Само 11 от 130 партии са подали финансовите си отчети

Ако не го направят до края на месеца, губят субсидията
8
Само 11 от 130 партии са подали финансовите си отчети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само 11 от 130  партии, които са задължени да представят отчетите си пред Сметната палата, са го направили две седмици преди да изтече крайният срок за това.

Сметната палата напомня на политическите партии, че до 31 март трябва да представят финансовите си отчети за 2020 г. и декларациите по образец със списъци на физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци, направили дарения.

Още по темата

Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата на Сметната палата в раздела „Контрол-партии“.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2020 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите, са налагане на  имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв.; загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители; възможност  Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети  за две последователни години.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
ОТЧЕТА НА БСП ЗА 2020 год. от това което ми показаха от сметна палата БЗНС Е ПОДАЛА ОТЧЕТА.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
ВЛЕЗНАХ ПРЕДИ МАЛКО сметна палата БСП файловете за на БЗНС. ТИЯ БЪЗИКАТ ЛИ СЕ С НАС.
7
0
 
0
 
! Отговори
Каква субсидия преди 1 месец
да се затварят направо, а отговорните за отчетите - на съд за измами.
6
1
 
0
 
! Отговори
Станчо преди 1 месец
Премиерът Бойко Борисов трябва да отговори на българите: Защо неговото правителство е сключило само един ( 1 ) договор за доставка на ваксини с "куция кон" Астра Зенека, чието дружество се управлява от майката на Гербаджийка ?
ВЪН КОРУМПЕТАТА ОТ ВЛАСТТА !
5
1
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Какво правите бе , сънародници ? 130 партии. Нещо да не е сбъркано в статията? Че това си е чист ***. 130 партии....Вярно ли е това или майтап?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нека напомня че Герб ползват фондация Конрад, ДБ ползват фондация америка и отворено общество, ДПС всички знаят какво
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
130 партии у малка Бг с население 6,5 милионъ???

Абе и в детските ясли ли регистрират партии?!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Бесни Страшни Пенсии касата е празна. :D Няма отчет.
1
1
 
12
 
! Отговори
русенец преди 1 месец
Сто и колко партии имало в България? Че това значи да има хора, които са членове и членки на няколко партии едновременно. Редно е да се минимизира броят им до 2-3-4. Просто няма толкова идеологии и пътища за развитие. Просто прекалено много хора тук искат да си имат собствена партия, а това пречи !