Стоянов: Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено на Украйна

Страната ни не подготвя допълнително споразумение
20 мар 2023 20:41, Нели Христова
93
Стоянов: Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено на Украйна
Снимка: БГНЕС

България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел, където участва в съвместно заседание на своите европейски колеги. На срещата се обсъждат възможностите за по-нататъшна военна подкрепа за Украйна.

Днес беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди, уточни Стоянов. По неговите думи България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Стоянов уточни, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър. Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" - това са български компании, частни и държавни, добави той.

Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ, поясни министърът. Стоянов заяви, че принципно общите обществени поръчки в отбраната са предпочитани и отбеляза, че нашата страна се е включила в съвместна поръчка за противоракетни комплекси, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
До До Eйgжънт Apиeл Ckит 3aщoтo "мaлoyмнo изчagиe", тakoвa зanagнo въopъжaвaнe" ниe нe noлyчaвaмe или ни ce npegлara yмишлeнo нa нeнъзмoжти цeти и ycлoвия! Texнитe nлaнoвe ca тyka ga нямa бълrapcka gъpжaвa и бълrapckи нapog...
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59. На феминистка дрога съм.
49
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако виждаме, че побеждава Русия, ще помагаме на Украйна; ако виждаме, че побеждава Украйна, ще помагаме на Русия. И така, нека "истинските" бели мъже се изтребват взаимно и колкото може повече в организираните от самите тях скотобойни.
48
18
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Руската пропаганда се е активирала. Скоро, народите поробени от рамките ще се надигнат и Русия ще е =Москва.
47
4
 
16
 
! Отговори
Цинизъм преди 1 година
В държавата ни възрастните с пенсия колокото да не умрат, но комунистическият интернационализъм ни кара да подаряваме бомби на украйна!
46
5
 
13
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
45
5
 
10
 
! Отговори
маилс преди 1 година
Стоянов да бъдем конкретни .Страната ни или продава боеприпаси на конкретна страна в конфликт -което е нормална търговска практика ,естесвено още по добре и на двете или ти скъпи подаряваш нещо което не е твое ,което е злоупотреба и съответно подлежиш на съдебна отговорност като длъжносно лице .
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук пише една шматка, дето са го сложили да налива масло в огъня, да неври хората и да генерира мнения. Това му е работата - дразнител. Срамна професия, но явно за друго не става.
43
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпратете всичките тези генерали иФатмаци на Украйна! Украйна има нужда от такива военни гении, които си дадоха всичкото оръжие на чужда държава и си фалираха собствената държава!
42
6
 
23
 
! Отговори
До келеша преди 1 година
С изключение на теб, тук пишем българофили. Ти не си такъв и не виждам смисъл да навестяваш тоя форум. Намери си някой немски, или френски и пиши там. Ние тук не желаем България да праща оръжие на урките, както и не желаем да сме в ролята на тоалетна хартия на урсула и наркомана.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СержантБАС ДЪРЖИ !!! РОМКАТАСИ ДЪРЖИ МЪ ХАЛ
40
16
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Абе пишете си тук спокойно под новините бе русофилчета:):):)Никой не ви ......
39
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Eйgжънт Apиeл CkитHATO nлaнoмepнo yнищoжи бълrapckaтa apмия, въopъжeниe и BПK oщe npegи ga влeзeм в aлиaнca. Пocлe ни нaбyтa в rpeшни и cвpъx ckъnи cgeлkи, orpoмнa бюpokpaция и иkoнoмичeckи нenocилни nporpaми. Cera ни изcтиckвaт, нe щoтo тexниkaтa ни e чak тoлkoз нyжнa нa Уkpaйнa, a зa ga ни вkapaт във вoйнa c Pycия... Toвa e цялaтa paбoтa!"Цяла Европа, Америка, Австралия, Япония е въоръжена с оръжия на НАТО и само БГ армията фалира. ЗАЩО бе комунистическо малоумно изчадие?
38
22
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Бас ловя, че 99%от коментиращите се възползват от техника и блага на запада, децата им избягаха и те там, а на поддръжниците на она гнил строй им останаха само бръмбари от съветско време в главите. Не забравяйте, че Русия се състои от много държави, завладяни заради имперските амбиции на болните мозъци там. Сега им е жал, че остатъка от гнилата империя ще се разпадне
37
1
 
11
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Разбери веднъж за винаги мазнико: НИКОЙ НЕ НИ ПЛАЩА! В ТОЯ САЙТ ПЛАТЕН СИ САМО ТИ! НИЕ СМЕ ХОРА, КОИТО САМИ МИСЛИМ И НЕ ЧАКАМЕ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ НЯКОЙ КАКВО И КАК ДА НАПИШЕМ!
36
22
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Електората на БКП и Възраждане вие на умрело:):):)Малко сте бе:):):)И паметника на Альошата ше ви демонтираме и оръжия за Украйна ше пращаме все повече:):):)Вие си пишете тук под новините:):):)
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен40. Тука ше си седим да те дразним докат се разцепиш от злоба
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската армия отдавна не е Българска.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ревете бе цър'в'ули про'с'ти некадърни? След 2 седмици ПАК ще гласувате за ес и нато, нали?!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоянов и служебното правителство да заминават на фронта! Да вземат и киро и оня грозния с големия нос от ДБ!