Стаж, обучение или дългосрочна работа?

Интервю с Юлия Прухтович, мениджър Човешки ресурси в ПроКредит Банк
Спонсорирано съдържание | Обновена: 9 дек 2014 10:02 | 9 дек 2014 10:02, Екип на Dnes.bg
Стаж, обучение или дългосрочна работа?
Юлия Прухтович, мениджър Човешки ресурси в ПроКредит Банк. Снимка: ПроКредит Банк

Програма Млад банкер е инициатива на ПроКредит Банк и се провежда във всички банки в Групата ПроКредит. Целта й е в рамките на шест месеца да запознае потенциалните бъдещи служители на Банката с основни финансови и банкови теми, бизнес философия и принципи на отговорно банкиране. Програмата включва теоретична и практическа част в клоновата мрежа в България. Успешното приключване на Програма Млад Банкер е възможността да станете част от екипа на ПроКредит Банк.

Г-жо Прухтович, вече 3 години набирате персонал чрез Програма Млад Банкер. Какви са резултатите Ви до момента?

До момента имаме 11 групи Млад Банкер, които са приключили. През септември стартирахме 12-ата група, която е и съвместна – участие вземат кандидати и от други страни, където има ПроКредит банки. А през декември започва още една такава група. В цифрово изражение мога да кажа, че до момента 225 души са взели участие в Програма Млад Банкер, като  от тях 144 успешно я завършиха и започнаха работа в банката.

Заслужава ли си да се инвестира в програми за обучение?

Да, Програмата се доказа като успешен метод за подбор, обучение и адаптация на бъдещите служители в ПроКредит Банк. Това не е просто стажантска програма, а 6-месечен период, по време на който участниците имат възможност да се запознаят в детайли и да дискутират различни теми – от чисто банкови, до такива, свързани с глобализация и околна среда. Отделно от това им предоставяме възможност да направят няколкоседмични практики в различни наши клонове в цялата страна, където за тях отговаря ментор. Това им дава шанс да се запознаят от близо със задълженията на колегите, ангажирани с директното обслужване на клиенти. Всичко това, теория и практика,  помага много на успешно представилите се Млади банкери при адаптацията и навлизане в работата, когато са вече назначени.

Разкажете ни повече за Програма Млад Банкер, направена съвместно с другите банки от групата.  С какво се отличава от останалите?

Реално погледнато тази програмата не се различава от останалите по отношение на разглеждани теми и динамика на подготовката. Новото е, че поканихме участници от други ПроКредит банки в Източна Европа да се включат в нашата Програма и съответно работният език ще бъде английски. Вярваме в успеха на това начинание, защото още от този ранен етап участниците ще имат възможността да разберат повече не само за банката в България, но и за ПроКредит Групата като цяло. Културното и етническо разнообразие допълнително ще обогати мирогледа на участниците, а също ще развие и социалните им умения.

Защо решихте именно България да бъде домакин на тази първа интернационална група?

Банката в България е една от основните банки в състава на ПроКредит Холдинг, при нас на обучение и обмяна на опит идват много колеги, не само от Източна Европа, но и от Африка и Латинска Америка. Решението за тази съвместна инициатива дойде съвсем естествено и получихме заявки за участници от Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Румъния и Грузия.

Какъв е профилът на кандидатите в Програма Млад Банкер?

Изискванията ни към кандидатите за програмата не са малки и това е така, защото ние реално избираме бъдещите си колеги. Това, което търсим като качества е да имат добра обща култура, да са любознателни, интересуващи се какво се случва със света около тях, да са енергични, позитивни  и да имат желанието да се развиват дългосрочно при нас. Много от младите хора са амбициозни и искат да се развиват в работата си, а това е възможност, която ние предоставяме. Трябва да знаят обаче, че това развитие не се случва за ден, нито дори за година. Трябва да се добие достатъчно опит, да се докажат в работата с клиенти, да покажат, че имат лидерски потенциал и ние ще им помогнем да го развият.

Не на последно място, от всички кандидати, както и служители, изискваме да бъдат мобилни по отношение на месторабота. За да станеш добър специалист трябва да си натрупал опит в работата с различни клиенти и в различни екипи, да си пътувал и да си справял с предизвикателства извън зоната ти на комфорт. Това са уроци, които няма как да бъдат научени на теория.

Стаж, обучение или дългосрочна работа?

Трябва ли да имат специфично икономическо образование?

Не. Това, в което сме се убедили с годините е, че добрите банкови специалисти не е задължително да бъдат икономисти. Разбира се, необходимо е да притежават познания по счетоводство, финанси и математика, но това са неща, които се учат. Много по-важно е да имат социалните и комуникативни умения, които ние търсим, да са отворени към нови възможности и да надграждат знанията и уменията си непрекъснато.  Ето защо ние сме една от малкото финансови институции, отворени към кандидати завършили и хуманитарни, и технически специалности, както и такива с предишен опит в различни небанкови сфери. За нас, като институция, разнообразието е важен фактор. Всеки един служител допринася за развитието на банката със своя опит, знания и мироглед.

В допълнение мога да кажа, че всички колеги на мениджърски позиции, например, са започнали от позиции, свързани с привличане и обслужване на клиенти.

Споменахте, че ПКБ дава възможност за развитие на служителите си. Има ли друго, което предлага като работодател?

Обученията далеч не са всичко, което ПКБ предлага като работодател. Тук ще откриете отговорно и сериозно отношение към служителите. Трудово-правните отношения се спазват стриктно – трудовите договори са официални, осигуровките са на реалните доходи, предлагаме и възможност за допълнително здравно застраховане при заявено желание от страна на служител. Заплащането е конкурентно на банковия пазар, което затвърдихме като становище след проведено проучване на пазара. Това, което ни отличава е, че структурата на заплащане не е тайна и всеки служител има достъп до нея. За нас е важно служителите ни да имат яснота какви са различните стъпки на заплащане, но и какви критерии за знания и умения трябва да покрият, за да достигнат съответното ниво.

Всичко това ни дава самочувствието да определим себе си като отговорен работодател. Полагаме усилия да привличаме правилните хора и след това да ги развиваме професионално. Това, разбира се, не е еднопосочен процес. Ето защо очакваме както от бъдещите кандидати, така и от настоящите ни служители, да инвестират в себе си и да имат дългосрочни намерения спрямо работата си в ПроКредит Банк.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации