ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет

Преговорите за съставяне на правителство продължават
66
ПП търси подкрепата на независимите депутати за кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

И днес продължават преговорите на "Продължаваме Промяната" (ПП) в парламента за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев, който е и кандидат за премиер, и преговорният екип на ПП ще търсят подкрепа от напусналите "Има такъв народ" депутати, които станаха нечленуващи в парламентарна група, предаде БТА.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ)

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет, обяви след края на срещата с БСП Асен Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и за изготвяне в кратки срокове на програма, която да бъде приета на политическо ниво и в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите и необходимите дейности до края на годината.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП. По думите й е договорено екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за ДБ е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Според него нови избори могат да доведат до повече конфронтация, разделение в обществото и до парламент, който е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи управление. "Всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза Иванов.

Той обяви приоритетите на ДБ - конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Като важни определи и по-активна дейност в културните политики и демографията. Христо Иванов отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи след срещата с ДБ Асен Василев.

По думите на Корнелия Нинова темите за кабинет и министри са оставени за втори етап на разговорите между ПП и БСП, защото "по-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите шест месеца".

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още, стана ясно и от думите на Асен Василев след срещата между ПП и ДБ.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напоследък всички обясняват, че нормалното било, депутатите да гласуват както някой някъде им е наредил, под строй и ако може без да задават много много въпроси. Иначе казано, депутатите трябвало да бъдат овце.
58
1
 
7
 
! Отговори
КАК СТАВАШ НЕЗАВИСИМ преди 2 месеца
ОБЯВЯВАШ, ЧЕ СИ ВЪЗМУТЕН ОТ ПОЛИТИЦИТЕ Х, СЛЕДВА КАКВА УМОРА ТЕ Е НАТИСНАЛА, КОЛКО ОГРОМНО Е РАЗОЧАРОВАНИЕТО, НАПУСКАШ ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ И ПАРЛАМЕНТА, НА СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН ОБЯВЯВАШ ЧЕ СИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПАТРИОТ И ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ БОРИШ С КОРУПЦИЯТА, ЧЕКМЕДЖЕТАТА И КЮЛЧЕТАТА ЗА ТОВА ОСТАВАШ В ПАРЛАМЕНТА И СИ НЕЗАВИСИМ- ОЧАКВАМЕ ОЩЕ УМОРЕНИ НЕЗАВИСИМИ МИЛИОНЕРИ- МОЛЯ ВИ НЕ ИЗБИРАЙТЕ ТОЛКОВА БЪРЗО УМОРЯВАЩИ СЕ ДЕПУТАТИ- ИЗЛИЗАТ МИЛИОНЕРИ НО БОРЦИ С ЧЕКМЕДЖЕТА
57
0
 
13
 
! Отговори
перко преди 2 месеца
Въх, повярвах ви! Кого лъжете измамици?
56
6
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 2 месеца
Абе вие от ГЕРБ много се измъчихте,бе.От 1 година не сте в управлението и ох,мъка,мъкааа.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП да си връщат мандата и нови избори защото ако пак се опитат да ни мъчат този път ще има въстание и линч за всички участници в управлението.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това безобразие, при вот на недоверие да имат право да взимат мандата отново. Ужасс
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези крадци които съсипаха държавата и нанесоха хаос и разруха още ли се натискат да са във властта. Изчезвайте мошеници от където сте дошли. На всички е ясно, че дойдохте с цел да крадете.
52
1
 
11
 
! Отговори
П.К. преди 2 месеца
"Правителството" на баламурниците "работило" за "интересите" на България??? Боже, упази от такава "работа", от такива "интереси". По-скоро, на пожар, да идват ИСТИНСКИ, ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, КОИТО ДА ЗАПОЧНАТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО ОТ РУИНИТЕ, В КОИТО НИ СТОВАРИХА тези нека-дърници и лъж-ци.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирчо-Кокорчо, после Кокорчо-на Кирчо. Не знаех, че ге*овете се менкат.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПОРЕД ЗАКОНА. Според Киро КУПУВАНЕТО на дупетати е демокрация?!?
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези нямат капчица срам. Готови са през 6 месеца да се въртят, ама да не пускат кокала. Хиените толкова са безсрамни, че не останаха любовници, кумове които да не са във властта
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На практика нямат шанс да съберат 121 души след врътките, които направи Чалгаджията Славчо. Очевидно тия депутати, които останаха при него или са работници от фирмата му или са били обработени по друг начин /силов или финансов/ за да не избягат. Тъй че..
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ,ДПС и Копейкин най-много драпат за нови избори,защото си въобразяват,че всеки от тях ще получи много гласове,за да съставят кабинет.Чалгарите въобще не ги слагам в сметката.Само че,това няма да се случи и пак ще ходим на нови избори.И народа пак ще гризне дръвцето.Докога?
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако някои партии и депутати искат да се спасят,трябва да подкрепят кабинета,иначе ще видят друг парламент през крив макарон.
45
12
 
4
 
! Отговори
48-и гербераст преди 2 месеца
Така ли бе, лакей банкянски и теляк на сикаджийската мутра? Да, протест имаше, многохиляден протест и той беше в защита на достойния,образован и възпитан Никола Минчев, когато новата коалиция на СИК, Решетников, сараите и чалгарите на сакатото учиндолско нищожество го свалиха! И отсега нататък, герберастче жалко, в България ще има само такива протести! Десетината платени глупаци на Копейкин въобще не ги слагам в сметката!
44
5
 
7
 
! Отговори
Мустафа Бир Фишек преди 2 месеца
Абе българите си искат да ги управляват мутри и простаци. На бай Таньо като му говори интелигентен и образован човек, той не разбира.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябва да има независими депутати, всички са излъчени от някоя партия и никой от избирателите не е гласувал за независим депутат.
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори и да купят депутати и съставят правителство през есента ще има масови протести и ще бъдат свалени и пометени.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тези които се продадоха да не си мислят че ще могат да си харчат парите, я тежко заболяване, я катастрофа...., лошо е когато си се продал и те знаят. А и файда бяма щото има група от БСП която ще разтури седянката... Р. Овч я дерижира.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слави разбра по трудния начин, че с тестове за лоялност и детектор на лъжата, няма да държи хората си изкъсо, в българската политика издигането става с дълги години доказване, че си безкрупулен мошеник, готов на всичко да си във власта. Там не е за хора с чест и достойнство. На олигархията такива не им трябват.

Спонсорирани публикации