Искат ли руснаците война?

"Всеки сам да се спасява"
6 апр 2015 21:12, Елка Василева
620
Искат ли руснаците война?
Снимка: архив, Reuters

Как трябва да реагира Русия в случай на „външно нахлуване в Крим“ - радио „Говорит Москва“ проведе анкета неотдавна, като зададе този въпрос на слушателите си. Мнозинството от анкетираните избраха варианта за силов отговор. А 25% пък направо се обявиха за използване на ядрено оръжие срещу агресора. Тях не ги смути, че евентуален локален конфликт лесно може да прерасне в поредната световна война, която да унищожи всичко, което днес представлява нашият живот.

Нима руснаците са готови за война? За какво си мислят руснаците, слушайки безкрайните потоци от патриотични излияния по телевизиите? На тези и други въпроси на Лента.ру отговори Владимир Петухов - ръководител на Центъра по комплексни социални изследвания на Института по социология към Руската академия на науките.

Искат ли руснаците война?

В страна, която в историята си е преживяла толкова сътресения, изгубила е милиони живота, хората не може да желаят война.

Кои са тогава онези 25% от анкетата?

Такива хора винаги е имало и вероятно ще има. Винаги ще има определени групи граждани, по правило – не многобройни, готови винаги да натупат всички по задника, без да се замислят за последиците.

Те ли са измислили лозунга „Взехме Крим – ще вземем и Киев“?

Тези настроения имат емоционален контекст. Всъщност, съдейки по анкетите, руснаците започват да се уморяват и от събитията в Украйна, и от проблемите, които възникват заради тях. И от това, че Русия е въвлечена във всички тези проблеми. Все по-често се чуват мнения, че е време всичко това да приключва и вниманието да се пренасочи към вътрешните политически и икономически въпроси.

Да, руснаците подкрепят присъединяването на Крим, това е без съмнение. Но това изобщо не означава засилване на руския империализъм. Ще кажа нещо повече. Наблюдаваме ръст на изолационистките настроения: трябва да се занимаваме повече със собствената си страна, а не с това, което се случва извън нея.

Мобилизационният потенциал не може да се поддържа дълго време. За известно време хората може да бъдат сплотени около патриотичната идея. Но когато човек влиза в аптеката и вижда, че лекарствата, които вчера са стрували 130 рубли, днес струват 700 рубли, за патриотизъм той си мисли на последно място.

Изобщо е неправилно да се допуска такова противопоставяне: или обичаш страната си и си готов да пожертваш всичко, да се откажеш от всичко, или си абсолютен егоист и гледайки от своя еснафски свят, не те е грижа за съдбата на родината. Това е невярна алтернатива. При повечето хора се съчетават едното и другото. Хората наистина обичат страната си и вече не се срамуват от нея, както това беше в началото на 90-те години. Главно благодарение на това, че през тези години те са увеличили своя материален и социален капитал. Пред тях се откриха нови възможности: да учат, да пътешестват, да купуват вещи за продължителна употреба. Трудно е да се откажеш от това и хората не разбират защо трябва отново да се лишават от всичко, за да доказват любовта си към родината.

А ако утре свикат сбор? Готови ли са руските граждани да защитават отечеството си с оръжие в ръце?

Около 53% заявяват, че хипотетично са готови. Този показател е средният за Европа и малко по-малък от САЩ /59%/. Но тези анкети са проведени през 2011 г. и ситуацията тогава беше различна. Възможно е днес данните да са различни.

Желаещите ще са повече ли?

Не е сигурно. Проведохме изследване, свързано с протестните настроения.

Оказа се, че във времена на благополучие заявената готовност да се протестира е по-висока, отколкото във време на криза. Лесно е да заявиш, че си готов да излезеш на площада, когато всичко е добре и такъв протест не е нужен. А ако ситуацията се нажежава и хипотетичната възможност се превръща в реална, желаещите стават по-малко.

Тук, както се казва, всеки е сам за себе си и всеки сам да се спасява. След фалита през 1998 г. протестните настроения рязка спаднаха. А последният пик на протестната активност беше през успешните 2011-2012 г. Така е и с войната. Докато всичко е спокойно, желаещите са много, но когато се стигне до действие, желанието може и да намалее. Та тук става дума за готовността да умреш. Вече не хипотетично, а напълно реално.

Но държавната пропаганда с всички сили поддържа патриотичния плам, убеждавайки ни всекидневно, че отечеството е в опасност.

Поддържа, това е вярно. Не бих надценявал нейните възможности. Пропагандата не може да промени полярността на настроенията. Тя наистина влияе на настроенията и ние виждаме това от анкетите. Но за да бъде ефективна, пропагандата трябва да се осланя на някакви базови светогледни конструкции. Тя трябва да се базира на настроения, които са адекватни на основното пропагандно послание. Хората наистина подкрепят позицията на Русия за Украйна. Но не защото така каза депутатът Железняк, а защото хората по принцип имат такива възгледи. По телевизора само им съобщиха, че техните възгледи съвпадат с позицията на държавата.

А ако не съвпадат?

Ако пропагандата противоречи на настроенията на обществото, тя е безсилна. Можем да си спомним как през 1989 г. преминаха изборите за депутати на СССР. Тогава едва ли не всеки ден централната телевизия разказваше какъв негодник е Елцин. Но хората не мислеха така. В крайна сметка той получи, ако паметта не ми изневерява, над 70% /91,5% - заб. на Лента.ру/ от гласовете. Засега е очевидно, че всичко, което се показва по телевизиите, някак си съответства на настроенията на хората.

Но съобщенията за събитията в Украйна вече не предизвикат онзи интерес, който съществуваше преди година, когато всички се бяха залепили за екрана на телевизора.

Усеща се умора и нараства желанието всичко това да бъде прекратено. Руското общество като цяло не е радикално, не е твърдо. То е преживяло толкова войни, революции и кризи, затова на генетично ниво в него има стремеж към стабилност. Една от основните причини за високата подкрепа за Путин е точно това, че той осигури стабилност. Осигури на хората възможност поне 10 години да поживеят в спокойна страна.

Не можем обаче да отричаме, че в обществото има реваншистки настроения, а някои проучвания дори регистрират ръст при тях.

Тук имаме работа с подмяна на смисъла. Явлението е много разпространено в последно време. Много социолози питат анкетираните дали биха искали да видят Русия велика, силна, мощна държава, която има авторитет в света и т.н. И огромното мнозинство от руснаците – това показват практически всички изследвания, включително и нашите – смятат, че тази цел е една от най-важните и съществените.

Проблемът обаче е в това, че под стремеж към величие на своята държава много колеги подразбират ръст на експанзионистичните настроения. Когато започнем да навлизаме по-задълбочено в това, което руснаците влагат в понятието „велика, силна държава“, се установява, че става дума не толкова за външните компоненти на величието, колкото за решаване на насъщните вътрешни проблеми. Това е преди всичко ръст на благосъстоянието на гражданите, развитие на икономиката, подобряване на морално-нравствения климат. И едва след това укрепване на външната сигурност и силни въоръжени сили.

Но мнозинството от руснаците подкрепят външнополитическия курс на Русия. Доста твърд, трябва да се каже.

Да, над 70% подкрепят външната политика на Путин, отчитайки нейната твърдост. В същото време обаче над 60% се опасяват, че по-нататъшно засилване на тази тенденция ще доведе до пълноценна студена война и това ще се отрази на всекидневния живот на гражданите. Като цяло вече се отразява.

За първи път в постсъветската история руснаците започнаха да разбират връзката между външните и вътрешните фактори. Появи се съзнанието, че Русия не е Съветският съюз и не е възможно съществуване в изолация от света. Всичко, което се случва извън пределите на страната, се отразява не само на някаква абстрактна икономика, но и на дебелината на портфейла на гражданите.

Величието на страната струва прекалено скъпо на руснаците?

Засега не съвсем. Подкрепата е доста голяма и руснаците като преди са готови на някои жертви заради величието на страната и защитата на нейните интереси. Например да се откажат от вносните стоки, да намалят пътуванията си в чужбина и дори да спрат да използват банкови карти от международните платежни системи. Но когато стане дума за реално „затягане на колана“ под формата на евентуално замразяване на заплатите и пенсиите, увеличаване на данъците, то 80% заявяват, че не са съгласни на това. Мисля, че и отношението към войната е някъде там.

Никой не иска да изгуби това и отново да премине в зоната на турбулентност. 

Както казах, хората се научиха да правят взаимовръзка между външните и вътрешните фактори. Те започват да разбират с какво ги заплашва ескалацията на този конфликт и грешат онези, които смятат, че хората са готови да подкрепят някакви твърди радикални стъпки. Още повече да провокират властта към това.

И все пак такива хора има.

Естествено, има. Но те са малко. Да желае война може само човек с много екзотични възгледи. Човек, който няма нито роднини, нито близки. Винаги има някакви маргинални групи, които са готови да разрушат целия свят заради някаква безумна идея. За тях е по-добре да разговаряте със специалист с друг профил. Ние все пак работим с нормални хора, говорим за мнозинството от руснаците. Сред тях такива няма.
 


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До не се *авйтеХАХАХАХ сигурно руснаците ни копаят и ни изнасят златото, сигурно си плащаш студената вода на руска фирма и си купуваш скъп еко ток от руска фирма, сигурно хората плащат високи лихви по кредити към руски банки?
252
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мечо ПухЯ да те чъя за Косово? Какво мислиш за се палят живи хора в сграда, защото не мислят като теб? Я ми кажи в САЩ, ако по полицаий метнеш ***, какво ще ти се случи? Сигурно е нормално за теб да се обстрелват с ГРАД деца, старци и жени?
251
1
 
4
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ОСТАВИ НА ЮГОИСТОК ДА УБИВАТ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ.ПУТИН НЯМА ДА ОСТАВИ РУСНАЦИТЕ ДА ГИ УБИВАТ ПАК ЛИ ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ДА ТИ ИСХЪНЕ ХВЪРЧИЛОТО ЗА ДА ИМАШ ПРОБЛЕМИ И ДА ОСТАВИШ РУСИЯ НА МИРА.ПИШИ КАК ОБАМА ЧЕРНАТА ГОРИЛА ДАДЕ 3 МИЛЯРДА ДОЛАРА ЗА МАЙДАНА.КАК ЯЦЕНЮК ЗАКАРА НА ОБАМА ЦЕЛИЯТ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ.И ОЩЕ КАК ОБАМА СПРЯ СПОРА МЕЖДУ ПОРОШЕНКО И КОЛОМОНСКИ.И ОЩЕ ПИШИ ЧЕ ОБАМА ГО Е СТРАХ ОТ ПУТИН ДА ДАДЕ ЛЕТАЛНО ОРЪЖИЕ НА УКРАИНА.БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ДОСТАТЪЧЕН ГРАМОТЕН
250
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните 2 месеца много често взе да се използва думата война в комбинация с Русия...старите шопи казват:не ти требе от мечка яремичка...това е каишка за водене на добиче.
249
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички простотии, които бях чел за евреите, се оказаха валидни за руснаците. Надменни, смятат се за богоизбрани, агресивни и жестоки, и ползват жените си за смесени бракове с цел печелене на влияние. И тайничко се подържат помежду си, а ние лапаме мухи.
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакви новини от Киев ?
247
2
 
13
 
! Отговори
взгляд преди 7 години
вот тебе здрасти глупави напъни от запад да направят нещо бетонна истина русия не започва воини тя ги довършва
246
2
 
23
 
! Отговори
друг преди 7 години
До 393Много ме е яд, че има толкова глупави и заблудени хора като теб.Толкова ли си кьорав, че не виждаш че,твоите хора искат война, защото на тях им е необходима,инъче няма излизане от тоя космически дълг напрупан за да си живеят на гърба на останалия свят. Такива като теб освен, че сте глупави, сте и ОПАСНИ.На руснаците война не им трябва имат си всичко и земя и ресурси в огромни количества.***!
245
16
 
5
 
! Отговори
не се ебавйте преди 7 години
Руснаците им е втълпено че са избрани и са избрани да са господари . Които им се кланя не живее дълго и няма държава-волжките(не волските) българи
244
1
 
12
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Считам ,че израза : "Практически всички изследвания сочан това... " е ГМО израз -целящ манипулация ! Считам , че всички настоящи журналисти в България са ГМО ! Колкото по- скъпо се е продал журналиста ГМО ,с толкова по -голямо самочуствие се представя в ефир и неефир ! Жалко.., от много ГМО журналисти днес има и полза -в някои разследвания !!! Колко ли пари харчи за украса Валерия Велева и пак си е мр........
243
1
 
6
 
! Отговори
Шаман преди 7 години
До АлфИзвънземните стоят и чакат кога ще дойде момента човечеството да бъде миролюбиво и достатъчно помъдряло, за да могат да осъществят първият смислен контакт с него :D
242
3
 
9
 
! Отговори
Алф преди 7 години
Всеселенският съвет на Извънземните поставил ултиматум на жителите на земята: Да се преселят на друга планета срок за преселение 10 години сега 2015 година юли месец изтича. На мястото на Земята ще бъде построена трансвселенска магистрала. За да не намялт скоростта си извунземните кораби от силните земни гравитационни сили ще трябва Земята да се разруши. Решението е взето на планетата Сириус като земни представители са бойкотирали Всеселенският съвет и не са присъствали.
241
4
 
28
 
! Отговори
Eдин от многото преди 7 години
След толкова много коментари едва ли някой ще прочете това, но все пак. И тази статия като другите Русия това, Русия онова. Защо никой не се замисли за хората, които живеят в проблемните области. Как може Русия да "адексира" Крим след като хората искаха да се присъединят. В Донбас проблемите започнаха когато хората там бяха заставени да живеят не както те искат. Да не говорят руски, да считат Русия враг, да се затворят откъм изтока в полза на запада и още незнам какво си. Те не искат това и край
240
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България имаше добре уредени отношения със СССР ние им давахме храни те пък туристи всички бяхме доволни, но неможехме да разказваме вицове, сега можем но масата ни или е празна или с ЕС ***.
239
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато бяхме съюзници на СССР, бяхме на ръба на пропастта. Но когато влязохме в НАТО и ЕСС, направихме голям скок напред.
238
1
 
10
 
! Отговори
Шаман преди 7 години
А като вземем предвид все по замърсените въздух, храни, води и съзнания изпълнени с негативност и егоизъм, тоталната липса на научна грамотност и знания, подкрепени с мъдрост, просто не ви виждам след 100 години в каква цивилизация ще сте се превърнали, не ви виждам, защото направо не искам да ви гледам, прекалено противни ще сте :D Дано да се усетите преди да е станало късно, което ще е скоро :D
237
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега всички патриоти да викнем задружно:"Биелене - ноу, санкшън Раша йес!" след това ви каним ви в американското посолство на пуканки и кола.Е, някой друг долар ще има.
236
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дадат Крим на ЕС, а след 10,12 години ше ги питаме как са
235
1
 
8
 
! Отговори
Буров преди 7 години
Пази боже от суетни началници и управници.познавах хора като Уилсън, като Клемансо, които идваха в Женева без охрана. А румънският чокоин Титулеску влачеше двеста души охрана, крал Александър Сръбски триста души, и пак го убиха в Марсилия. Не охраната пази държавника, а нещо друго. И като го разбере, влиза в историята.
234
2
 
3
 
! Отговори
Шаман преди 7 години
А знаете ли, че военните действия през последните 100 години са една от основните причини да се стигне до промяна на климата, а знаете ли, че тази промяна едва сега започва и тя няма да спре, докато човека не се промени и не започне да действа така, че да е в симбиоза с организма на планетата, в противен случай човека ще напусне планетата като съществуващ биологичен вид :D