Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?

Сътресенията на пазарите на горива предполагат преструктуриране на търговията
4 мар 2022 21:00, Анисия Иванова
97
Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?
Снимка: БГНЕС

Цената на суровия петрол Brent скочи до 105 долара за барел, пише The Guardian.

Източна Европа очевидно е заменила Близкия изток като доставчик на петрол и сега кризата може да ни удари най-силно. Но още преди танковете на Путин да пресекат границата на Украйна, цените на петрола вече са се бяха повишили с 20 долара за барел от началото на 2022 г.

Настоящите сътресения на пазарите на горива очевидно предполагат преструктуриране на търговията, довеждайки световния енергиен пазар до несигурно равновесие с високи цени на петрола. Настоящата ценова нестабилност изглежда отразява три напрежения на пазарите на горива.

САЩ биха могли да изравнят картелните цени на петрола, но избраха да не го правят, защото администрацията на Байдън изглежда е ангажирана с каузата за околната среда и с идеята да заличи въглеродния отпечатък на нашата планета във възможно най-кратък срок.

Цените на петрола може да паднат с възможни промени в света в средносрочен план. Първо, ако администрацията на Байдън промени политиката и насърчи фракинга на природен газ и инвестициите в съоръжения за втечнен природен газ, тогава страните с енергиен дефицит инвестират в магистралата за търговия с втечнен природен газ и в мощности за производство на електроенергия, използващи LNG.  

Второ, ако учените и инженерите разработят ефективна технология за съхранение на възобновяема енергия, която издига възобновяемите енергийни източници, за да се превърнат в надежден 24/7 източник на енергия за света. Тази опция обаче все още не е очевидно осъществима през следващите 10 години.

Така световните цени на петрола продължават да се покачват и това ще продължи, дори ако Русия се изтегли от Украйна. Но пък тук идва въпросът: Ако настоящата война в Източна Европа не е основен принос за възходящите цени на петрола, какво я предизвика? Това е глобалното икономическо възстановяване и по-силната решимост на света в борбата с изменението на климата. Докато глобалното търсене на енергия нараства, доставчиците на петрол спират доставките, а компромисът между възобновяемата енергия и природен газ не е жизнеспособен вариант за неутрализиране на ОПЕК и контрола на Русия върху цените на петрола.

Целия анализ четете в automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
13
 
! Отговори
Я си спомнете преди 2 години
Преди около година и 9 месеца как я разбирахте новината, че цената на петрола в един момент стана на нула, т.е. имаше недостиг на база за съхранение на произведеното, а се добиваше по график. Защото се затваряха граници и се срина товаропотока, и се пътуваше малко, но после дойде лято, ковида се укроти и нещата пак тръгнаха регулярно. Ето това е реалната пазарна икономика и затова го има и черния петък. Да видим до кога ще има доставки за нефтохима. Тогава ще е интересно.
63
11
 
10
 
! Отговори
Майсторски Карач преди 2 години
Дунапренов хляб и ГМО сол ще ям, ама в свещената бракма ще налея! Иначе другите панелни *** ще ме помислят за бедняк.
62
4
 
26
 
! Отговори
Кирчо усмихнат готин преди 2 години
Е как Кирчо ще тръгне срещу политиката на Байдън. Та нали дъртия го сложи на този пост, че да довърши.
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ?Сега няма, защото панически веднага намалихте цените. Прпсто се опитахте да продавате на безумно високи цени, за да си приберете по най-нагъл начин разликата.
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...контрола на Русия върху цените на петрола." - Ко речи??? Ко? Баси, не знаех, че Русия определя цените на петрола! Значи Путин вдига телефона сутринта, обажда се в лондонската борса и казва: "Ребята, сегодня цена петрола будет 115 доларов сша! Понятно?" Онези отговарят: "Ну, ладно." А Путин отговаря: "Ладно, че и по-ладно ще ви става!"
59
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що ви съобщиха, че ще плащате демократични и еко цени в чест на политиката на 80 годишен сатанист, който цял живот работи далавери и конспирации за най-войнолюбивата партия. Така докато не ви забранят колите - отново еко и демократично.Корумпираната и продажна украйна е просто претекст - подобно на ковид, за да ви размажат. Махайте сега със знаменца във фейсбук и плачете по честния зеленский, добрия байдън и героичния кличко.
58
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпва, защото това правителство в момента ни обира!
57
3
 
13
 
! Отговори
Островски преди 2 години
Защото ще плащаме ХОТЕЛИ 5 ЗВЕЗДИ !!!
56
16
 
8
 
! Отговори
? преди 2 години
Опашки няма. Това са просто 10 снимки с платена реклама от ГЕРБ.Когато е трудно хората се обединяват.Когато е трудно, но важно дори противниците работят заедно за доброто на хората.Тогава ГЕРБ търсят паника, криза, скандал, изгода и работят против доброто на България и децата и.Предателите са видими.
55
5
 
18
 
! Отговори
Прост народ преди 2 години
за просто Киро гласува, слаба държава. Вместо да седне и да се образова и да излезе на борсата и да купи ЕТФ на комодитийс - злато, сребро, газ, петрол, нашите хора се бутат по бензиностанциите за 50 кила бензин, трепат се по опашки за тоалетна хартия, олио и брашно. Така е щото вместо да се образова гледа БТВ-то и мезето и ракийката, гласува за който му кажат от тв-то или отива за гъби. Всеки си заслужава съдбата.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година като беше 2лв. бензина нямаше опашки. А сега като стана 3 лв ще се избият. Чакат вече на опашки и пълнят туби посред нощ.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то още нищо не е поскъпнало тъй като зимата не е свършила. Като се затопли времето хората почват да пътуват повече, бизнеса се задвижва и търсенето на горива нараства. Лятото може бензина да стане към 5-6 лева.
52
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо поскъпва бензина ли? Защото НАТО искаше да влезе в Украйна, но Путин ги изпревари
51
1
 
10
 
! Отговори
За да ви е гадно преди 2 години
До пролетта трябва да се въведат гражданска, пътен данък и винетки за тротинетки и велосипеди, какво чакате още?
50
2
 
17
 
! Отговори
аЙДЕ ЧЕСТИТО преди 2 години
Нали трябва да се занулира всичко и да ви натресат кредита като начин на живот . Няма да има заплати или пенсии, всичко ще е кредит в замяна на послушание . Ето затова е всичко .И тогава никой няма да пише че е недоволен или да протестира от властта ,който прави това ще остава без пари в телефона и ще му запорират сметките като в Китай ! Социална кредитна система .
49
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога нещо което е поскъпнало са му свалили цената? Да не са луди. Щом си мълчим и цените си остават.
48
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, като търпите да ви управлява ромският цар Киро, ще се возите всички на каруци.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заложено е в пълния с недостатъци капитализъм, всека година да има растеж, иначе си живял напразно.
46
11
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Руско-българската дружба е най-скъпото нещо, което притежаваме ние българите. Колкото повече обичаме Русия толкова повече плащаме. Също като онзи анекдот - Скъпи гости, колкото повече стоите на трапезата ми, толкова по-скъпи ми ставате! И понеже някой писа за бензина в Нидерландия. Тя горката е почти 3 пъти по-малка от България по площ. 41 хил. срещу 111 хил. км. Няма да се охарчат толкова хората от ниската земя за бензин, малки са им разстоянията.
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо въобще поскъпва цената на "живота"? Политиците ни "любими" да кажат.