Атаките в Париж показаха лицето на социалните мрежи

Могат да помагат, но могат да бъдат и инструмент на терористите
16 ное 2015 11:16, Елена Кирилова
14
Атаките в Париж показаха лицето на социалните мрежи
Снимка: архив Ройтерс

В навечерието на атаките в редакцията на френския вестник Charlie Hebdo през януари френското правителство препоръча приемането на ново законодателство, което да спре използването на социалните мрежи като място за реч на омразата от поддръжниците на „Ислямска държава“, които ползват тези платформи, за да координират своите терористични атаки, пише Forbes.

Държавният секретар по европейските въпроси Харлем Дезир предложи въвеждането на международна правна рамка, която да направи Facebook и Twitter отговорни в моментите, в които са използвани за разпространяване на съобщения, пропагандиращи насилие.

Но атаките във френската столица в петък вечерта показаха как социалните мрежи могат да имат и много по-позитивна роля.

Facebook активира своята функция Safety Check, която представи през октомври 2014 г., за да помогне на хората в райони, засегнати от бедствия и опасни събития, да уведомят своите приятели в социалната мрежа, че са в безопасност. Twitter също се оказа полезна – жителите на Париж използваха #porteouverte, за да предложат подслон на хората, които имаха нужда от него в този момент.

Друг важен хаштаг - #rechercheParis, е използван за търсенето на изчезнали близки, които последно са видени в близост до местата на атаките.

#ParisAttacks и #FranceUnderAttack пък разпространяват информация и новини за случващото се, докато #PrayForParis събра послания на солидарност и подкрепа за жертвите и техните съграждани.

Но има и страна на социалните мрежи, която може да се окаже не толкова красива. В моменти на бедствие тези платформи могат лесно да се превърнат в източник на дезинформация.

Журналистът на BBC Дейв Лий отбеляза, че в разгара на случващото се е трудно да се направи разграничение на неверните слухове и новините. Когато бежанският лагер в Кале се подпали, някой написа, че става дума за отмъщение, а най-вероятната причина за случилото се е пожар, причинен от неизправности в електрическата система. 

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
да преди 4 години
До Анонимен 3

Дано никога не опирам до такива хора със "снимчици"
5
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 4 години
франсетата са толерантни веднага испратиха самолетите да разпространят от въздух толерантност,не може да сееш омраза и да жънеш успехех.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не мога да разбера защо не се създаде алтернативан мрежа, която да не е под контрола на правителствата? през 90-те интернета бе по-свободен.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Охооо,искаме да ударим май свободата на словото лека полека.....
2
3
 
5
 
! Отговори
НОЙ преди 4 години
ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ НА ЗЕМЯТА.
ДАНО ДА БЪДЕМ ИЗТРЕБЕНИ ДО КРАК.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и децата знаят, че сме в трета световна война и питат верно ли.