За 2 г.: Седем родени деца от ин витро програмата на София

Общината е предвидила 70 000 лв. по програмата за тази година
29 авг 2017 13:37, Анисия Иванова
8
За 2 г.: Седем родени деца от ин витро програмата на София
Архив: Булфото

Седем бебета - 5 момчета и 2 момичета, заченати ин витро, се родиха за по-малко от 2 години след старта на донорската програма на Столичната община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, съобщиха от общината.

Програмата е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе" и започна през втората половина на 2015 г. Първото бебе - Самуил, се появи на 24 октомври 2016 г., а седмото - Константин, проплака за пръв път преди дни - на 21 август.

Столичната община отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към здравното министерство. По общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г.

За трета поредна година в бюджета на Столичната община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

След като специализираната комисия към Столичната община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите е 1 година. Програмата финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Процедурите по донорската програма се извършват в 10 софийски здравни заведения, които имат сключени договори със Столичната община, между които е и общинската Първа АГ болница "Св. София" /бившата "Тина Киркова"/.

От края на 2015 г. насам по програмата са кандидатствали 54 двойки, от които са одобрени 48.

Документите на нови 10 семейства - кандидати предстои да бъдат разгледани от специализирана комисия към Столична община в следващите седмици.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И между другото с тия 8 пъти дето си плащал и времето и нервите, които си изгубил, нямаше ли да е по-добре, просто директно да осиновиш както си направил в крайна сметка и да вложиш тия пари и време в тези деца, а?
7
3
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ами хубаво, ако ти изцяло си си ги платил тия опити без помощ от държавата, но не ми харесва парите от данъци да отиват за съфинансиране на такива програми. Щом двойката не може да има деца и не желае да осинови дори наскоро новородено българче, да опитват да си пълнят егото с желанието да имат "свои" деца с техните си пари както вие сте направили!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5.
лично съм си платил 8 опита и съм осиновил 2 деца. А ти кое от двете си направил че продължаваш да бълваш глупости?
5
5
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Не се прави на жертва, който иска да има деца, може да има деца, ако осинови, само арогантността и егото му пречат понеже не са "негови" деца. Така хем е добре за тези деца, хем за бюджета.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3.
Не мисля че индивид който не е преминал през това мъчение да нямаш деца може да пише смислен коментар.
3
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид колко струва това - жалка работа... Внесете едно сирийско семейство и те ти 8 деца за много по-малко пари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чети до края преди да пишеш. 7 деца след донорство на яйцеклетки и инвитро, а не само след инвитро. Браво на донорите.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само 7?Направо сме преборили демографската криза с тази бройка.