Пропадналият асансьор в Пловдив – без преглед

Отнемат разрешителните на фирмите, отговорни за поддръжката
7 юни 2017 17:45,
9
Пропадналият асансьор в Пловдив – без преглед
Снимка: Архив, Булфото

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ ще започне процедура по отнемане на разрешителните за дейност на фирмите, които са били отговорни за поддръжката и надзора на асансьор, с който на 5 юни в Пловдив пропадна дете, съобщават от агенцията.

Още по темата

Припомняме, че съоръжението е паднало в шахтата от два метра височина. 7-годишното дете няма наранявания, но е в силен шок от случилото се.

След подадения сигнал от пострадалите, е била назначена проверка на мястото на случая. Тя е продължила и в офиса на двете фирми, за да се прегледа цялата им документация и дейност.

Инспекторите са установили, че асансьорът не е преминал задължителен технически преглед преди 4 месеца, когато му е бил извършен сериозен ремонт. Също така в момента на засядането на съоръжението устройството за връзка не е сработило, което е недопустимо.

В офиса на поддържащата фирма е установено и че не е водено досие на авариралия асансьор. Такава практика е установена и при други съоръжения, за които отговаря същата фирма.

Санкцията за всяко от тези нарушения е от 100 до 2000 лв.

В момента се изготвят Актовете за административно нарушение, като многобройните отклонения от нормативната уредба ще са основание да бъде отнето удостоверението на поддържащата фирма, посочват от ДАМТН.

Такава процедура ще бъде започната и за фирмата, която е извършвала надзора. При нея е установено, че липсва квалифициран персонал, който да извършва дейността. Същевременно са записани на отчет голям брой съоръжения с повишена опасност, които не могат да бъдат проверени с разполагаемия човешки ресурс.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършва непосредствен контрол на асансьорите в административните сгради, докато при жилищните се осъществява надзор от частни фирми. В изпълнение на тези свои контролни функции в периода 1 януари - 31 май 2017 г. експертите на ДАМТН са проверили общо 3733 асансьора на територията на цялата страна, като 304 от тях са внезапни проверки или такива по сигнал.

Вследствие на проверките, 68 асансьора са били спрени, защото са били технически неизправни. Установени са и 196 асансьора без монтирано аварийно алармено устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
STF преди 6 години
Ремонтиран?Хахахааа...Що не карате ремонтирани Лади?Тоест-дете,което е закъсало в асансьор!Батерията на устройството не работела.Асансьора не е паднал,*** *** афафафахах умирам...Съоражението няма как да падне,то за това е съоражение...кабината поради редица причини може да подмине крайна спирка-било то първа или последна...Дали фирмата е наред,ала-бала...Защо устройството не работи-не виждам статията да се казва - Неработещо устройство за разговорна връзка в асансьор.Ужасяваще медии.
7
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 6 години
Сега само асансьорен техник да си.Фирмите,,дерат кожи.Много от тях са мошеници и вземат ужасни суми за ремонти.Няма как да ходиш пеша ,9,10,14 етажи пеша.
6
0
 
3
 
! Отговори
Само в БГ преди 6 години
По стар Български обичай - някой някъде не си е свършил работата, никой нищо не е видял или знае и накрая нищо, 100 лв хаха.Всичко в тази сържава започва да се смарангясва.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чуя ли агенция значи нищо не се върши
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че падат прясно ремонтни асансьори​? Познайте защо!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става като се ползва асанцьор без винетка! Всеки ползващ с свинетка!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега асансьорната фирма прибирала парите без да осъществява никаква дейност - да ги върне + глоба + да плати ремонта на съоръжението + обезщетение за детето.Тези фирми трябва и отговорност да носят, не само пари да взимат.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е Мара втасала. На много места асансьорни фирми само прибират месечните такси, съоръженията скърцат, вибрират, тропат, хлопат, свирят, но важното , че имат устройството за директна връзка с поддържаща фирма, че като тръгне да пада, белким да се обадиш...