С пръст на спусъка! Печели ли Северна Корея войната за възпиране със САЩ?

КНДР държи Сеул и американски град за заложници - за неутрализиране военните варианти на САЩ
31 авг 2017 21:55, Елка Василева
140
С пръст на спусъка! Печели ли Северна Корея войната за възпиране със САЩ?
Снимка: архив, Reuters

Здравият разум казва, че ако си позволи да използва ядрени оръжия, Северна Корея ще извърши самоубийство. Вслушайте се обаче в онова, което експертите по (военно) възпиране наричат "теория на победата".

Мнозина, които са изследвали как "работят" ядрените стратегии, допускат, че Северна Корея може да доведе ескалацията до ядрена война и все пак да оцелее. Ракетният опит във вторник отново показва, че тя вероятно се подготвя да извърши именно това - но само ако бъде притисната в ъгъла, пише Асошиейтед прес.

Всяка изстреляна от севернокорейския лидер Ким Чен Ун ракета има висока цена. Запасите на Северна Корея не са неограничени и производството (на тези ракети) не е нито лесно, нито евтино. Така че когато Ким нареди на своите стратегически сили поредното изстрелване, спокойно може да се каже, че това е добре преценен ход за постигане на максимален политически, технически и изпитателен ефект.

Още по темата

Изстрелването във вторник на балистична ракета над Япония към откритите пространства на Тихия океан въпреки предупрежденията на САЩ и техните съюзници е нагледен пример.

Зад всяко изстрелване има солидна стратегия. Ето каква е тя от гледната точка на Ким.

Как Северът може да оцелее

Северна Корея никога не е намеквала, че би използвала ядрени оръжия за удар срещу САЩ или техните съюзници без съвършено никаква причина. Но както и Вашингтон, тя винаги заявява открито, че ако някога бъде нападната или ако има причина да смята, че срещу нея предстои атака, тя има право на ответен или дори на изпреварващ първи удар.

Това, което би я накарало да "натисне спусъка", може да е необичайно движение на войски в Южна Корея, подозрителна активност в американските бази в Япония, или - както Пхенян неотдавна предупреди - прелитания край нейното въздушно пространство на американски бомбардировачи В-1В, излетели от базата на остров Гуам.

Ако Ким прецени, че някое от изброените неща говори за предстояща атака, един от стратегическите варианти на Северна Корея ще бъде незабавно да вземе на прицел американските бази в Япония. Още по-силов отговор би била атака срещу японски град, като например Токио, макар че това вероятно няма да е необходимо, защото на такъв етап целта на Пхенян ще бъде да отслаби американското военно командване и контрола му над ситуацията. Употреба на ядрено оръжие би изпратила най-мощния сигнал, но химическото оръжие също е алтернатива.

Способността на Северна Корея за последващ удар срещу континенталната територия на САЩ с ракети с ядрен заряд е ключът към оцеляването й при този сценарий. И затова Ким така бърза да усъвършенства своите ракети и да се хвали с тях пред света.

"Причината те да разработят междуконтинентални балистични ракети бе да възпрат ответен американски ядрен удар, защото ако можеш да държиш на прицел американски град или градове, това винаги променя американската преценка за ситуацията", каза Вайпин Наранг, професор по политически науки от Масачузетския технологичен институт и експерт по ядрена стратегия.

"Наистина ли сме готови да изложим на риск Лос Анджелис или Чикаго, за да отвърнем на атака срещу военна база на САЩ в региона? - пита той. - Вероятно не."

Именно на това залага Ким. Ако отговорът наистина е "не", Северна Корея има шанс - макар и твърде мъгляв и рискован - да избегне пълномащабна конвенционална атака от САЩ и да оцелее още един ден.

Използвай ги или ги губиш

Ким не е параноик. Той има основания да се страхува от нападение на САЩ.

Много малко вероятно е Вашингтон едностранно да започне война. Но ако все пак го направи, Северна Корея ще се изправи срещу един много по-силен и по-добре въоръжен противник, способен да пренесе битката точно пред "прага" на Ким.

Успешен първи удар на САЩ може за броени часове или дни да обезсили севернокорейското ръководство или най-малко сериозно да разстрои командната му верига и да унищожи голяма част от бойния потенциал на страната.

Затова Северна Корея има много силен стимул да предприеме бърза ескалация, преди всичко да бъде загубено.

При Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - дядото и бащата на сегашния Ким - Северна Корея разчиташе на (мощна) конвенционална артилерия, разположена съвсем близо на север от демилитаризираната зона, за да възпира Вашингтон, разчитайки, че САЩ няма за предприемат никакви действия, които да изложат на риск от атака южнокорейската столица Сеул и които биха довели до огромни човешки загуби и разрушения.

Ким, страхувайки се от "обезглавяващи удари", вкара в това уравнение ракети и ядрени заряди като допълнителна защита. Неговата стратегия е да неутрализира военните варианти на Вашингтон, като държи за заложници и Сеул, и един американски град, а в същото време да укрепва собствената си способност да издържи на първи удар или на масирана ответна поредица от удари.

За тази цел Северна Корея разработва различни видове ракети, които могат да бъдат изстрелвани от сушата или от подводници и да могат лесно да бъдат скривани и транспортирани към затънтени, трудно откриваеми места.

Съвсем логично е да се смята, че страни с големи арсенали е по-малко вероятно да се изправят пред дилемата да ги използват или да ги загубят. Предполага се, че Северна Корея е натрупала арсенал от вероятно няколко десетки ядрени заряди и всяка година го увеличава с още десетина. Това не е никак малко, но според някои анализатори на Ким ще бъдат необходими няколкостотин, за да бъде излекуван от синдрома на "сърбящия пръст на спусъка".

"Стратегията на безумеца"

В средите на експертите по възпиране преднамерената двусмисленост се смята за задължително условие. Но неяснотата може да бъде смъртоносна.

При всяка конфронтация най-добре е опонентът да знае, че има по-добър вариант от "пресичането на линията", но да не знае къде точно минава тази линия. Това налага предпазливост. Неяснотата, от друга страна, подтиква към предприемане на действия за самозащита, мотивирани или от страх, или от прекалена самоувереност.

Изглежда, че именно това прави сега Северна Корея, макар да не е ясно дали мотивът й е страх или арогантност. През последните няколко седмици американският президент Доналд Тръмп обеща "огън, ярост и мощ, каквито светът никога не е виждал", ако Северна Корея си позволи дори да изрече заплаха - нещо, което тя направи почти веднага, без да има големи последствия. Министрите на Тръмп приглушиха тона, но в хода на този процес като че ли заличиха заложените от самите тях "червени линии".

Някои предположиха, че това е умишлена "стратегия на безумеца". Вдъхновен от писанията на Макиавели, президентът Ричард Никсън опита такъв подход срещу Виетнам в края на 1960-те години. Идеята му бе да накара виетнамците и техните комунистически съюзници да си мислят, че Никсън би направил всичко, включително и че би използвал ядрени оръжия, за да приключи войната.

Но ако Тръмп прави същото, той не го прави много добре, каза (цитираният по-горе) Наранг.

Докато обаче правителството на Ким говори в един глас и стои на последователна позиция, което дава тежест на "подхода на безумеца", за Тръмп е сериозен проблем, ако прави такива "безумни" изявления, без те след това да бъдат оттегляни от някой в неговото правителство.

"В един момент (преднамерената) двусмисленост се губи и ние просто изглеждаме неадекватни", отбеляза Наранг. 

/БТА/
 


140
Още по темата: САЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смее ли се другарят Ким, и генералите трябва да се смеят, иначе...
105
3
 
1
 
! Отговори
Шерлок преди 3 години
Хора, осъзнайте се ... не виждате ли, че този *** / диктатор и престъпник в чистата му форма и марионетка в услуга на Китай и от части на СССР -:):):) !!!! Проблема е до колко могат да го контролират тези които го водят на каишка ? Този сатрап знае, че ако САЩ го ударят ще пострада и Южна Корея от удара ... това го прави направо неуязвим. Абе ш.и.б.а.н.а. политика. Не е ясно в скоро време какво ни чака от страна на Турция !!!
104
0
 
0
 
! Отговори
МОКАНИНА преди 3 години
Боже, колко мъка има на тоя свят,Боже! и тва ли са хора, нема да има ластовица, требе да е жълта! некой да пази вратата!
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито ! и приятен космос !
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На григор димитров му излезе нов прякор - Гришо Ракетата
Айде честито
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ракета ракета ракета ракета ...
100
4
 
1
 
! Отговори
X преди 3 години
Дебилно, тлъсто, комунистическо джудже, тероризиращо собствения си озверял от глад народ.И барабар с него нашите подкрепящи го посткомунистически кадри и гъзоблизци, отговорни, с 40 и няколко годишния си тероризъм, за съдбата и бъдещето на цял един народ. А СТАДОТО БЛЕЕ И ВСЕ ОЩЕ МИЛЕЕ ЗА ПРАВЕШКИЯ *** - ПИОНКА!!!
НАПЪЛНО ЗАСЛУЖАВАТЕ БЕЗРАДОСТНАТА СИ СЪДБА!!! ***!!!
99
0
 
5
 
! Отговори
САЩ НЕ МОГАТ преди 3 години
КИМЧО СЕ НАДСМИВА НА ТРЪМПЕЛИТЕ.
ЗАСЕГА ТОЙ ВОДИ ПО ТОЧКИ.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците никога не са получавали даже обикновена бомба на тяхна земя. За това изпадат в ужас ако някой може да взриви атомна бомба над американски град. Не се знае колко деморализиращо това ще се отрази на американската нация която е свикнала да хвърля бомби безнаказано само над други народи. Ако съдим по ужаса който изпитаха от атентата срещу кулите и към само 3000 загинали какво ли ще стане ако един град с няколко милиона бъде унищожен?
97
2
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Е ми пробваха се шерифите ама не става....кофти..!
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако искаш мир готви се за война.
95
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали след войната от тлъстият комунистически вожд ще остане само мръсно мазно петно или просто нищо няма да има ?
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само празни драсканици. Само оня си знае какво му е в главата.
93
6
 
16
 
! Отговори
До 100 преди 3 години
Каква победа какви 5 лева бе човек? Ясно е Северна Корея не може да победи САЩ във война това и децата го знаят. Те си произвеждат оръжията не за инвазия, а за защита срещу инвазия. Това не ти е САЩ най- големия окупатор и терорист в света. Предизвикали десетки войни по света. Нападащи суверенни държави и прочие. Хората искат да се защитят... Чисто и просто
92
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-забавното от цялата работа е, че има хора които си мислят, че Северна Корея има шанс за победа :)
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Що тека?
и защо ВЕЧЕ не му ги свалиха ?

щото и те криви като него
90
2
 
11
 
! Отговори
Що тека? преди 3 години
До Анонимен

"Само вече ще му свалят ракетите"
и защо ВЕЧЕ не му ги свалиха ?
89
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да напада Ким. Само вече ще му свалят ракетите и ще го направят за смях.
88
2
 
11
 
! Отговори
ИЗВОД преди 3 години
Краварите не разбират от свиневъдство.
87
3
 
19
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 години
САЩ все още не стоплят, че Северна Корея, бидейки под натиск, санкции и изолация от десетилетия, са свикнали да оцеляват сами и са си самодостатъчни. Освен това, макар и доста назад в технологично ниво спрямо тях, имат многобройна и добре обучена армия, с голяма огнева мощ. Икономически заплахи, спирания на кранчета, санкции и други видове наддържавен терор, които американците практикуват успешно - няма да имат ефект срещу КНДР. Военна заплаха също - загубите за САЩ и Юга ще са им неприемливи.