Атанас Пеканов: Не подготвям политически проект

Условието по Плана за възстановяване е пари срещу резултати
Обновена: 5 фев 2022 21:49 | 5 фев 2022 21:05, Анисия Иванова
41

Вицепремиерът в служебните правителства Атанас Пеканов беше категоричен, че не участва в нов политически проект на президента Румен Радев. "Няма партийно строителство от моя страна", лаконичен беше той в студиото на "Опорни хора".

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост той уточни:

"Целият процес по изработката на Плана е дълъг и има много технически моменти. Сегашното внасяне вероятно е изпращане на предложенията на новите министри до ЕК, за да се покаже какви идеи имат. Става въпрос за такива стъпки, които в този процес се правят всяка седмица. Трудно е да се обясни какво е официалното изпращане и какво е подаване на бележки. Надявам се да са върнали бележки по критиките от края на декември".

Той подчерта, че никой не е очаквал служебното правителство да изготви план, който да бъде напълно приет от ЕК.  

"В началото на октомври имахме нашата позиция, знаехме и тази на ЕК. Ние не искахме да обещаваме неща, с които ще се обвържат парите, а те да трябва да зависят от бъдещи конституционни промени. По отделните сектори техническите коментари ни изненадаха. ЕК иска да знае какво и кога ще се случи до 2026 г. по определени проекти. Особено трудно е това да се случи в среда на изключителна несигурност. Комисията ни развя червен флаг. ЕК не иска вяли обещания, а конкретика", заяви икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Пеканов очаква напредък в преговорите в сферите на енергетиката и правосъдието.

"Един от добрите моменти е, че редовното управление има повече сила при преговорния процес. Надявам се да се преборят и нашата позиция, особено в частта за въглищните централи, да бъде защитена", заяви Пеканов.

Опасенията на икономиста са свързани най-вече със забавяне на изпълнението на проектите в Плана.

"Парите са там за нас. Няма да бъдат дадени на друга страна. Но ако не започнем изпълнението, няма да завършим целите и да изпълним Плана и така няма да вземем парите. Ние се забавяме със започването на реализацията. Реформите също трябва да се случват, реалистично е те да се осъществят за 2-3 г. Но проектите, които са свързани с обявяване на обществени поръчки, процедури по обжалване, трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Ако не изпълним високите цели, които са заложени, може да не получим част от парите. Това е част от условието -  пари срещу резултати", подчерта Пеканов.

Бившият служебен вицепремиер коментира и "Бюджет 2022". Според него е съвсем нормално финансовата рамка да бъде решена през настоящата година, а не в края на 2021 г..

"Ако смятаме, че бюджетът трябва да бъде рестриктивен, това отчасти ще намали растежа, но може да намали и инфлацията. Ако смятаме, че не трябва да бъде рестриктивен, трябва да помогнем на домакинствата, които най-много страдат от високите цени. В България енергийната бедност е огромна. Трябва решение дали да се дават целеви помощи на някои групи или на всички. Вървим към тенденция за подпомагане на групите с ниски и средни доходи. Българската държава няма дефиниция за енергийна бедност, ако имахме в закона такава норма, можеше да се адресира автоматично такава помощ", подчерта Атанас Пеканов.

Според него не е проблем, ако бюджетният дефицит е в рамките на 4,1%, но такъв би имало, ако се стигне до 7-8%. Все пак Пеканов е оптимист, че страната върви към овладяване на пандемията, което да доведе до намаляване на несигурността. Защото все още много бизнеси имат проблеми с планирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеканката е Печен
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя специалист да каже какви ги надроби с плана за развитие .Той не знае на кой свят се намира партия ще прави. Сигорно и той е завършил в Харвард.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е, този и без това не става, много е наконтен. Ако има лява партия у нас, щото центристка вече има, ПП-то,начело трябва да е някой като този от БСП младичкия, зарков...
20
0
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
Разбира се, че артистите не подготвят нищо. Само ДеСе подготвя политическите проекти.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС пари на комунисти не дава. Преди време ЕС спря парите по проекти по времето на Станишев. Да не мислите, че ей така ги изсипват с фадромата парите от ЕС? Те си имат служби и всичко се следи. На комунисти едно евро няма да изпратят от ЕС. Нинова беше уволнена през 2007 като министър заради корупция. Ес да не пасат трева?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светлото бъдеще се отлага . И кой ще прави деца на тая държава като всички чакат светлото бъдеще за да правят граждани ????????? Ни икономика ще остане ни народ ако няма незабавно бъдеще с германски заплати щом и цените и дълговете са германски.
17
0
 
5
 
! Отговори
Г-н Пеканов е... преди 2 години
....прав: не той подготвя нов политически проект, с това се е заел г-н Радев. Наско вероятно ще е следващата марионетка, в следващото президентско начинание. Ще го ползват, дорде дойде време да го изхвърлят. Засега чакаме да видим кога и как принципният ни президент ще занули правителството на коалицията. Това той ще направи, защото милее за България и въобще не иска да се меси в работата на изпълнителната власт, за да изземе функциите й!
16
0
 
12
 
! Отговори
Насладете се: преди 2 години
новата президентска версия на Кирил Петков! Просто Наско.
15
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 2 години
Едно е да знаеш, второ е да можеш, а трето и чтвърто да го направиш
14
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
До иде глад "радев разбра за грешката с киро но е късно тия ще опоскат България" Колкото беше "грешка", че Славчо не състави правителство, за да даде цялата власт в ръцете на Фигуранта да прави чистки,толкова беше "грешка", че Радев назначи Просто Киро: и двете са предварително избрани от ДС назначения, и Фигуранта е напълно наясно с деструктивната роля на Киро-ДС затова го сложи - да разграбва България и да я докара до просешка тояга, за да могат да докарат Възраждане а после и Радев Самодържец
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той подчерта, че никой не е очаквал служебното правителство да изготви план, който да бъде напълно приет от ЕК" Хахахаха. Значи НАРОЧНО сте лишили България от МИЛИАРДИ евро помощ в пандемията, като не сте подали наследения от ГЕРБ.
12
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Настанаха пилци - пое..ха квачки!!! !
11
0
 
7
 
! Отговори
иде глад преди 2 години
радев разбра за грешката с киро но е късно тия ще опоскат България по лошо и от комунистите
10
0
 
10
 
! Отговори
цитат преди 2 години
"Ние не искахме да обещаваме неща, с които ще се обвържат парте, а те трябва да звисят от бъдещи конституионни промени." По голяма тъпотия от тази още не бях чувал. Не зная държава в ЕС която да си е променила конституцията, а получи парите по плана за развитие и устоичивост. Поредният спциалист на теория, или така наречените "калинки".
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пубер...
8
0
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Измислен герой
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сте политически трупове. Като гледаме харвардските дечица с тъпия бизнес нюх с усмивки и наклони на когото трябва, и на тях ще им се бие един мощен шууут на следващите избори. Така и не разбрах какво им пречи за Белене? Земетресение над 7 по Рихтер ли очакват, или щатския вазелин е с фулерени?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бесепари, защо Нинова изчегъртва хората на Радев и Гергов, както писаха в медиите? Това нормално ли е? Нали и те са част от БСП? Защо ги изчегъртват?
5
0
 
20
 
! Отговори
Нещастник преди 2 години
Тоя измамник 9 месеца троши пари и един план не можа да направи. И сега като всеки комсомолец, дава акъл на другите
4
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симпатично,умно и интелигентно момче.Има бъдеще.