Това може да е най-топлият декември за последните 50 години

Живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев
23 дек 2022 15:08, Нели Христова
47
Това може да е най-топлият декември за последните 50 години
Снимка: БГНЕС

"До момента декември месец е с близо 4° над нормата. Въпрос на още няколко дни е да разберем дали ще е най-топлият за последните 50 години". Това обяви климатологът проф. Георги Рачев в анализ за времето в България през изминалата година.

"Интересна година беше от метеорологична и от дори от климатична гледна точка. Беше много разнообразна, но не се случиха много страшни неща у нас", уточни климатологът.

Той напомни, че и миналата зима беше по-скоро мека и топла, особено февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет. Пред март 2022 г. средната температура е с над 2,5° средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с валежи в нормата, а есента – топла, с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, като се изключи сухият октомври, и язовирите са пълни.

Температурни аномалии по света

В Австралия бяха отчетени температурни рекорди от порядъка на 50°, живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев пред bTV.

Той припомни и за температурните аномалии във Великобритания тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16°, която е много висока за града в тази период. Между 14 и 20 юли на Острова са подобрени няколко рекорда. През лятото пък в столицата на Великобритания за първи път беше отбелязана температура около и над 40°. Може би лятото на 2022 г. ще се окаже една от най-топлите за страната.

Освен във Великобритания рекордно високи температури са измерени и във Франция – в повече от 65 населени места, и в Северна Германия – Хамбург.

"В Европа се подобриха редица местни рекорди и няколко национални рекорда. Беше ужасно сухо, една от най-големите суши през последните 500 години", обобщи климатологът.

В САЩ също са отчетени положителни и отрицателни температурни рекорди през 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да е най-топлия, може и да не е най-топлия.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 33/В периода на Креда продължил около 70 млн. години, когато господстват динозиврите, климата на Земята е бил далеч по-топъл от днес, ледени шапки на полюсите липсват, но пък живота процъфтява./, вярно е, сега са под ледниците останките им, а също и микроорганизми! Човекът дължи съществуването си на растения и други организми, които улавят светлината, както и самият той! Без слънце и топлина няма живот! Е какво,всичко ли трябва да измре заради някакви теории и глупости!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най топлият, ама верно ли?САЩ И КАНАДА са в ЛЕДЕНА ЕПОХА толкова са се затоплили. Никакви рифове и нищо не измира! 500 г температура, смях няма статистика от тези времена освен това и сега термометрите са неточни камо ли преди векове! Времето е такова, каквото трябва да бъде, в природата има равновесие! Намесата в климата е вредна и опасна! Затъмняване на слънцето е вредно за хора, животни, растения,живота на Земята е възможен, понеже Слънцето непрекъснато снабдява с енергия екосистемите.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При САЩ-исаните пък арктически и студ.Църните замръзват.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова в щатите е -40
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При САЩ-исаните пък арктически и студ.*** замръзва.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Англетата имат по-меки температури заради Гълфстрийм течението в Атлантическия океан :))))
30
0
 
3
 
! Отговори
Страшна жега и суша преди 1 година
Не знаех, че от 500 години се измерва температурата и се пази архив за това, та през тази година отчитаме рекорди. Ама статистиката знае всичко.
29
2
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Няма нито един научен климатичен модел, които да твърди че ни чака климатичен апокалипис - това са внушения, лъжи и манипулация на зелената секта. Ако глобалните температури се повишат, ефекта ще е топъл и по-важното влажен климат, което е идеалната рецепта за биологичен взрив. В периода на Креда продължил около 70 млн. години, когато господстват динозиврите, климата на Земята е бил далеч по-топъл от днес, ледени шапки на полюсите липсват, но пък живота процъфтява.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се пише всяка година през последните поне 20. Ако е вярно, температурите навън трябва да са поне 100 градуса.
27
3
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Звучиш точно като религиозен фанатик тежка категория. Колко ще се затопли климата? Сигурно ще ни изпепели нали? На юг от екватора нямало да има условия за живот, на север щяло да е ОК!? Пълни глупости! Разбира се ние хората сме виновни за всичко и за това правоверните екоталибани ще работят за унищожаването на човечеството - колко благородно, каква висша кауза. Разум при теб няма, само възпроизводство на зелени клишета, омраза спрямо хората и шизофрения.
26
1
 
4
 
! Отговори
Апокалипсис преди 1 година
Ту им е много горещо на климатолозите и журналистите, ту им е много студено. Като падне малко снежец, му се вика "снежен ад". Сега пък изминалата година била една от най-сухите за 500 г. Откъде ги вадите тия новини? Професорът е достатъчно стар, за да си спомни, че по Тошово време имаше едно постановление на ЦК на БКП за "борба със сушата", щото от не знам кога си насам нямало такова чудо. И излезе виц - покривът на МС е покрит с найлони, за не намокри дъждът постановлението за борба със сушата
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един от климатичните модели, въртени откакто има компютри, не е дал правилно предвиждане, което да се потвърди на по-късен етап. Лошото е, че заинтересованите по темата скрито приравняват естествените тенденции на промяна на времето с тези, предизвикани от човешката дейност. Самата оценка за това кое колко влияе е безумно сложна. Друг проблем е, че експоненциалното нарастване на грешката при предвижданията във времето напълно изключва обратната връзка дали мерките са успешни или не.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само два реда по-надолу заглавие: "Полярни студове обхванаха САЩ с температури до минус 46C ". И то ли от глобалното затопляне, или без значение на посоката винаги е "ПРОМЯНАТА НА КЛИМАТА", а ние сме виновни грешници и трябва да се покаем и да умрем надлежно, за да спасим света?
23
1
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Абе ти имаш ли завършен трети клас? Всички крайбрежни зони по света имат по-мек климат с ниски температурни амплитуди. Ето защо и в UK който се намира много по-север от България изключетелно рядко вали сняг.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24По Черноморието нема сняг от години, сега за шопите не знам :)))
21
2
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Всяка зима в България вали сняг, вали сняг и есента, както вече се случи, вали и пролеттта. Това че на теб са ти промили мозъка с евтина пропаганда, как едва ли не след 50 години Земята ще се самозапали и всички ще изгорим, си е твой проблем, има си обективна истина. Научен факт е че климата не е бил и никога няма да е константа, това че се променя е нещо нормално и желателно. За живота на Земята студа е смърт, а топлината живот, така че нямам предства защо е цялото това реване.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всички подобни публикации лъха дебелия подтекст, че видиш ли, климата е постоянна величина със или без хората. Постоянен и климат в едно изречение някак си звучи нелепо.
19
1
 
8
 
! Отговори
IQ преди 1 година
Просто обърнете внимание на заглавието. Първо - използва се думичката "може", а не се представя като факт. Второ - "Най-топъл от 50 години", значи преди 50 години е било по-топло от миналата година. За какво глобално затопляне говорите?
18
0
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
И какви са данни за нивото на световния океан и озонавата дупка, която между другото няма нищо общо с глобалните температури? Нивото на световния океан се е покачило с 1-3 милимитра годишно последните десетилетия, а озонавата дупка се затваря и има научен консенсус, че това е естестевен цикличен природен процес. Това ли е зеления апокалипсис г-н екоталибан?