Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?

Сътресенията на пазарите на горива предполагат преструктуриране на търговията
4 мар 2022 21:00, Анисия Иванова
97
Защо поскъпва бензинът, има ли тенденция за спад на цените?
Снимка: БГНЕС

Цената на суровия петрол Brent скочи до 105 долара за барел, пише The Guardian.

Източна Европа очевидно е заменила Близкия изток като доставчик на петрол и сега кризата може да ни удари най-силно. Но още преди танковете на Путин да пресекат границата на Украйна, цените на петрола вече са се бяха повишили с 20 долара за барел от началото на 2022 г.

Настоящите сътресения на пазарите на горива очевидно предполагат преструктуриране на търговията, довеждайки световния енергиен пазар до несигурно равновесие с високи цени на петрола. Настоящата ценова нестабилност изглежда отразява три напрежения на пазарите на горива.

САЩ биха могли да изравнят картелните цени на петрола, но избраха да не го правят, защото администрацията на Байдън изглежда е ангажирана с каузата за околната среда и с идеята да заличи въглеродния отпечатък на нашата планета във възможно най-кратък срок.

Цените на петрола може да паднат с възможни промени в света в средносрочен план. Първо, ако администрацията на Байдън промени политиката и насърчи фракинга на природен газ и инвестициите в съоръжения за втечнен природен газ, тогава страните с енергиен дефицит инвестират в магистралата за търговия с втечнен природен газ и в мощности за производство на електроенергия, използващи LNG.  

Второ, ако учените и инженерите разработят ефективна технология за съхранение на възобновяема енергия, която издига възобновяемите енергийни източници, за да се превърнат в надежден 24/7 източник на енергия за света. Тази опция обаче все още не е очевидно осъществима през следващите 10 години.

Така световните цени на петрола продължават да се покачват и това ще продължи, дори ако Русия се изтегли от Украйна. Но пък тук идва въпросът: Ако настоящата война в Източна Европа не е основен принос за възходящите цени на петрола, какво я предизвика? Това е глобалното икономическо възстановяване и по-силната решимост на света в борбата с изменението на климата. Докато глобалното търсене на енергия нараства, доставчиците на петрол спират доставките, а компромисът между възобновяемата енергия и природен газ не е жизнеспособен вариант за неутрализиране на ОПЕК и контрола на Русия върху цените на петрола.

Целия анализ четете в automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Кокорчо в Панорама се изцепи, че ще арестуват всички, които снимат опашките на бензиностанциите за 5 г затвор. :D Това го казва осъден за кражба на интелектуална собственост. Асен Василев е откраднал код за компютър и го е продал тайно от съдружника си. Фалирал е собствената си Everbread за почти 9 милиона британски лири. ТОЧНО ТОЙ ЩЕ ВКАРВА В ЗАТВОРА ХОРА, КОИТО СНИМАТ ИСТИНАТА
23
6
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Не пълнете бидони , имам вътрешна информация - от Понеделник горивата ще паднат с 40-50 стотинки .
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото поскъпват здравните осигуровки? ...За това и поскъпва бензина! За многохилядната армия от държавни служители- чиновници колко е здравната вноска? Те същите въобще осигуряват ли се в България? Разбрах че на чиновниците от държавната администрация данъкоплатеца им плаща осигуровките!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е, че поскъпва на международните пазари, но у нас даже и когато цената пада минават месеци преди да я намалят. Обясняват, че сме имали запаси от купуваният на висока цена. Сега нали уж казаха, че складовете са пълни? Как скочи с 50 стотинки за няколко чака, кога успяха да го купят и разпределят по бензиностанциите?
20
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците плащат 4 хиляди рубли парно на месец за 100 квадрата апартамент по днешния курс това е 35 евро. В България за същия апартамент се плаща 135 евро.Литър бензин там е 50 рубли или 80 стотинки, тук е 2.80, но иначе сме в ЕС от 15 години
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 Разстоянията в Русия какви са? Те казват на 400 -500 км. близко, а за нас е далеч. В София от единия до другия край - 20 км., в Москва - 120 км. Този номер с цената горивата го пробутвай на други. Ходи карай там щом им е евтин бензина! Ха-ха!
18
1
 
2
 
! Отговори
19 от Ямб.Цурвул преди 2 години
И аз съм на същото мнение.
17
1
 
16
 
! Отговори
военно решение преди 2 години
Национализация на икономиката и държавен контрол.
16
1
 
16
 
! Отговори
оптимист преди 2 години
Усмихнете се! Утре ще бъде по-зле.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"но с тези 600 евро там си купуват 1 тон бензин" - Руснаците с бензин ли се хранят? А колко водка могат да си купят с 600 евро?
14
0
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Днес на най-евтината бензиностанция в Ямбол ,А-95 беше 2,86 лв.....
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заредилите предните дни не са се прецакали, спестили са си малко парички. След една седмица цените ще са поне 10 стотинки нагоре.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта беше 2,77 лв. Като се връщах от работа - 2,73 лев.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия ни дава евтин нефт трябва да излезем от ЕС и НАТО и държавата ще сложи контрол на цените.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън може ли да отговори, или само ще доставя?
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото се простреляхте сами в краката от мерак да сте хегемони вовеки веков.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При пазарна икономика винаги има спекула и паника. Държава и мафия пичели а народа.обеднява. Май при държавната икономика преди 1989 г. беше по-добре.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно каква е цената на бензина , а колко литра може да си купиш със заплатата ти. Каква е покупателната ти способност.Даваха преди малко репортаж, че се била сринала рублата и средната им заплата била паднала на 600 евро, но с тези 600 евро там си купуват 1 тон бензин, а в България със средната заплата от 800 евро, се купуват 300 литра по-малко.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на горивата ще падне, само когато разстреляме няколко от собствениците на бензиностанции. Само тогава другите ще се стреснат и ще намалят цената.
5
4
 
10
 
! Отговори
Бензин в кръвта преди 2 години
Дес сутринта в Хамбург литър дизел беше 1,99 ?Литър супер - 2,09Ами направете си сметка самиВсеки може да провери цените в Европа онлайн