Полицията е мъртва. Да живеят престъпниците!

Или как могат да те пребият и ограбят в центъра на София
18 окт 2008 17:06,
243
Полицията е мъртва. Да живеят престъпниците!
Явно времето е спряло за полицията у нас. Снимка: Булфото

В София могат да ти се случат много неприятни неща. Да те пребият, ограбят, изнасилят, блъснат и т.н. Тези неприятни инциденти могат да ти се случат и в центъра на града, където по принцип трябва да има някаква сигурност. Или поне полицията да е наблизо.

Уви, не. Ако минавате вечер през градинката на Народния театър и ви пребият и ограбят, както се случи с мен, забравете да чакате полиция.

Тя ще дойде много късно. А въпросните хора, които са ви нападнали, ще имат време да нападнат още няколко души и спокойно да се приберат и наспят.

При опита ми да намеря полиция, след четири позвънявания на новия спешен номер 112, където ми беше обяснено, че към мен пътува екип, стигнах до полицейски пост пред президентството.

Най-сетне: Полиция, ще ги хванат. Обаче изненада. Униформеният полицай от джипа ми обясни, че не може да направи нищо. До него същото редеше и патрулиращият пред президентството. “Ние сме тука заради "Атака". “Значи до вас могат да ограбят, пребият и изнасилят някого, вие не може да реагирате”. “Ами... не. Пуснете жалба”.

Е, аз ще пусна жалба, ама тези са на 500 метра и могат още сега да бъдат арестувани.

Тежко. В крайна сметка патрулът дойде. Тръгваме да обикаляме улиците, за да позная нападателите. След буквално 5 метра спираме. По радиостанцията викат полицаите (спешно), за да се оправят с двама пияни. “Добре де, не мислите ли, че е по-важно да намерим около 8, явно пияни или дрогирани хулигани, които могат да наранят някого другиго, вместо да събирате лигите на някакви пияници”... "Ами, така ни казват... и трябва да ходим”.

Хубаво. Трябва да подам жалба в първо РПУ. Хващам такси и отивам. Сънената полицайка ми два два листа да пиша обяснения. “Ама защо два, ама защо сега трябва да пиша, сигнализирайте на патрули, дошъл съм ви на крака, за да ги хванете още тази вечер...”

”Ами не, сега нищо не може да се направи...”. Нищо. Представяте ли си?

Сядам да пиша. Главата ме боли, устната ми е подута. В крайна сметка можеше и да е по-зле, добре че знам как да се пазя.

Пиша на единия лист, пиша и на втория (по-подробно, както ми бе казано). Мизерия, мизерия.

Сетих се за дознателя, който преди месец ми взе показания за катастрофата, в която едва не ме уби малоумен шофьор. За разкъртеното му бюро и за факта, че си купува сам хартия за принтера, папки, та дори и целия компютър. Представяте ли си?! Какво ли очаквам и аз...

След като надлежно написах всичко, попитах полицайката дали трябва медицинско. Амииии, да... (с поглед, забит в земята), ами както прецените.

Преценявам, че искам. В "Пирогов" е пустош, явно аз съм единствената жертва на часа.

Сънената сестра в спешния кабинет на неврохирургията ми заявява: “Ами вие сте на 30. Е, щом сте на 30, значи малко са ви били”.

“Моля?!”

”Ами да, какво се разхождате на 30. Трябва да се пазите. От клуба - в таксито. Иначе ви бият”.

Боже, Боже. Сега ще изляза и виновен. Медицинските обаче се дават на улица "Здраве" 2. И това ако не е ирония.

Ще си го взема. Трябва да се обадя на полицията и да попитам какво се случва. Трябва да се обаждам и да настоявам. Защото не искам други хора да пострадат като мен.

А спасение явно няма. И по-лошото е, че на никой държавен орган не му пука. В каква държава живеем... Или въпросът е риторичен....

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И тия търтеи, тия 60 000 *** куките, които нищо не вършат, които дори сами себе си не могат да защитят, защото през ден ги бият мaнгалите, имат нахалството да протестират и да искат големи заплати !!! Тредлагам да обявим гражданско неподчинение, ако им ги повишат !!!
241
0
 
0
 
! Отговори
оня с коня преди 15 години
Хаха НАСРАНКО , ше ти отеснее халката на дупето ако те набарам !
240
0
 
0
 
! Отговори
JackASS82 преди 15 години
майката!!! В тая *** държава нищо не работи. Държавните органи са импотентни, а институциите - мъртви. След като нищо не правят за нас, защо трябва да ги издържаме с данъците си??? Да вземат да ги закриват, та да ни спестят поне разходите за държавни ***! И без това едва оцеляваме в кризата, ми и тия мизерници да храним. НАРОДНОТО ТЪРПЕНИЕ СЕ ИЗЧЕРПВА, ГОСПОДА УПРАВНИЦИ!!! ЩЕ ВИ ОТЕСНЕЕ ПЛАНЕТАТА!
239
0
 
0
 
! Отговори
Poredniq postradal преди 15 години
Da si izplacha i az moqta myka. Za po9malko ot mesev ni obraha i men i priqtelq mi. Wisqhme po 4 chasaw policiqta dokato doide red da dadem obqsneniq. Policai taka i ne blagovoliha da doidat na mqsto. Sledowatelq mi wdigna skandal, che az sym si vinovna. Kreditnata karta mi beshe iztochena neznajno kak i se naloji da vryshtam seriozna suma pari. Kradcite bqha zapisani na kamerata na bankomatite, no neise. Nakraq poluchihedna belejka po poshtata ot prokuraturata li syd li beshe neznam , na koqto pisheshe, che sluchaqt mi ne e ot socialno znachenie i ne predstavlqva opasnost i interes za obshtestvoto. Neshto takova. Pitam se togava kak danycite mi sa ot socialno znachenie.
238
0
 
1
 
! Отговори
ace_boy преди 15 години
Здравейте, искам да ви успокоя, ако вообще може да се нарече успокоение, че не само в столицата е така, а и в провинцията.Една вечер както се приготвях да си лягам, беше някаде към 11:15 и беше топла лятна вечер и аз, използвах вечерта за да си охладя малко стаята, като си отворя прозореца.Минути след това чух викове на улицата и видях как 3-*** се опитват да откраднат колата на съседа ми който е ПОЛИЦАЙ.А те вече я бяха отворили и я бутаха по улицата.Веднага трагнах по стълбите надолу за да ги изплаша или незнам какво защото незнаех на какво са способни такива хора, които извършват такъв вид кражба в 11:30 вечерта.След като видяха, че по стълбите се светка веднага изтичаха по улуцата в незнайна посока, а аз отидох при съседа (полицая), за да му съобщя за ситуацията.Сляд като се обади по телефона в полицията и каза "колеги крадат ми колата", след което се напълни с патрулки от целия град и просто нямаше начин да не ги хванат.Но комичното е след това в управлвнието.Аз изрично помолих полицаите да ме скрият от бандитите за да си нямам неприятности след това, и добре дотук, защото когато минавах по същия коридор в който бяха те, ги накараха да се обърнас с гръб към мен, но каква полза защото броени минути след това останахме само аз и бандитите в същия коридор, като всички заедно по ред чакахме да ни повикат за да дадем показания, сякаш нямаше никакъв комфликт между нас и бяхме сички заедно там за нещо хубаво, от което се чувствах леко "некомфортно".За мое щастие това не продължи много дълго и бях привикан да пиша пояснения заедно със съседа, което продължи до към 2:30 3 без нещо, когато един от полицаите се качи при нас за да ни попита дали свършваме вече, защото явно бързаше за някъде, а когато аз го попитах какво е положението със престъпниците, той със съвсем спокоен и рутинен глас ми съобщи, че вече са ги освободили, аз със гняв захвърлих листа и си тръгнах, защото знаех, че е безполезно да се разправям със полицаите, как е възможно това престъпниците да си се приберат у дома преди потърпившите и не работи ли полицията не срещу престъпниците а срещу самото общество.И докато се прибирахме ,което също беше трудно защото в бързината никой от нас не беше взел нито пари нито телефон, чух единият от полицаите да казва на съседа ми полицай следното: "абе к"во се занимаваш, незнаеш ли как е.Бой и т"ва е!" , което ме накара да изгубя всякаква вяра в органите на реда и се замислих дали само така им е останало името. Мисля, че полицията отдавна е мъртва в България, колкото и да имаме нужда от нея, нея я няма.
237
0
 
0
 
! Отговори
гражданка преди 15 години
Четири крадли ограбиха наш приятел,не българин пред Хепи.Понеже му беше за втори път за 1 седмица и беше останал без нито 1 документ и пари,решихме да отидем с него в районното на Раковска.Там страшно обезпокоихме заспала дежурна полицайка,която ни изпрати в 3то районно и от там нататък да не Ви пиша.Смешни шутове.Да ни пази господ,тези,които живем в този град.Вече ходя въоръжена с токова палка и тежко му на този,който се опита да ми направи нещо.Ще му изпека мозъка,пък после ще мисля.Много бих искала на някой полицай да ошушкат и претрепат жената,да видя дали ще ходи по районните да пише.
236
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 15 години
The United States Supreme Court has ruled numerous times since 1856 that law enforcement officers have no duty to protect any individual, despite the motto "protect and serve". Their duty is to enforce the law in general. The first such case was in 1856 (South v. Maryland) and the most recent in 2005 (Town of Castle Rock v. Gonzales).
235
0
 
0
 
! Отговори
Ani преди 15 години
1 poznata na 15, "pyrvia" i pyt e bil s nepoznat myj, koito i opryal noj i ja zavlyakyl posred byal den v 1 tymen vod na Vitoshka...SF e mn zle!
234
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Твоята препоръка е "подбудителство към престъпление".Ако някой вземе та те послуша ще лежи :"3 до 15 години"Без да го е изплзвалМислете поне малко преди да пишете (ако има с какво)...Дам, трябва да ги уволнят всичките "ченгета" и запредпочитане да ги пуснат на прокурор перманентно - повечето са си "контингент".Да направят конкурс за 1/2 от сегашния щат и с тройни заплати. може и четворни. Обаче като не си вършат работата - аут.А не като сега - ако нестава за нищо - да стане полицай ...И средния коефициент на интелигентност на полицая да е по-нисък от този на тризначките...:)
233
0
 
0
 
! Отговори
Rage преди 15 години
Купи си газов пистолет. Пригоди го за боен. Научи се да го ползваш. Стреляй!
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
И на мен ми се случи нещо подобно, но не чак толкова.Прибирах се след поредния неуспешен опит с една бюрокрация и по телефона уговарях човек да ме смени в работа на другия ден, за да мога още на следващия ден да се отърва от тъпите хартишки и работата да се отметне като свършена. Само дето не се стигна едва до "Здрасти, здрасти!". Бях нападнат в гръб от двама по-едри от мен, които явно са целяли да ми откраднат телефона. Е, взеха го. Не, че беше нещо особено, дори нищо почти не струваше, но ми вършеше работа.И така, аз се чудя какво да правя и се насочвам в обратна посока и започнах да се оглеждам за полицаи, а дано някой ми помогне нещо. Гледам и няма, а уж това е гара, където преминават много хора. След малко търсене открих спряла патрулка. Споменах какво ми се е случило и този, на който говорех, най-спокойно си се обърна към някой вътре, който явно му беше някакъв началник или нещо от сорта, и го попита "Тук към кое РПУ се води?". Така и не се разбраха, а и аз не разбрах към кое РПУ се води района, но не ми и пукаше това чак толкова. След това просто ме посъветваха да отида незнайно в близкото РПУ (което така и не ми обясниха кое и къде е) и да пиша жалба. Ядосах се и си им го казах, че с глупости нямам намерение да се занимавам, така че просто отидох, блокирах си sim картата и си купих нов телефон с нова sim карта.Не, тук не става въпрос за огромен грабеж, а просто за безочието на полицаите. Дори малко човечност и съчувствие не проявиха. Аз досега добро от полицаи на работа не съм видял, само проблеми (например да започнат да ми проверяват личната карта минути преди да тръгне автобусът ми, след което трябва да чакам някъде час още, а време нямах).
231
0
 
0
 
! Отговори
ime familia преди 15 години
ааааааааа много е готино това, поздрави на автора :-0
230
0
 
0
 
! Отговори
AbJeCt преди 15 години
Welcome to Bulgaria, HAVE A PEACE! (Peace = пищоФ)
229
0
 
0
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 15 години
Чл. 17. (3) Частната собственосте неприкосновена.Чл. 30. (1) Всеки има право на лична свободаи неприкосновеност.Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите енеприкосновен. Всеки има право на защитасрещу незаконна намеса в личния и семейнияму живот и срещу посегателство върхунеговата чест, достойнство и добро име.Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено.Без съгласието на обитателя му никой неможе да влиза или да остава в него освенв случаите, изрично посочени в закона.Правителство на Република България
228
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Съгласен съм с всички, които се опитват да ми опонират в едно- че полицейската работа е достатъно напрегната и рискова. ОБАЧЕ държане като това, описано в статията, е недопустимо, а по-лошото е че не е изключение. И да, в дртугите държави също може да ти се случи, само че не в центъра на Париж, Брюксел, Лондон, Берлин, Атина, Рим, Мадрид, Любляна и т.н. В централните градски части на големите европейски градове или всичко е с камери (които работят) или има полкицейски патрул през ъгъл.А за това, че са станали синоним на корупция и глупост аз вина нямам. За това сами са си виновни.
227
0
 
0
 
! Отговори
печен преди 15 години
Сетих се за дознателя, който преди месец ми взе показания за катастрофата, в която едва не ме уби *** шофьор. За разкъртеното му бюро и за факта, че си купува сам хартия за принтера, папки, та дори и целия компютър. Представяте ли си?! Какво ли очаквам и аз...След като надлежно написах всичко, попитах полицайката дали трябва медицинско. Амииии, да... (с поглед, забит в земята), ами както прецените.Преценявам, че искам. В "Пирогов" е пустош, явно аз съм единствената жертва на часа.Сънената сестра в спешния кабинет на неврохирургията ми заявява: Ами вие сте на 30. Е, щом сте на 30, значи малко са ви били.Моля?!Извинявай, но защо си мисля че отношението на ЛЕКАРИТЕ към теб е в пъти по-лошо от отношението на полицаите? Тях защо не ги плюете, дето в ивземат по 1000лв под масата за операции? Защото едно е да отидеш в *** махала и да те пребият, но друго е да лежиш в къщи и ти се спука апандисита?
226
0
 
0
 
! Отговори
печен преди 15 години
Тежко. В крайна сметка патрулът дойде. Тръгваме да обикаляме улиците, за да позная нападателите. След буквално 5 метра спираме. По радиостанцията викат полицаите (спешно), за да се оправят с двама пияни. Добре де, не мислите ли, че е по-важно да намерим около 8, явно пияни или дрогирани хулигани, които могат да наранят някого другиго, вместо да събирате лигите на някакви пияници... "Ами, така ни казват... и трябва да ходим.MOETO MOMЧЕ - САМ СИ ГО КАЗАЛ - В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ИМА НЕДОСТИГ НА ПОЛИЦАИ - САМ СИ ВИДЯЛ, ЕДИН ПАТРУЛ ОБСЛУЖВА ДВОЕН ИЛИ ТРОЕН РАЙОН. *** ПРИ МИНИСТЪРА, КАЖИ МУ, ЧЕ ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ ГО МРАЗЯТ ЗАЩОТО Е ЛЪЖЕЦ И МАНИПУЛАТОР НА ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ. ЗАПИШИ СЕ ПРИ НЕГО И МУ КАЖИ ЧЕ НЕ СТРУВА. А КОГАТО ШЕФА ТИ НЕ СТРУВА, И ТИ ЩЕ СИ КАТО НЕГО - КОЙТО РАБОТИ ЗНАЕ......
225
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хора, вие забравили ли сте или се правите на забравили? Биели полицаите- КОЙ, че не мога да се сетя? Освен ***, на които никой нищо не им казва, кой друг е посмял да удари полицай?Това че такива като теб ги манипулират по новините и вярват е друго нещо. Във Варна всяка седмица има дори и леко но ранен полицай - лека или средна телесна повреда, но те не само от роми. Дай майл ще се видим и ще ти покажа документално.
224
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В София могат да ти се случат много неприятни неща. Да те пребият, ограбят, изнасилят, блъснат и т.н. -------------------------------------------------- ---------- ---------- не само в София моето момче, в целия свят е така. Само че там не се разхождат посред нощите по тъмни шубраци
223
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
полицията я омъртвихме ние гражданите - помните ли заветните мутренски години 1993-1998? Тогава и най-големите мутри ги беше страх от полицията, а сега? Кой го е страх? Чешете си езиците тук, докато се правят далаверите, *** НАРОД ЕЙ !