ДАЗД се самосезира по случая с насилие над дете в училище

Случаят е от гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново
2 авг 2022 19:07, Петя Славова
2
ДАЗД се самосезира по случая с насилие над дете в училище
Снимка: Pexels

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и изиска от компетентните институции цялата информация за предприетите от тяхна страна действия по случая с насилие над дете в хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Велико Търново.

Още през вчерашния ден от страната на ДАЗД са изпратени писма до инж. Данаил Панов, кмет на община Велико Търново; инж. Розалия Личева, началник на Регионално управление на образованието – Велико Търново и до г-н Павлин Витанов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" – гр. Велико Търново, за предоставяне на информация какви мерки са предприети, за да бъдат гарантирани и защитени правата и интересите на пострадалото дете, както и как се работи с децата упражнили тормоз на съученичката си.

"Като председател на ДАЗД и човек, чийто професионален път винаги е свързан с децата, не мога да приема, че мястото, където децата трябва да са спокойни, защитени и да натрупат най-хубавите си спомени – училището, за някое дете може да се превърне в източник на страх, унижение и стрес. Този случай е поредната сигнална лампа, че ние – възрастните трябва да променим средата и да бъдем модел за подражание, в който агресията и тормоза нямат място. Децата имат нужда от внимание, както и от ясно разграничение между забавно и унижаващо поведение. Децата ни следват, затова нека сме техния добър пример за щадящи взаимоотношения помежду ни", заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Експертите от Държавната агенция за закрила на детето продължават да следят работата на компетентните институции по случая и са в готовност да окажат подкрепа, както на пострадалото дете и неговите близки, така и на работещите по случая социални работници.


2
Още от Страната
Слънчево, но с увеличения на облачността след обяд в сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Wc преди 1 седмица
Darjava na izmamnici i dolni mastii
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
институцииките в бг само знаят да се самосезират, самоизплащат си заплатите, самоназначват си приятели и само седят зад бюра