Обществен вот за водната криза: Институциите са виновни!

Българите смятат вота на недоверие за справедлив, но не искат нови избори
139
Обществен вот за водната криза: Институциите са виновни!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Институциите, а не климатът и природата, са виновни за водната криза, според българите. Обществото възприема искането за вот на недоверие по темите като водоснабдяване, качество на въздуха и т.н. като справедливо.
 
Най-общо желание за смяна на правителството преобладава, макар и не с много, но когато стане дума по-конкретно за предсрочни избори, надделява неохотата, според януарското изследване от независимата изследователска програма, която стои в основата на Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Интервюирани са 835 души в периода 9-17 януари.

Отново проличава предубеждението спрямо частната собственост – обществото ни по традиция предпочита, най-общо казано, държавна собственост на т.нар. дружества за комунални услуги, като водоснабдяване, електроснабдяване и т.н.
 
Помолени да избират само една между опции (които могат и заедно да са верни), 12% избират, че по-близо до тяхното мнение е опцията "Водната криза е последствие от промени в природата и климата". 69% обаче се определят по-близо до варианта "Водната криза е последствие от дейността на хората и институциите". 15% предпочитат опцията "Не съм достатъчно запознат с този въпрос", а 4% се затрудняват да отговорят.

Между електоратите на различните партии почти няма разлика в отговорите. Само при привържениците на управляващите са малко по-високи дяловете на отговори от типа "природата е виновна".
 
При тази ситуация 47% намират искането на вот на недоверие по такива теми за справедливо, а 27% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Единствените, които рязко контрастират на общия фон, са привържениците на управляващите партии.

В средата на януари 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% - не. Останалите се затрудняват. Когато обаче въпросът е конкретно за предсрочни парламентарни избори, 35% искат, но 40% не искат. Останалите се затрудняват да отговорят. Дяловете са в близки стойности и се движат така от месеци.
 
Явно абстрактното желание за промяна доминира, но когато става дума конкретно за нови парламентарни избори, няма отчетливо мнозинство. Инстинкт срещу властта се усеща, но перспективата за предсрочни избори явно отблъсква.
 
За сравнение, след "Апартаментгейт" през пролетта дяловете на искащи оставка бяха подобни на сегашните – 42%, които искат, и 33%, които не искат. Предсрочни избори пък тогава искаха 40%, срещу 38%, които не искаха. Оказва се, че тогава ситуацията е била сходна и като че ли дори малко по-тревожна в обществен план за настоящото управление, посочват социолозите.
 
Все пак, към момента на изследване - 9-17 януари, кризата още е в развитие. По всичко личи, че тя ще бъде в развитие още дълго време, така че тепърва ще се изяснява структурата на масовите нагласи.

Две трети по-скоро предпочитат по принцип дружествата за т.нар. комунални услуги да са държавни, 14% смятат, че е по-добре да са частни. При електората на десните партии картината е малко по-нюансирана, но и там преобладават онези, които предпочитат публична собственост.
 
Данните са още едно доказателство за бавния ход на привикване с пазарните реалности у нас. Същият въпрос беше зададен и през март 2018 г. около сагата с ЧЕЗ. Данните бяха почти идентични.

835 души са интервюирани „лице в лице“, с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.


139
Още по темата: Галъпводна криза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
2
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 123 преди 2 месеца
Абсолютно си прав!!!Но за съжаление тези "институции" са на подчинение на определени лица и заради това не търси "активност" по определени въпроси като този например!!!!!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виновни са конкреттни хора, а не институциите....................много абстрактно стои това!!!
Май искате да скриете виновниците, нали??
Трябва прокурор, съд и затвор за виновните!!!
121
0
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 2 месеца
"Бай Ганьо" си харесва сегашното положение!!!!Все пак "Бай Ганьо" го управлява!!!!"Аз съм прост и вие сте прости и така се разбираме"----думи на Цар Тиква!!!!"Видимите резултати" са навсякъде,но със знак "МИНУС"!!!!!Р*бът не цени свободата!!!!!!Трябва да му се донесе във вкъщи,както казва Иван Вазов!!!!!Радвате се на "АБСУРДИТЕ",защото сте им свикнали и това го приемате за "НОРМАЛНО"!!!!Няма такъв "народ" и "Държава"!!!!!!
120
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 2 месеца
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!

НАРОДЕ!!!!!
119
1
 
0
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 месеца
Кво ривете пак бе, нямали вода и въздух. Къщи имяте ли а? Да мълчите че да не останете и без тях, ама ха!
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е имат милиарди за американски хвърчила ...хората от пустини вадят вода
117
2
 
2
 
! Отговори
София преди 2 месеца
Заради 50 000 Перниканци без вода ще останат столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино.
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
затвор и конфискация за всички виновни.оставихте ни без въздух и вода.некадърници и крадци.
115
0
 
4
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 2 месеца
Я да направят монополите държавни,да им плащат за свършена работа на чиновник а те да бъдат всички назначавани с конкурс но комисиите от друг град на България и с гаранция поне5години.Да се плаща за цялостна свършена работа,а не на парче.Кви са тез многобройни агенции,и то дублиращи се?Як контрол над министерства и на 5години преглед и категоризиране на чиновниците.При допуснати2,3грешки марш
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кого да избирам Банкянската Тиква,или червената лелка,***......ти избора!
Избирам чужбина!
113
2
 
4
 
! Отговори
Терминал 2 преди 2 месеца
Какви избори - всеки себеуважаващ себе си човек в бг - мигрира !!!
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избори до дупка! И съд за крадците и мърлячите! Докато се научат да управляват според ОБЩЕСТВЕНИЯ интерес! Сега се окопаха и вече дори не се стараят да измислят логични лъжи. Пазарната икономика е позорна и грабителска в милата ни татковина. Какво пазарно има в цената на водата, която купуват за 2 ст. и ни продават за 3 лева? Какво пазарно има в задължителното доброволно осигуряване, какво пазарно има в цената на тока и гарантираната им печалба, къде е пазарът в 300% им надценки?
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тонката, имаш фенове и фенки.
110
1
 
10
 
! Отговори
venix преди 2 месеца
ГРОБ няма #кой да вини, след като ни управляват вече колко години!
109
5
 
4
 
! Отговори
venix преди 2 месеца
И други да дойдат - няма да се оправим! Държавните пари вече са откраднати!
108
1
 
14
 
! Отговори
Събудете се! преди 2 месеца
Без граждански контрол, институциите в лицето на някой чиновник ще си правят каквото пожелаят! НИЕ като ГРАЖДАНИ трябва да сме самоинициативни, будни и да не си затваряме очите за неправдата. Не трябва да гледаме колко е пълна купата на другия, а да се замислим, ще се заситим ли от това, което е в нашата. Всичко е въпрос на мислене! Докато гледаме да прецакаме съседа, само защото той може, а ние не - няма да се оправим. Съединението прави силата, сговорна дружина, планина повдига и т.н.
107
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ сега вини пак предишните, кого ще вини когато останат без вода другите градове, каквато е прогнозата за язовиркте Камчия, Тича, Белмекен.
106
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Кои да е виновен за това, че тръбите не са сменяни от 30+ години? Хан Аспарух ли? Разбира се, че управителите на ВИК Перник, служителите на високи постове, комисията за водно регулиране, одиторите на ВИК Перник, Министерство на водите, Министерство на Регионалното Развитие и всички други агенции и комисии!!! Това са виновните, а не Бай Ставри от Горно Нанадолнище!!! Какво съдите само 1 бушон при положение, че има държавни служители колкото цяло село виновни? Защо само 1? Всички трябва!!!
105
1
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 2 месеца
До 107 Анонимен
За всичко това сме си виновни всички ние.Всичко сами сме си сасипали.Никой не е дошъл от някъде и да направи всичко това.Институциите сме ги създали ние,както и ние работим в тях.Краденето,лъжите,източването,прогонването,съсипването,фалшифицирането,превръщането,довеждането,стигането,ставането е все дело на великите българи,било то избиратели или избрани.Каквото сме си надробили...това ще сърбаме.
104
0
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Или феновете на ГЕРБ са шизофреници или просто сте хванали платени тролове! Няма как да има толкова малък процент за вината на институциите! Естествено, че вината е в ПРЕСТЪПНА НЕКАДЪРНОСТ И БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ НА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ В ЦЯЛА АРМИЯ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ! Стига сте обвинявали Бог, марсианците и всякакви други създания за собствената си некадърност и крадливост! Сигурно има 30 000 държавни служители които се занимават с водата -ВИК-тата, комисии, агенции, министерства и насреща вода няма!