Нинова предлага увеличение на минималнaта заплата до 940 лева

Служебното правителство прехвърля отговорност
25 мар 2023 19:50, Росен Стойчев
105
Нинова предлага увеличение на минималнaта заплата до 940 лева
Снимка: БГНЕС

Ние предлагаме увеличението на минималната заплата да е 940 лева от 1 юли. Сега това е 50% от средната заплата. Това е 42 пъти внасяно предложение от БСП. От 1 януари 2024 г. 50% от средната заплата може да е друга сума. 500 000 българи работят на минималната заплата.

Още по темата
Да се твърди, че повишаването на тяхната заплата е причина за инфлацията, е цинизъм. За инфлацията има съвсем други причини. Сред тях са напечатаните пари, войната и последиците от нея, спекулата на пазара. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за Нова Нюз.

По думите ѝ служебният кабинет се е отказал и от тавана на надценките. "Два месеца лъгаха българския народ, сега прехвърлят отговорността на парламента. Новият сайт за сравнение на цените е едно нищо, не е мярка срещу спекулата. Таванът на цените от малката потребителска кошница е работещо решение, Словакия, Черна гора и РСМ го въведоха преди дни. ", заяви тя. И допълни, че финансовият министър трябва да бъде уволнена заради изказванията си за колапс на финансите.

Според нея служебният министър на икономиката не знае какво говори. "Ние сме привърженици на френския вариант - веригите да определят един обем от стоки, които да се продават под определена цена. Служебният кабинет обаче хвърля прах в очите на хората, а не се договарят с веригите. Подкрепяме диференцирана ставка за ДДС и намаляването му за храните. Българските и европейските субсидии трябва да се изравнят. Субсидиите на зърнопроизводителите трябва да се намалят и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо", коментира Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
Социалист преди 1 година
Тя така си приказва, г-жа Нинова, не й обръщайте внимание. От нея ако зависи, дори и 500 лв на месец са ви много.
69
1
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
Даааа.... сега всички предлагат.Но после ,кой и как ще го направи?Има ли ресурсите или само търси власт.....като всички други.
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минимална заплата от 940 лева ще е почти според директивата на ЕК, минималната да не е по-ниска от 50% от средната, но това е засега, само за първото полугодие на 2023 година при средна заплата от около 1900 лева. През второто полугодие средната заплата се вдига с около 200 лева и за изпълнение на директивата на ЕК, ще трябва минималната да е над 1050 лева.
67
3
 
5
 
! Отговори
ПРЕПОРЪЧВАМ преди 1 година
Привържениците на социалистите в който и да е МИР - да се гръмнат. Времето ви изтече преди 30 години!
66
3
 
2
 
! Отговори
ПРЕПОРЪЧВАМ преди 1 година
ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ В 15 МИР - ПЛЕВЕН НА 02.04.2023 ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА 1 - КП"БСП-ЗА БЪЛГАРИЯ" С ПРЕФЕРЕНЦИЯ 1.3.Биляна Дикова Велева-Грънчарова ИЛИ 1.5. Злати Иванов Тодоров МОЖЕТЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ САМО ЕДНА ПРЕФЕРЕНЦИЯ,ЗА ДА Е ДЕЙСТВИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕТО ВИ!!!
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
940 лв минимална са подигравка, Нинова! Комунистическа подигравка. Вземи пример от Румъния поне , около 1400 е минимума там ( в бг лв.).Или към 700 Евро. У нас - ако се вдигне на 900, става около 450 евро. Направо мизерия. Ама румънците яко се борят с корупцията, а у нас БСП е един от символите за корупция и провалено управление. Заминавайте си!
64
0
 
5
 
! Отговори
Всяка една инфлация преди 1 година
Води до намаляване на покупателната способност, като ви кацнат безработните от съкращенията се появяват дефицити, ще те видя какво ще правиш. 30 г. си в политиката, време е за пенсия, топлото местенце в ЕС те чака, нали затова ходеше с папките до Козяк преди миналите избори. Твойта е лесна над ДЕСЕТ ХИЛЯДИ заплата, безплатни консумативи, шофьори. Уредила си се добре на кацата с меда. От рецесия ще минем към ДЕПРЕСИЯ. Цени на горива падат, парно, тжк, вждо, оператори надуват цените.
63
5
 
3
 
! Отговори
Популистка преди 1 година
Намаляй инфлацията, с това помпане на държавни заплати, които частният бизнес ви изработва и се задъхва след санкциите за евтино гориво и ток, не трябваше и 4% да получите. По ваше време Тройната ни вкарахте в ЕС. Винаги сте ползвани за коалиции, когато трябва да свършите мръСната работа на тлобалистите. Имаш сто процента инфлация, сто процента за година и половина. И излизане от ЕС и НАТО.Кило пресни картофи десет единадесет лева, дезодорант от пет лева десет, тоялетна хартия от 4.50 е 7.70
62
0
 
6
 
! Отговори
ИТН преди 1 година
Не пък предлагаме да е 1500 лв. тогава
61
1
 
6
 
! Отговори
Шайка преди 1 година
Не фашисти а комунистите не дават на хората да живеят добре всъщност диктатурата вече е плъзнала по целия свят...
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска на дебатите БСП-ето много се изложиха. Свиленски накрая направо се нассс ра. И 6% са много за такава партия.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак с популистките изказвания преди избори. Утре ще мисли да вдигне пенсиите и да се бори с бездомните кучета сигурно.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е , сега другите ще за почнат 1200, 1500,,,,,, като на римска сватба .Бюджета бил продънен , имало икономическа криза , май.на.та му
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова, що сега предизборно го предлагаш това? Що не го НАПРАВИ, вместо да го предлагаш, когато беше министър и вицепремиер? Защо?
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сла- Нинова говори преди изборите, а като се докопа да продава оръжие, пълни само партийната черна касичка, за да се самопреизбере!
55
2
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тя предлага, ама трябва да спре издръжката на синовете в Америка и да спре уискито на мъжа си! За да вдигне минимална заплата. Ама няма да го направи, за това само го Предлага! Ако я изберете ще си я платите като робски труд. Наздрава! На мъжа и.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така фашистистите казват на демокрацията вече "популизъм".Истинската демокрация някъде изчезна.Внесто демократи има някакви либерали,които не ги харесваме,защото си приличат на фашисти.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистите са против вдигането на заплатите ни.Искат да им работим за без пари.Затова толкова плюят кака Корни.Ако зависеше от фашистите щяхме да сме на заплати 100 лева,а те да изнасят държавата в посока Дубай и да си ходят на почивки по цял свят.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова , на 8 март вечерта лично ти казах да върнете Законно калашниците на народа !Ако си забравила питай Вигенин, на него го и повторих на 22 март в присъствието на Кирчо , Христо Иванов и Стефан Янев .
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е отчаяна корнито