Разширяват третата линия на метрото от март

Столичният общински съвет одобри 12.8 млн. лв. от бюджета
15
Разширяват третата линия на метрото от март
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет одобри 12,8 млн. лв. от общинския бюджет, с които да започне изграждането на новия участък от метрото.

През март започва строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж. к. „Левски“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от тях бяха завършени през 2020-2021 г. Остават двата участъка през „Подуяне“ и „Слатина“ с обща дължина 9 км.

Двата участъка са включени за съфинансиране в Плана за възстановяване и устойчивост с 300 млн. лв. Тези средства представляват под 50% от цялата сума, необходима за изграждането, но е ключова за строителството.

Всички останали средства ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община и чрез инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка, за преговори с която днес Фандъкова е получила мандат от Общинския съвет.
Очакванията са изграждането на двата участъка да приключи през 2025 - 2026 г.

Анализите ни показват, че тези два участъка, които преминават през гъсто населени територии, ще обслужват 160 хил. души с тенденция за нарастване във времето, а ефектите са безспорни – по-добра градска среда, по-малко вредни емисии и намаляване на трафика, коментира Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте много се окраде по Бойково време, много се окраде и по Фъндъково време, но е безспорен факта, че поне Метрото се направи от 2009-та до 2021-ва за 12г се увеличиха броя на спирките с 600%, което е безспорна придобивка за София и е категоричен плюс за ГЕРБ. Преди тях Софиянски, БСП, СДС,ДСБ итн нищо не направиха за градския транспорт.
11
0
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Точната дума не е "разширят". Точната дума е "удължават". Както казваше Остап Бендер - "и гражданите се разотиват доволни по домовете си".
10
3
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Добре де, токът за метрото е скъп. Ето - 2 милиона за декември. Какъв е смисълът да строиш разширение до кв. Христо Ботев? Кой ще го ползва там? Не мога да си представя *** масово да ползват метрото. Или трябва да се усвоят едни пари (и да се пооткраднат), ама дали има смисъл от начинанието - друг въпрос.
9
5
 
5
 
! Отговори
Радев оставка преди 2 години
Добре, че поне София все още се управлява от кмет на ГЕРБ та се стро нещо.В цялата страна всички проекти са спрени от новите подменящи крадци...
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама като си работя от вкъщи за какво ми е София. Тия сметки как са правени, че то България е с отрицателен прираст а те заеми за метро ще взимат
7
7
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НЕ СТАВА ЛИ САМО С УЧАСТИЕТО НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ???
6
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гробарите се надяват да задържат софия, ама няма да стане! Време е за Възраждане!!
5
8
 
10
 
! Отговори
122 преди 2 години
Нали са на загуба бе? Скъп ток, няма ора?
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парните мотриси на метрото няма да са на въглища, а ще изгарят бoклyци. Понеже наште не са много калорични, може да внасяме от Италия.
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че в София все още е ГЕРБ на власт! Иначе щеше да е тъмно по улиците като останалата България!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На какво ще върви метрото на въглища ли?
1
8
 
21
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Бе те пари за ток нямат , иначе метрото разширяват. Как ще си платите тока бе ?