Съборът в Рожен събра 280 хиляди души

3500 певци забавляваха посетителите
21 юли 2019 22:29,
60
Съборът в Рожен събра 280 хиляди души
Снимка: BulFoto

Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството. Традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до днес над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, според данни на организаторите от сдружението "Рожен - наследство в бъдещето", пише БТА.

Още по темата

Радев от Рожен: С всяко обезлюдено село угасва светилник

Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Роженският събор наистина обединява българите; хората идват, за да "глътнат" от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите, коментира Костадин Илчев, виртуозен гайдар и ръководител на оркестър "101 каба гайди". Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е превърнал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени. Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това, допълва Илчев. Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора.

Галаконцертът "Родопска вечер" открои красотата на музиката на Родопите в изпълнение на ансамбъл "Родопа", на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и др.

Съборът бе закрит днес с церемония по награждаването на лауреатите на националния фолклорен конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите пак станаха за смях на целия свят.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко бе, следващия път ще паднат от Косово, с после и от Албания.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо плюскане на кебапчета и ... е паднало...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова нормалните хора бягат с 200 км/час от Кене фостан.Остават само по някой заблуден руснак и пиян изпаднал англичанин.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни резани пръчки в коментарите се пукат от яд, че българите си прекарали добре. То пък бива да си толкова проклет и токсичен ама то вашето е патологично вече. Търсете професионална помощ моля ви :D
29
3
 
6
 
! Отговори
шишане преди 4 години
Такива мероприятия не да се иронизирват, а да се подкрепят и множат! Защото станахте джендари и трябва да се възпитавате в патриотизъм, ако ще и принудително! И аз съм писал тук какви ли не глупости, дори подкрепени с факти, но след като посетих някои свети места, свързани с нашата история и личностите свързани с тях, не си позволявам! И някой такъв кeлeш с удоволствие му извъртявам 2-3 шамара, ако не и нещо повече! Най малкото на такъв събор виждаш много българи на едно място с духовна енергия!
28
11
 
7
 
! Отговори
читател преди 4 години
Не разбирам защо тези 200 или 300 хиляди предизвикват такава радост у някои.Огромна тълпа, която се радва на примитивна музика от най-примитивния инструмент, известен на много народи, но тук от гайдата по-нагоре не са стигнали. Въпрос на умствени способности и креативност, които май доста липсват.Голямо събитие - бира, скара, пушляци, мухи, пияни, и *** наоколо, всичко това съпроводено с писък на гайди....красота!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произволно нещо става по света и у нас : днес.бг псува, вика, оплаква се и се дели на русофили и русофобиНовини от намиране на екзопланети до откриване на парк, няма значение какво. Все се намират подобя на хора пълни с омраза, чакащи повод да си излеят отровата. Ако нямате какво наистина да добавите, кротнете се и не пилейте килобайти.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ахмед ОсманлиВ сравнение с търгашите турци, българите са за възхищение. Като не ти е угодно тука, измитай се от където си дошъл.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на събора - куцо, кьорави и сакато. но някой да излезе за теча на данни от НАП - няма. яжте и пийте докато ви мачкат и доят, овце заспали. блейте и после ревете, че сте най-бедните.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори под статия за хубаво събитие (на което не съм фен като цяло, просто не е любимата ми музика и преживяване) и за обединение на хиляди българи за хубава кауза на едно от най-красивите места в България в сърцето на Родопите...пак омраза и плюене...пак президенти, премиери, избори, глупости...Ей спрете се бе хора.
23
2
 
9
 
! Отговори
bravo преди 4 години
Браво! ГОЛЯМО Браво на хората, които организират събора. Трябва да се подържат българските традиции и да се погледне извън София или друг голям град. Трябва да се развива Цялата държава, за да има бъдеще. Това ще стане със сибития като това! Похвала още веднъж за този пробългарски събор.
22
5
 
15
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Колко държави имат или ще имат такава традиция национална? Представете си във франция или германия, рода Хасан се събира с Рода Ханс!?!?! Или Жилбер с Жабари! На една поляна на хоро! Те футбол не могат вече да играят заедно'
21
7
 
4
 
! Отговори
Пекинската патица преди 4 години
Бяха милиони,даже хиляди !!! И аз ядох чеверметата там...
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко преувеличиха.Нямаше повече от 100хлд.Преди четири години е имало наистина но сега не.
19
22
 
7
 
! Отговори
Ахмед Османли преди 4 години
Пиянска му работа, българина за кьорсофра мило и драго дава, ама за работа не го търси, затова ще сте най бедни и нещастни, ***
18
4
 
6
 
! Отговори
Ба преди 4 години
Малко са! Казаха преди дни като рекламираха, че миналата година са били 600 000! Оставка!
17
4
 
21
 
! Отговори
хореографа преди 4 години
Браво това е едно изключително начинание и нека това да продължи и през годините напред.Нашата гайда не е млъквала и през турското "присъствие" нека да не замлъква и през годините напред.Нека се възраждат фолклора ни, нека се въздраждат и селата ни, нека все повече млади хора се завръщат в родината завинаги от гурбет в чужбина.Няма да се затрием като нация , други народи може и да си отидат но ние не !!!~
16
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиян народ ей,за пиячката двеста и осемдесет хиляди.....
15
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
280000 посетители Х 0.250кг екскременти= 70000 кг или по просто казано 70 тона л.айна и пикоч. Ай, честита ни природа. Следващо о.сиране.....да се готви Бузлуджа