Евтино няма: Търсенето на имоти все още надвишава предлагането

Новото строителство се свива драстично заради кризата, инфлацията
12 авг 2022 18:30, Анисия Иванова
49

Строителството в България се е свило драстично през второто тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт. Броят на новите жилищни сгради у нас обаче все още бележи ръст.

"Има равновесие и спокойствие на пазара, нищо драстично не се случва. Свива се новото строителство заради политическата криза, енергийната криза, инфлацията... Има предпазливост, но нищо драстично. Предлагането продължава да се ограничава, все по-малко хора решават да продадат имота си. Търсенето в някаква степен се е свило, но все още надвишава предлагането", коментира управителят на imoti.net Снежана Стойчева.

По думите ѝ хората търсят имоти и като убежище на средствата, с които разполагат. Освен това все по-често искаме да живеем на по-широко.

"Оказва се, че живеем на тясно и с много хора - пренаселено. От две години се търсят по-големи жилища с допълнително помещение за работа от вкъщи. Сега най-вече хората купуват имот с цел да живеят в него, а не толкова с инвестиционна цел. 50% от тях имат спестявания, с добри възнаграждения са и имат възможност да понесат леко покачване на лихвите", каза още Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея покачването на лихвите по ипотечните кредити няма да бъде драстично и страшно за изтеглилите вече кредити и тези, които тепърва ще теглят такива.

"Кредитирането е един от основните фактори, които движат пазара на недвижими имоти. Това пак ще свие малко пазара, но никой не може да каже с колко. 50% от сделките на пазара се извършват със собствени средства. Има спестявания и те се инвестират точно в недвижими имоти. Това ще продължава и занапред, тъй като интересът е продиктуван от нужда", подчерта Стойчева.

Тя е на мнение, че при недвижимите имоти не може да се говори за балон, тъй като имотите винаги имат стойност и никога не се превръщат в нула.

"Цените на имотите може би ще се успокоят. Ако поддържат ръст, той ще бъде в рамките на ръста на инфлацията. Не очаквам цените да паднат драстично", прогнозира гостът в студиото.

По думите на Стойчева броят на обявите в imoti.net е намалял сериозно от около година и това е продиктувано от факта, че няма толкова голямо предлагане на имоти. Много бързо се реализират сделките, след много малко огледи, което е сред причините обявите да изчезват бързо от Интернет.

"Фалшивите обяви започнаха да се появяват при предишната криза. Преди години имаше много повече фалшиви обяви. Те понамаляха, защото взимаме мерки. В imoti.net всеки може да сигнализира за некоректна обява. Преди 8 г. започнахме конкурса с годишните награди на imoti.net - така искаме да помогнем на потребителите да избират брокер и агенция. При нас фалшивите обяви са под 5%", каза Стойчева за финал на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
БОМБИ ВЪРХУ ИМОТИ преди 1 година
ИМОТИТЕ НИКОГА НЕ ГУБЯТ СТОЙНОСТ !!!! НАЙ ВЪРВЕЖНИ СА В УКРАЙНА !!!! КАТО ЗАПОЧНАХА ДА ПАДАТ БОМБИ ВДИГНАХА 3 ПЪТИ СТОЙНОСТТА СИ !!!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок. Вижте сега как е схемата. Ако имаш твотор жилище, данъка е довен, нали? ("У не, то първия е наполовина ... ВСЕ ТАЯ!!!) - Та защо данъка да не се удвоява за всяко следващо смеейно жилище. Ако искаш, ги прехвърляй на родата, ама да няма неприятан изненада? Така, тея фирмици и индивиди с по 20-30-50-100 апртамента, ще трябва, да ги продават в еидн момент, а не в Надежа 27, да ми иска 900 лева знаем за двустайка, давдига рамене и да казва - криза е! Ми като е криза,продай ми евтино, бе!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До анонимен, виж в idealista. COM, ИЗБЕРИ апартаменти, Барселона град. После задай например до 150 к евро, минимум 60 м2 например и good conditions, излизат към 500 имота. За Мадрид са към 1100, за Рим 2000 а за Милано към 1000. Отделно да ти кажа гледам и в USA u Canada. Виж в realtor. COM.150000 евро, но при нормален курс можеш да купиш навсякъде. Вече зависи ако искаш Сан Франциско или Бостън за момента няма, но напролет изборът ще е голям. Можеш да купиш за тия пари в Франция без париж
36
0
 
8
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Ами то и в Обеля не може да се живее, но цените са по високи от барселонските предградия. Освен това за 200 к в Барселона ще си намериш имот какъвто в София няма вече за тия пари. Точно това се нарича балон. Иза Испания иза България. С рецесията нещата ще си дойдат на мястото.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КочоПрегледали ги тези оферти, да видиш локацията и сградата, и другите детайли?Тези имоти под 100К или не са в Барселона, а в провинция Барселона, на 40-50 км от града в сгради в лошо състояние или в най-крайните предградия на Барселона в сгради в окаяно състояние, които ще бъдат съборени след няколко години.Не се лъжете, аз също мога да намеря апартаменти по 20К в Истанбул, ама не може да се живее в тях.
34
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 година
Някой да отвори сайта на НСИ преди да дава прогнози.Според статистиката населението на София за последните 3 годни(2019 до 2021) е намаляло с 80 000 човека.Цените на имотите могат да растат до безкрай(едва ли), въпроса е дали има кой да ги купува.
33
2
 
13
 
! Отговори
Феличита преди 1 година
А като има търсене,защо няма предлагане? Преди няколко седмици писахте,че имало предлагане,а нямало търсене??? То вашите новини като асансьор бе! Един ден нагоре,другият ден надолу. Имоти има достатъчно,но няма хубави и спокойни места за живеене.На най-скъпото живеят селските мутри и куфарните бизнесмени,а хората от народа не желаят да живеят в такова гюбре.много мирише на простотия от милиционерските и спортните интернати.
32
2
 
12
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Търсенето на евтини имоти надвишава предлагането на такива, което не значи че има сделки на надути цени. Не, няма сделки. Затова и брокери които ме имат в регистрите ми званят от месец април насам. Точно от април сделките паднаха с 20 процента
31
1
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До балонeли, не говори глупости в Барселона можеш да си купиш имот и за 120 к. Виж в сайта properstar
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че има празни жилища в Сф не означава, че накой ще ви ги подари. Дори и празни, държат цена, а с инфлацията тя се покачва. Старото е ценно, защото след покупка веднага може да се използва. Новото (без акт 16) е абс. мъгла...
29
4
 
2
 
! Отговори
балонели преди 1 година
До МърррДай линк да почваме да ги купуваме тези апартаменти в Барселона под ?100К?В Барселона под ?5К/м2 много трудно ще намериш апартамент. Във Валенсия може да се намерят апартаменти за около ?3К/м2, но в Барселона и Мадрид не.Това, че тук имотите в момента са доста надценени е друг въпрос.
28
3
 
9
 
! Отговори
ИМОТИ В УКРАЙНА преди 1 година
ИМОТИТЕ НИКОГА НЕ ГУБЯТ СТОЙНОСТ !!!! НАЙ ВЪРВЕЖНИ СА В УКРАЙНА !!!! КАТО ЗАПОЧНАХА ДА ПАДАТ БОМБИ ВДИГНАХА 3 ПЪТИ СТОЙНОСТТА СИ !!!
27
3
 
23
 
! Отговори
Мъррр преди 1 година
Днес отворих от любопитство един сайт за имоти в Барселони, ми имаше оферти за готови 3-стайни апартаменти под 100 000 евро, в София шпакловка и замаска почват масово от 150 000, та не знам явно наистина много сме дръпнали щом бием и Барселона...
26
3
 
39
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Абе хора, в момента имотния пазар е живо извращение. Брокерите с лъжите си, направиха цените над европейските. И как ги плащаме? С минимална заплата от 300 срещу 3000 евро? С почти фалирали бизнеси? С най-бързо стапящата се нация? Ние сме Швейцария на Балканите? В магазина стоките по скъпо от Германия, имотите като в Германия, бензина като в Германия, заплатите като в Нигерия, бизнеса на нивото на Зимбабве, от къде тез пари за имоти? Ааа, крдити, 30, 40, 100 годишни. Така ли се правим на газари?
25
2
 
36
 
! Отговори
Пипона преди 1 година
Между другото що мълчите като изцапали гащите, че цените на строителните матреали от две седмици вървят надолу ??? Желязото също пада пък никой не говори, що ли тъй?
24
2
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Луд умора няма, дори и като падат цените пак ще викате, че растат. Така беше и 2008-9 до последно писахте глупости и за един ден обърнахте плочата... Но не се притеснявайте запасили сме се с пуканки и ще гледаме филма 10 малки брокерчета или 10 малки строителчета беше ?
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ли масово стоят празни жилищата??
22
3
 
32
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Срещу мен също има три коопераций, едната е завършена но неизмазана, двете се строят, почти готови. Да де, ама си стоят така вече повече от година. Не завиждам на нафърфолилите се там.
21
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не мога да разбера как толкова народ се излъгаха! Брокерите хубаво се наговориха и започнаха дружнонда вдигат цените още преди няколко години. Банките свалиха лихвите. Сега нещата ще се променят и много народ ще изгърмят. Жалко
20
3
 
43
 
! Отговори
Да бе повервахме преди 1 година
Тези имотни брокери така лъжат, че те самите не си вярват, ама продължават да правят още опити, че да излъжат още някой балък да се нафърфори със заем и ипотека и накрая да остане без нищо, а да има да плаща на банката доживот.