Гълъб Донев: Показа се уродливото лице на политическия цинизъм

Някои искали да вземат държавата на концесия
122
Гълъб Донев: Показа се уродливото лице на политическия цинизъм
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не съм броил последните 299 дни. Не съм се замислял дори, че е изминало толкова време откакто съм служебен премиер на страната. Това е една изключително голяма отговорност, която се носи пред българското общество. Особено на фона на ситуацията, която заяви първият служебен кабинет през август миналата година, заяви пред Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев.

Още по темата

По думите му правителството се е сблъскало с много кризи през изминалите 10 месеца.

„Това, което направихме може да бъде направено не от едно, а от две редовни правителства. Това е една изключителна отговорност, натоварване и изтощение не само за премиера, но и за екипа, който работи с министрите. В това включвам и държавната администрация, защото в тази специфична политическа ситуация – държавата има сигурност чрез действията и на държавните служители”, посочи той.

Донев беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста.

„Още, когато встъпих в длъжност на 2 август казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз и служебния кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалния ход, така е и по Конституция”, каза премиерът.
Премиерът коментира въпроса колко близо сме до нови избори с думите: „След това, което за тези два месеца – от 2 април до сега гледаме, преговорите за съставяне на редовен кабинет, преговорите, които се оказаха замразени, се оказахме в ситуация в която, от ротация на управлението, се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно. Че искат да вземат държавата на концесия”, каза той.

„Никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от НС. България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебно или редовно – държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет? Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос”, коментира Донев.

„Въпросът с мандатите не означава само това през определен период от време да бъде връчвана и връщана папка с име. С връчването на мандата започва да тече обратното броене – седем дни да се представи състав на кабинет. Тук това не е само отговорност на мандатоносителя. Това е отговорност, която трябва да изпълниш и пред обществото. А президентът, връчвайки мандата, носи отговорност и пред българските граждани. Не мога да давам съвет на президента, но според мен, когато той връчва мандата, той трябва да е убеден, че когато връчва мандата, той ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще”, отговори Донев на въпрос бави ли Румен Радев връчването на втория мандат.  

По думите на премиера идеята за ротацията на премиера, предложена от първата и втората политическа сила, всички „очаквахме да сработи”.

„Това е иновация в българския политически съвет. Няма предвидено премиер и министри на ротация. Това означава, че на всеки 9 месеца премиерът подава оставка та си и тази на МС, след това отива в парламента, където му я гласуват, а тя може и да не бъде приета. Това е нещо ново в нашия политически живот”, призна той.

Донев подчерта, че в момента МС работи на пълни обороти. „Това, което успяхме да направим в енергийната сфера са ниските цени на природния газ, на тока, компенсациите за бизнеса и гарантираното отопление и осветление за гражданите. Имаше и лоши сценарии, особено на фона на развиващата се криза. Но успяхме да  постигнем най-вече е спокойствие на гражданите и бизнеса”, увери премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: правителствоДонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 10 месеца
този явно си е купил огледало...
97
1
 
5
 
! Отговори
Tangra преди 10 месеца
Тези които виждат руснак зад всеки ъгъл могат спокойно да станат поданици на падишаха.Ще имате много братя по Кърджалийско и далироманско.
96
7
 
3
 
! Отговори
Гълъбче ,мамино преди 10 месеца
Твоят шеф, бг президента бе одобрен от решетников, т.е. от Путин, а така настаненият за президент Крадев избра теб---така,че не ми говори за морал.....
95
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да се променят правилата за съставяне на правителство като в Гърция: Партията получила най-много гласове на изборите получава като бонус още 50 депутатски места. А останалите се разпределят процентно между останалите класирани партии и коалиции преминали бариерата от 4 или 6 процента. Така се избягва политическата криза и възможността от външно влияние от служби, централи, НПО-та, посланници, многознайковци или местни частни интереси.
94
1
 
0
 
! Отговори
антирелигия преди 10 месеца
До Я. Я.Бог няма... за съжаление...
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЩОМ "ПАРТИИТЕ" ТОЛКОВА ВРЕМЕ НЕ МОГАТ ДА СГЛОБЯТ УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ, ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ИМАТ АБСОЛЮТНО ДОВЕРИЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА НАЗНАЧЕНИ ОТ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ. АКО НЕ БЕШЕ ТАКА ЗА 10-15 ДНЕ ЩЯХА ДА СГЛОБЯТ КОАЛИЦИЯ И ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО. ПАРЛАМЕНТАРНИЯТ КОНТРОЛ НАД СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО РАЗИГРАВАН ОТ ПАРТИЗАНИТЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ КАТО РАЗПИТ В ГЕСТАПО Е САМО ЗА ПАРЛАМА И ПОЛИТИЧЕСКА ИЗГОДА,ТЪЙ КАТО НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА СЕРИОЗНА РАБОТА!!!...
92
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълен одит на кражбите на гълъбарника!
91
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската група за диверсии назначена от Радеф, говори за цинизъм. Нагли предатели, които мястото им е в затвора!
90
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Така Този не е гълъб, а най-обикнопвен червеношийка.
89
6
 
4
 
! Отговори
Така преди 10 месеца
Не ни трябват Гълъби, а Ястреби!!!!
88
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вярното куче на ypoдливия Радев пак се изходи неподготвено по въпроса.
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, Радев! Откъде изкопа ПеПетата?! Добре, че намери някакви за свестен временен кабинет. Но за президентска република ще имаш Много Здраве!
86
3
 
4
 
! Отговори
Митев преди 10 месеца
Г-н Донев забравя КОЙ ги лансира тези и от кое котило са. Защо не споменава за "топлата връзка" м/у тях и Началника му Радев?!
85
3
 
6
 
! Отговори
1212109876 преди 10 месеца
Лястовици, гълъби и кукумявки.
84
0
 
6
 
! Отговори
СИСИ КЕЧ преди 10 месеца
До Я. Я. ---------АКО ИМАХА ЩЯХА ДА ВЪВЕДАТ ВЕРОУЧЕНИЕТО, А НЕ ДЖЕН ДЪР ИДЕ О ЛОГИЯТА!!!
83
1
 
5
 
! Отговори
Я. Я. преди 10 месеца
КАКВИ ГИ ВЪРШИТЕ БРЕ? ИМАТЕ ЛИ СТРАХ ОТ БОГА?
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА СЕ ИГРАЕ НА ДЪРЖАВА НЕ Е КАТО БЕЛОТА!!!
81
2
 
5
 
! Отговори
До ПИТАЩ преди 10 месеца
До ПИТАЩ - то няма да можем, защото така е направено законово, че партиите управляват, а партиите сме ги видяхме и сме ги виждали. Трябва да се смени системата, но пак минава през партиите, а те не искат. Въпреки, че дойде от итн, идеите с референдуми да се принудят партиите да гласуват НАРОДЪТ да избира ПРЯКО, ЛИЧНО, МАЖОРИТАРНО властите (2016 за законодателната, 2023 за изпълнителната) беше добра, но самите итн я саботираха. Но това са вариантите-референдум или революция. Поне според мен.
80
2
 
8
 
! Отговори
Питам Ви преди 10 месеца
Ще излезе евреина Соломон Паси в пряко предаване, в ефира на Българската Национална Телевизия и най- арогантно ще заяви: - Време е да скопим Българския лъв! - и абсолютно нито един политик дума няма да обели с/у това негово изказване!?!?!?! - В коя държава нещо подобно може да се случи без да има никаква реакция или последствия?!? - Вече няма Българска държава - тук е юдейска васална територия!
79
0
 
7
 
! Отговори
чичо Къди преди 10 месеца
А си мислих, че по-младите са умни ... АМЕ НЕ!