»ма ли рекет и натиск върху "Ћукойл" да продаде рафинери€та?

 уюмджиев: “ези усили€ н€ма да доведат до 73 ст. намал€ване на цената
23 окт 2023 22:13, јниси€ »ванова
18

ѕод заплаха за отнемане на дерогаци€та, "Ћукойл" тр€бва да си плати данъците и таксите към държавната хазна. ¬ противен случай компани€та ще тр€бва да спре да работи с руски петрол и да преработва нефт от други доставчици.

"„ух днес, че става въпрос не за 500 млн., а за 1,5 млрд., които тр€бвало да се плат€т, и част от тези пари тр€бвало да бъдат за данък свръхпечалба, само че такъв данък аз не знам да има. ÷€лата истори€ ми звучи като рекет и като натиск върху "Ћукойл" да продаде рафинери€та", коментира енергийни€т експерт явор  уюмджиев в студиото на "ƒен€т ON AIR".

—поред него се губи прозрачността и €сната собственост. "¬сичките тези усили€ н€ма да доведат до 73 ст. намал€ване на цената на горивата. √оривата в ”нгари€ и —ловаки€ са по-скъпи, отколкото в Ѕългари€, въпреки че и двете ползват 100% руски нефт. 60 долара е таванът за купуване на руски петрол. ƒнес беше 91 долара. јко следваме италиански€ сценарий, цената на горивото ще е около 3,60 лв.", коментира  уюмджиев.

ѕо думите му са необходими минимум три месеца, за да се пренастро€т логистичните вериги на доставки. "¬ момента се транспортира главно руски нефт. ѕланът за доставки е насрочен за много време напред", об€сни енергийни€т експерт.

“ой посочи като нев€рно твърдението, че в „ерно море има друг нефт освен руски. "¬сички€т капацитет да вземем от азербайджански€ нефт, пак н€ма да стигне. “ази хипотеза отпада. ќстава единствено транспортът през Ѕосфора, но през него не могат да минават големи кораби, забранено е", за€ви  уюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

—поред него е възможно по средата на зимата да се вдигнат цените на горивата. √остът е на мнение, че в Ѕългари€ н€ма как да се върнем на 2 лв. за литър.

"¬ ћолдова, където н€ма акцизи, цената е 2,40 лв.", даде пример експертът.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


18
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
15
0
 
2
 
! ќтговори
въпрос преди 7 месеца
—ещате ли се кой продаде Ќефтохим на Ћукоил?“ой е още жив.—етете се!
14
8
 
2
 
! ќтговори
сравнение преди 7 месеца
 огато си купих първата кола през 1999-та цената на дизеловото гориво бе сегашни 52 стотинки! ≈,кажете ми как да не намраз€ руснаците?????
13
2
 
5
 
! ќтговори
—ћ≈’.... преди 7 месеца
«ј  ј ¬ќ ƒј ѕЋјўјћ ƒјЌЏ÷» «ј  ќЋј“ј —»--'—Ћ≈ƒ  ј“ќ » Ћ” ќ…Ћ, Ќ≈ ѕЋјўј ƒјЌЏ÷» » ћ≈ ЋЏ∆≈ «ј ÷≈Ќј“ј Ќј √ќ–»¬ќ“ќ...’ј’ј’јјјј???!!!
12
0
 
2
 
! ќтговори
българин преди 7 месеца
÷€лото напъване е как да задържат цената на горивата през зимата високи.«ащото през зимата хората по малко пътуват.» сега се чуд€т как от вола камилско мл€ко да изцед€т!ј на средни€т българи му е все та€- той много малко пътува и може и още по малко да пътува!ј може и да не пътува.
11
2
 
5
 
! ќтговори
—јћќ ѕ»“јћ≈: преди 7 месеца
“ќ¬ј Ћ» ≈ ÷≈Ќј“ј Ќј –”— »я ѕ≈“–ќЋ----ƒј Ќ» √ќ ѕ–ќƒј¬ј“≈ Ќј ÷≈Ќј“ј Ќј «јѕјƒЌ»я "Ѕ–≈Ќ“"----«ј ƒј —» ѕЏЋЌ»“≈ ƒ∆ќЅќ¬≈“≈ » √”Ў»“≈ — ѕј–» » √Џ–Ћј“јЌј –”— »“≈ ¬ј–¬ј–»?????
10
2
 
5
 
! ќтговори
—ћ≈’.... преди 7 месеца
“≈«»,  ќ»“ќ «јў»“ј¬ј“ ƒјЋј¬≈–»“≈ Ќј " Ћ” ќ…Ћ" » “≈’Ќ»“≈ я¬Ќ»  –ј∆Ѕ»---'—ј »—“»Ќ— »“≈ ѕ–≈—“ЏѕЌ»÷» Ќј ЅЏЋ√ј–»я!!!!....≈“ќ ,  ќ…  –јƒ≈ ќ“ ЅЏЋ√ј–— »я Ќј–ќƒ!!!!!!
9
2
 
4
 
! ќтговори
—амо питаме: преди 7 месеца
«ј  ј ¬ќ ў≈ ѕ–ќ“≈—“»–ј“ ќ“ "Ћ” ќ…Ћ"--—Ћ≈ƒ  ј“ќ Ќ≈ ѕЋјўј“ ƒјЌЏ÷» » Ќ» ѕ–ќЅ”“¬ј“ "—ќ–“ ”–јЋ" ѕќ Ѕ≈Ќ«»Ќќ—“јЌ÷»»“≈, Ќј ÷≈Ќј“ј Ќј " —ќ–“ Ѕ–≈Ќ“" » —» ѕЏЋЌј“ √”Ў»“≈ ќ“ “јя ƒјЋј¬≈–ј...?????..«јўќ “ќ√ј¬ј Ќ»≈ ЅЏЋ√ј–»“≈ ƒј ѕЋјўјћ≈ ƒјЌЏ÷» » ƒј Ќ≈ ¬Џ–“»ћ ƒјЋј¬≈–» ѕќ ѕј«ј–»“≈ ,  ј “ќ ѕ–ј¬» "Ћ” ќ…Ћ".....’ј’ј’јјјј...» ƒј Ќ≈ ѕ–ќЅ”“¬јћ≈ ћ≈Ќ“≈“ј ’–јЌ» » —“ќ »????
8
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
ƒа то€ от √≈–Ѕ дет се пъне не е адекватен. ƒай да спираме всички автомобили. ’ем за природата ще добре хем за здравето хаха!
7
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
ј не бе! ќще един път! ѕристанищен терминал-взеха го! ƒерогаци€-въведоха €! –афинери€-ще им € вземат! ѕосле всичкото накуп на нов собственик и те на капи€та!
6
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
ƒо 4. “ова че не е плащал се доказва в съда с документи а не първо да търс€т купувач а после и причина за да го продадат
5
1
 
20
 
! ќтговори
северомакедонец преди 7 месеца
на  “Ѕ аферата мирише....и част от играчите същите...
4
15
 
11
 
! ќтговори
Ќай-много мраз€ преди 7 месеца
такива болшевишки експерти да се прав€т на счетоводители и да ми ръковод€т мисленето ! “ози как разбра, че н€ма свръх печалба или печалба, а не е разбрал, че Ћукойл не е плащал и стотинка данък за повече от 20 години ! Ѕългари€ може да бъде нормална държава само ако бъдат избити всички комунисти и целите им рода, така както те са постъпили с интелигенци€та на Ѕългари€ което доведе днес до простоти€ и бедноти€ !
3
10
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
91$ е хубав арабски нефт. –уски€т уралски нефт е доста по-некачествен и мръсен със с€ра. ќсвен това лукойл вкарва тук не нефт, а петролни смески от които вече е извлечено, това което е лесно за извличане.
2
11
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
јтака пубеда с  ост€  опейкин :)))
1
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 7 месеца
Tииии ga видиш! Koй pивe?