно щяхме да сме държава, а и "този" орган нямаше да се нарича Народно събрание.Броят на участниците в Парламента се определя не само и не толкова от броя на населението, а от необходимостта от покритие с управленски експертен законодателен ресурс на основните държавни функции.А покритието на функциите с човешки капитал зависи от качеството на този капитал - образование, експертиза, опит, и .... морал и отговорност.Анадъмну?
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазете си Конституцията! Тя защитава масата! "Кой" го е страх , че нарушава основния закон и че ще плаща един ден за това! Кой има интерес - мислете защо мълчаха ВСИЧКИ политици и политолози и оставиха чалгаря да се вихри цяло лято. Сега крокодилски реват... Пак ви лъжат. Колко пари си гласуваха в бюджета за глас? Народееее
54
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Досега не беше мажоритарно и благополучно ни докараха до дъното. Крайно време е да се опита нещо друго.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям зор да са 240, а не 120. И защо така, бе? Когато дават залата на НС половината дремят. Явно въпроса се решава и без тях. Ама кокъл изпуска ли се? Ще донесат от десет кладенци вода да доказват, че са нужни.