Тома Биков: ДБ бяха ключът към решаване на политическата криза

Той не вярва България да се превърне в президентска република
22 яну 2023 17:02, Нели Христова
25
Тома Биков: ДБ бяха ключът към решаване на политическата криза
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се променя непрестанно, дори и като персонален състав. Това посочи пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Може би сме партията, която си е признала най-много грешки и то докато е управлявала. Ако се върнете, ще видите колко министерски оставки има. Всяка от тях е признаване на грешка пред обществото и пред нашите избиратели."

Нямаме намерение да признаваме нищо пред ПП и ДБ, посочи още той.

"В момента те са в позиция да признават свои грешки, а не го правят. Ако са морален стожер на обществото, би трябвало да се отнасят така и към себе си. Това, че са заобикаляли закона, когато са приемали дарения, не ги води към признания. Личи, че това е корпоративно финансиране."

Тома Биков изрази личното си мнение, а не позицията на партията си, че трябва да се направят промени в Закона за финансиране на политическите партии.

"Необходимо е да бъде увеличено публичното финансиране на партиите и да бъдат забранени всякакъв тип дарения, ако искаме да няма схеми и зависимост".

Биков посочи, че от 2-3 години българската политическа система се намира в период на трансформация, която предстои да бъде завършена в рамките на тази година.

"Едно преминаване на двублоков модел с един ляво-либерален център и един дясно-консервативен център. От тях се структурират различни мнозинства. Това отнема сериозна обществена енергия. Двете формации, изразяващи тези тенденции, са ГЕРБ и ПП“.

Като една от възможностите да бъде ясно очертан този разлом е коалирането на ДБ с ПП, посочи депутатът.

"Ще ми бъде интересно как ще се случи трансформацията в ДБ по отношение на бюджетната политика, ако тръгнат да се коалират с ПП. Те демонстрираха диаметрално противоположни цели и намерения по отношение на бюджета. Очевидно по-големият коалиционен партньор ще наложи своите виждания".

В тази нова ситуация БСП играе ролята на второстепенен фактор, обясни още Биков пред БНР.

"Тепърва ще се дебатира доколко имаме съвместимост с БСП, защото към този момент и в рамките на 48-то НС бяхме на различни позиции по основните стратегически теми".

Нашият основен политически опонент в момента са ПП, заяви той.

ДПС тепърва ще трябва да се позиционира в този нов модел, каза депутатът: "Те намират правилния начин да се позиционират в различни ситуации".

Новите реалности ще зададат нови противопоставяния, посочи Биков.

Част от тях съществуват. Има устойчивост на хората, които гласуват за едната или другата посока. Една партия може да изчезне, но тези, които са гласували за нея, ще произведат ново свое представителство, което няма много да се различава от старото. В такава ситуация ние ще трябва да преосмислим и нашите досегашни опоненти. Едва ли в момента обаче може да говорим за това ,което ще се случи в 49-тото НС“.

Вярвам във възкресението, но мисля ,че то се е случвало само веднъж-преди 2000 години. Така Биков коментира възможността НДСВ отново да стане значим играч на политическата сцена.

С колегите от СДС работим добре и около тази ос ще се явим на избори, каза той.

В определени сектори имаше положителни резултати от работата на това служебно правителство, смята Биков.

"В енергетиката, във възстановяването на контакта с Турция по отношение на миграцията. Но има и министри, които останаха незабелязани“.

Той постави слаба оценка на работата, свършена от Министерството на културата по отношение на Плана за възстановяване: "Абсолютен провал. Там е направено едно голямо нищо".

В сектор "Сигурност" още не могат да се справят с щетите, нанесени от Бойко Рашков, отчете още той..

Това, че някой разговаря с някого не означава, че ще коалира с него или че ще му възприеме идеите, напомни Тома Биков.

"Това е част от демокрацията и нормализацията на политическата система. Надявам се този процес да продължи в рамките на политическата кампания".

На въпроса, зададен от Даниел Лорер по-рано в предаването, защо БСП, ГЕРБ и ДПС не направят правителство сега, той отговори, че такова е било възможно между ГЕРБ, ДПС, ДБ и "Български възход".

"Това са партиите, които гласуваха за модернизацията на българската армия. Те приеха удължаването на бюджета и редица стратегически теми. С БСП и ДПС сме гласували за изборния кодекс. Бих попитал господин Лорер защо не избрахме правителството на Габровски, което беше единственото конкретно и реално предложение в рамките на този парламент. Нищо друго конкретно не беше предложено".

ДБ бяха ключът към решаване на политическата криза, смята депутатът.

"Те не се възползваха от нито една възможност да бъдат ключов играч в политическия процес. Това е причината сега да търсят спасение при ПП. Това ще бъде движение на оцеляването, а не нещо, което да ги превърне във фактор, с който да се съобразяват всички".

Не мисля, че България ще стане президентска република, посочи Биков.

Той обясни още, че ГЕРБ нямат предпочитания за датата, на която ще се проведат следващите изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Бяха....А на нови избори...умряха.
12
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това лице по -добре дя се върне при куклите,да прави детски представления,а не да говори глупости.Докато не се разтури банкянската разбойническа организация,докато не бъдат арестувани крадливия банкянски павиан и неговите приближени,няма оправия.
11
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Аз мислих че тиквата спечели изборите а пък ключът бил ДБ . Крадливи герберски шегобийци...
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 Нали знаеш, кого разследват за Джеймкор, Хемус, ББР и дарения от Нексо? ПП и ДБ. В затвора хвърля само Киро просто, без да има доказателства, обвинява.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но ДБ с мазохистична страст отново се хвъят в прегръдката на ПП. Шарлатаните от Продължаваме Подмяната сега си търсят нови "граждански обединени" пионки, които да командват и с които да си измиват ръцете, при евентуални гафове.
8
2
 
4
 
! Отговори
КлубДондуков53 преди 1 година
А така добре си работехте с тях преди по усвояването на еврофондове.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяхте " 1ва политическа сила" бре Биче? Вие що не " управлявахте"? Сами .Малко СТЕ!!!Стана ли ви ясно вече? И още ще намалявате!!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
Много обичат да чета словоповръщанията, на които самата Тома Кравова не си вярва :) плюс обожавам да гледам как клето мууууучччччиииии :)
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Тома Биков, сега трябваше да сме в режим на тока с 5 лв. цена на бензина, щяхме да се върнем във времената на Жан Виденов с 400% инфлация, а Бойко щеше да вкара Доган в затвора и да изгони вълка от София. Щом искате да сте бедни, пак си ги изберете.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно те с 400-те хиляди дарение от бандитите NEXO, най-малко са ключът?! Но пък отдруга страна бандити с бандити се надушват! Като се вземе предвид, че и ПП излязоха не по-малки бандити и крадци, то тогава бъдещата коалици вече е готова! Въпросът е вече само как ще делим, реципрочно ли или 5 за бойко едно за киро, кокорчо, гномчо и хрисито!? В бандустан краставите кучета от километри се надушват!!!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ключът сте вие с ДПС. Изчезвате от политиката заедно с всичките ви депутати, кметове и общински съветници, и всичко ще си дойде на мястото.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свърши криптовалутата, ко праим са.
1
5
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
дб не са никакъв ключ да заминават на фронта в украина да се бият с русиянали искат вместо преговори и мир оръжие и с-мъ=рт